fredag 30 september 2011

Tegelstensfråga

Dags för helgens bokbloggsjerka och veckans fråga är:

Vilken är den längsta bok du har läst?

Den tjockaste enskilda bok jag har läst måste vara Noble House av James Clavell, den hade nästan 1100 sidor, som pocket, i alla fall är det den jag kommer ihåg. Jag kommer ihåg att jag till och med sträckläste den. Någonstans i minnet rör det sig något om en bok på 1300 sidor, men jag kommer inte ihåg och har inte möjlighet att kolla eftersom jag inte är hemma och min bokapp tillåter mig inte att söka på antal sidor.

Om man ska räkna hela serier, fast det kan man ju inte, så måste det vara Det mörka tornet av Stephen King, en serie på sju böcker med sammanlagt över 3000 sidor. En av de bästa serier jag läst. Jag vet inte riktigt hur Harry Potter står sig i den konkurrensen, men det var ju inte heller speciellt få sidor.

Jag älskar tegelstenar och det har hänt att jag köpt en bok bara (kanske inte bara, men nästan) tack vare det höga sidantalet.

torsdag 29 september 2011

Två av tre

Så dök då äntligen Camilla Läckbergs Änglamakerskan upp på posten, beställningen gjordes redan 9 augusti.

Åttonde boken om polisen Patrik Hedström och hans lite för nyfikna fru Erica. De andra sju i serien har jag redan läst. Tyvärr är det så att den här boken, för tillfället, ligger ganska så långt ner i vill-läsa listan. Den har liksom inte ens kommit till planeringsstadiet. Då kan man ju undra varför man köper den, om man inte tänkt läsa den, men det är inget som bekymrar en boksamlare. Vill ha, det är mottot. Och så köpte jag ju specialutgåvan, den med ängeln (visst är det Läckberg själv?) på utsidan. Den kunde man ju bara få om man förhandsbokade.

Då har jag alltså köpt två av de tillåtna tre böckerna under mitt köpstopp. Den första var egentligen Dean Koontz nya, Vad natten döljer, men jag bytte bort den mot Bastarden från Istanbul. Nu får jag bara köpa Stephen Kings Under kupolen också, sedan är det NEJ! som gäller (snyft). Hoppas det snart blir jul så jag får önska mig lite böcker.

onsdag 28 september 2011

"Konsten att tala med en änkling" av Jonathan Tropper

Genre: Humor (svart)
Antal sidor: 318
Originaltitel: How to talk to a widower
Översättare: Peter Samuelsson
Serie: -
Utgivningsår: (första) 2007 (min) 2010
Förlag: Gilla Böcker

Första meningen: Russ har rökt på.

Baksidetext
Doug har träffat sitt livs kärlek, och förlorat henne. Knappt trettio år gammal är han en deprimerad, alkoholiserad änkling. Han vill helst vara ifred men motarbetas av sin tvillingsyster, sin tonåriga styvson och stans alla singelkvinnor.

En varm, humoristisk roman om sorg och kärlek. Om att släppa och gå vidare, och lita på dem man älskar.

Min kommentar
Det här var en riktigt jobbig bok att läsa. Precis så här kan jag föreställa mig att det kan vara att förlora någon, sitt livs kärlek. Samtidigt som man vet att det rätta är att släppa taget och gå vidare, så finns det dåliga samvetet där. Om man släpper taget, betyder det att man har glömt då? Med förnuftet är det ju lätt att svara på den frågan, men hur ofta härskar förnuftet när man drabbas av sorg?

Genom hela boken löper mantrat: "Jag hade en fru. Hon hette Hailey. Nu är hon borta. Och jag med." Och visst måste det vara så. Man kan knappast förbli densamma efter en sådan förlust. För att inte tala om Dougs mor, som tar hand om sin demente man: "Du har förlorat din fru, Douglas. Jag är så ledsen för din skull, det är jag verkligen. Men jag förlorar min man varje dag. Och jag får inte ens sörja honom."

Jag tycker Tropper beskriver allt det här på ett väldigt bra sätt, utan att bli gråtmild och patetisk. Trots att huvudpersonen Doug är helt nedbruten av sorg och dåligt samvete (ibland är han tacksam för att hans fru har dött, så han slipper att förstöra allt så småningom) så ser han väldigt krasst och osentimentalt på sin tillvaro. Han vill bara vara ifred, vilket familj, grannar och andra vänner har svårt för att låta honom vara. Här kolliderar de olika viljorna och jag har inte alls svårt att tro att man känner som Doug. Man får följa vägen tillbaka, genom de första dejterna, relationen med styvsonen och den smått galna tvillingsystern. Det hela beskrivs med en stor del kärlek och humor, mest i form av ironi och cynism. Faktum är att det är obeskrivligt roligt och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Man vill ju så gärna att det ska gå bra för stackars Doug.

Samtidigt som allt är oerhört tragiskt och nattsvart så känner jag hoppet som genomsyrar hela boken. Det känns bra, vilket kanske är besynnerligt att tycka om en sådan tragisk historia. En bok jag kommer att bära med mig i tankarna ett bra tag.

Boktipsets estimerade betyg var 3.6, jag ger den 4.


Andra som bloggat om Konsten att tala med en änkling: en bok om dagen, en bokcirkel för alla och Calliope books.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Konsten att tala med en änkling av Jonathan Tropper.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

tisdag 27 september 2011

Enkätdags

Det är kul med enkäter. Den här hittade jag hos Andrea.

1. Dålig bokvana?
Den enda ovana jag har när det gäller böcker är min totala oförmåga att kunna stå emot dem.

2. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång?
Läser alltid bara en bok i taget. Tycker det är lite orättvist mot boken om den inte får min fulla uppmärksamhet.

3. Sämsta boken du läst i år?
Det får nog faktiskt bli Ramona Franssons Dyrbar kärlek.

4. Bästa boken du läst i år?
Lätt. Det mörka tornet av Stephen King. Den enda som kunnat utmana den var Vargarna i Calla, av samma King.

5. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jag har inte lånat ut böcker på många år (sambon räknas väl inte?), men om jag skulle göra det så vet jag att min familj sköter sig.

6. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Svenska. Jag läser, pratar, skriver på engelska hela dagarna på jobbet, det räcker. Det blir ju en begränsning om man ska läsa böcker bara på originalspråk, eftersom svenska och engelska är de enda jag skulle känna mig bekväm med. Haruki Murakami och Arnaldur Indriðason skulle ju bara inte vara att tänka på.

7. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Förr läste jag ofta historiska romaner och det vill jag gärna tillbaka till. Egentligen nästan allt utom deckare, som verkar vara det enda jag läser nuförtiden.

8. Om du kunde läsa på ett främmande språk, vilket skulle du välja?
Isländska tror jag. Det låter så främmande, innan man börjar lyssna ordentligt. Då känner man igen massor av ord. Jag tror det låter mysigt i huvudet när man läser på isländska.

9. Hur många böcker brukar du ha lånade från biblioteket samtidigt?
Inga. Har inte lånat böcker på biblioteket sedan jag jobbade där i början av 90-talet.

10. Vilken är din favorit bland fiktiva skurkar?
Jag har nog egentligen ingen, så jag får svara Raskolnikov i Brott och straff.

11. Vilken sorts bok tar du mest sannolikt med dig på semestern?
Jag brukar ta med mig minst tre och en av dem ska helst vara från landet jag åker till. Till exempel till Island blev det en Arnaldur Indriðason. Generellt kan man säga att jag vill ha lättsmält litteratur på semestern, gärna en tegelsten. Något som passar under parasollet på stranden eller sent på kvällen på hotellrummet.

12. Nämn en bok du inte kunde/ville avsluta?
Jag har aldrig lagt undan en bok utan att ha läst ut den. Jag hoppas alltid att den ska bli bättre och plötsligt är den utläst.

13. Den största summa pengar du spenderat i en bokhandel på en och samma gång?
Oj, förmodligen på någon bokrea. Skulle tro att det ligger på runt 1500 kronor.

14. Den bästa boken du läste förra året?
Svårt. Jag gav inte någon bok full poäng förra året. Däremot fick åtta böcker näst högsta betyget. Vilken bok var bäst av dem? Det går inte att svara på, men de som ligger bäst till är Magiker och glas av Stephen King, De sju böckerna om Narnia av C.S. Lewis och Shantaram av Gregory Davids Roberts.

15. En bokserie du önskar hade fortsatt längre?
Det mörka tornet av Stephen King.

16. En bok alla borde läsa minst en gång?
Svår fråga. Jag kan nog inte hitta någon sådan bok de senaste tio åren eller så, utan får gå längre tillbaka och då finns det massor. Till slut tror jag att jag väljer Röde Orm av Frans G Bengtsson.

17. En bok du återkommer till gång på gång?
Jag har nog egentligen inte läst om någon bok de senaste tjugo åren, det finns ju så mycket nytt jag vill läsa. En bok som jag ofta tänker på och som jag vet att jag kommer att läsa om är Brott och straff av Fjodor Dostojevskij.

18. Mest irriterande karaktär?
Jag får nästan blodstörtning av Cato Isaksen i Unni Lindells böcker. Han är en gigantisk jättebebis.

19. Sorgligaste dödsfallet?
Ja, det måste vara i Den långa flykten av Richard Adams. Vilket som i slutet. Jag grät så mycket att jag inte såg vad jag läste.

20. Om du skulle skriva en bok skulle den heta?
Ner som en pannkaka, upp som en sol. Nej, jag vet inte. Jag har inte längre några författardrömmar.

21. Favoritkärleksförhållande?
Omöjligt att svara på. Jag har inte läst något som handlat om något kärlekspar (som huvudhistoria) sedan jag vet inte när. Jag får väl säga Patrick Kenzie och Angie Gennaro i Dennis Lehanes böcker då.

22. Favorit icke-romantiska/-sexuella förhållande?
Ha, jag får svara Harry Potter och Hermione här. Jag vet inte. Det brukar inte vara så mycket relationstjafs i de böcker jag läser för tillfället.

23. En bok du rekommenderat åt många människor?
Det får bli Åsa Larssons serie om Rebecka Martinsson. Inte en speicfik bok, utan hela serien.

24. En bokserie som gärna hade fått sluta betydligt tidigare än vad den gjorde?
Visserligen har jag bara läst en bok och serien består av minst fem (jag har fyra av de fem) och det är Ramona Franssons serie om Greger Thulin. Jag har i och för sig hört rykten om att böckerna tar sig, men man kan väl säga så mycket som att det tar emot, väldigt, att läsa de andra.

måndag 26 september 2011

Utlottning hos Cicci

Ciccis bokblogg lottas det varje månad ut en deckare/kriminalroman. Den här månaden är det en Harry Bosch-deckare av Michael Connelly, Mörkare än natten.

Var med du också!

söndag 25 september 2011

"Janusstenen" av Elly Griffiths

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 295
Originaltitel: The Janus Stone
Översättare: Carla Wiberg
Serie: Ruth Galloway 2
Utgivningsår: (första) 2010 (min) 2010
Förlag: Minotaur

Första meningen: Huset väntar.

Baksidetext
Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett, till synes begravt under en vägg. Ruth Galloway kallas till platsen som arkeologisk expert. En av hennes första teorier är: Ett offer till guden Janus. Under romartiden var det nämligen under just väggar och dörrar som man begravde offren till denne gud.

Inom kort kallas Ruth även till en byggarbetsplats i Norwich. Ännu ett skelett har dykt upp, men denna gång verkar det ha tillhört ett barn. Även detta skelett återfinns under en husvägg, men det är inte det mest makabra. Skelettet saknar nämligen huvud.

Kriminalkommissarie Harry Nelson, som mer än gärna arbetar tillsammans med Ruth Galloway, får hand om fallet. Finns det något samband? Och varför har ett av skeletten inget huvud? Utredningen tar fart och visar på att det rör sig om två olika tidsperioder. Med detta tätnar mystiken.

På byggarbetsplatsen visar det sig att det tidigare har funnits ett barnhem där, drivet av den katolska kyrkan. Men varför verkar den nuvarande ägaren så stressad av att man har hittat mänskliga kvarlevor och varför denna koppling till romersk mytologi?

Till råga på allt har Ruth Galloway blivit gravid och Harry Nelson är den lycklige fadern. Nelson som har fru och barn där hemma. Dessutom verkar någon försöka skrämma Ruth från att fortsätta arbetet med utgrävningarna. Någon vill att hon ska lägga av. Men vem?

Min kommentar
Det var ett kärt återseende att läsa om Ruth Galloway igen. Och ännu skönare var det att det inte låg riktigt lika stort fokus på hennes "fetma" som i den förra boken. Men jag ställer mig lite frågande till hur tjock hon egentligen kan vara, om hon, när hon till och med är gravid i fjärde/femte månaden, ändå kan krypa ut genom ett litet fönster. Det stör mig också lite att hon inte verkar veta riktigt i vilken vecka hon är i, fast hon bara tillbringat en enda natt tillsammans med barnets far.

Boken är bra, det är det inget snack om, och snabbläst var den också. Själva pusslet var klurigare i den här boken och även om jag misstänkte mördaren, så var jag inte helt säker. Pusslet var helt enkelt lite större och många bitar verkade vara likadana, så det var svårt att veta var de passade in (det här är en bra sak alltså). Jag gillar också att det smygs in lite historia och mytologi, det skadar ju aldrig att lära sig något medan man blir underhållen och just mytologi är jag barnsligt förtjust i.

Detta är visserligen bara andra boken, men det känns redan lite konstigt att någon alltid vill ta livet av Ruth. Jag hoppas att Griffiths hittat en annan infallsvinkel på nästa, annars kommer det att bli för otroligt. Tror jag.

Tempot är långsamt, men jag gillar det och jag kan egentligen inte föreställa mig något annat, det passar helt enkelt. Historien drivs hela tiden framåt, sakta men säkert. Jag uppskattar också att det inte dräller av människor i handlingen, de som finns behövs och de porträtteras så man nästan tycker att man känner dem. De är inte för mycket och inte för lite, de kunde vara verkliga, så normala är de.

Språket är precis som tempot, långsamt och driver hela tiden historien framåt. Inga långrandiga beskrivningar av något helt ovidkommande och inga onödiga adjektiv. Något underligt var det att boken är skriven i presens, det känns lite ovanligt, men det var inget jag störde mig på.

Det ska bli riktigt spännande att ge sig på tredje boken så småningom, den står och väntar i hyllan. Berättar Harry för sin fru? Kommer Ruth att få ihop det med Max? Är Cathbad kär i Harry?

Boktipsets estimerade betyg var 3.7, jag ger den 4.


Andra som bloggat om Janusstenen: Erikas bokprat, Bokstunder och ooof bok.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Janusstenen av Elly Griffiths,

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

fredag 23 september 2011

Bästa litterära deckarparet?

Dags för helgens bokbloggsjerka och veckans fråga är:

Vilken duo arbetar bäst ihop i deckarna (filmatisering) tycker du?

Veckans fråga är riktigt svår, speciellt som jag upptäckte att de flesta av mina favoritdeckare är ensamvargar. Bland annat favoriternas favorit, Harry Hole (Nesbø). En annan favorit är A-gruppen (Dahl), men de är betydligt fler än två. Jobbigt detta... Om jag nu skulle ta ut någon duo också, så får det bli Anna-Maria Mella/Sven-Erik Stålnacke (Larsson), kanske inte så mycket för att just duon är speciell, men för att jag älskar de böckerna.

Andra favoriter är Patrick Kenzie/Angie Gennaro (Lehane) och på sistone Ewert Grens/Mariana Hermansson (Roslund & Hellström) en duo som har riktigt mycket potential.

onsdag 21 september 2011

Önskelista (del 5)

Detta är sista delen av min önskelista (ja, jag lovar. I alla fall som den ser ut just nu). Denna innehåller böcker som jag har på bevakning, alltså utgåvor som inte är släppta än. En del av dem har nog faktiskt kommit ut under tiden jag satte ihop alla önskelistor, men de får i så fall ligga kvar här eftersom de ju inte ligger på någon av de tidigare.

Den felande länken av Stefan Tegenfalk
Förlag: Massolit
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201109
Antal sidor: 460
Vikt i gram: 500
ISBN: 9789197881883

Beskrivning
Kriminalkommissarie Walter Gröhn har inte varit sig lik sedan han blev fråntagen utredningen av de brutala morden på några av rättsväsendets viktigaste företrädare. Han beslutar sig för att ta semester och resa till Frankrike för att söka efter svar med hjälp av sina kontakter inom Europol. Även kriminalassistent Jonna de Brugge har blivit bortkopplad från fallet. Hon har dessutom en internutredning hängande över sig, förorsakad av att hon förhastat stormade en husvagn i jakten på den efterlyste Tor Hedman.

I väntan på att internutredningen ska bli klar, fattar Jonna ett ödesdigert beslut. Ett beslut som inte bara kommer att påverka hennes framtid inom polisen, utan också leda henne in på en mörk väg kantad av databrott, olagliga undersökningar och en mardrömsliknande jakt där hon tvingas kämpa för sin egen överlevnad.

Den felande länken är den dramatiska upplösningen på Stefan Tegenfalks uppmärksammade deckartrilogi som inleddes med Vredens tid och Nirvanaprojektet.


De två första böckerna står i hyllan, olästa, men sambon som läst den första, säger att detta är bra. Den här har faktiskt kommit ut nu, förra veckan tror jag att den släpptes.

Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper
Originaltitel: This is Where I Leave You
Översättare: Erik MacQueen
Förlag: Gilla Böcker
Bandtyp: Danskt band
Språk: Svenska
Utgiven: 201109
Antal sidor: 352
Vikt i gram: 384
ISBN: 9789186634155

Beskrivning
Mitt äktenskap slutade på det gamla vanliga sättet: med cheesecake och ambulans.

På sin frus trettiofjärde födelsedag överraskar Judd henne i säng med hans chef, radioprofilen Wade Boulanger. Judd står i sovrumsdörren med hennes favorittårta i händerna och ser livet rämna.

Två månader senare, på väg till sin pappas begravning, får han veta att hans blivande exfru är gravid. Till på köpet förväntas han sitta shiva, en judisk sorgevecka, tillsammans med sin minst sagt utåtagerande familj. Det blir sju långa dagar, fyllda av överraskningar och röjda hemligheter, slagsmål, otrohet och evig kärlek.

Sju jävligt långa dagar är en hysteriskt rolig och oändligt sorglig roman om livet, som sällan blir som man tänkt sig. Liksom i den tidigare succén Konsten att tala med en änkling skildrar Jonathan Tropper en dysfunktionell familj i ett tragikomiskt relationsdrama.


Jag har inte läst Konsten att tala med en änkling än, men den är ganska långt upp i kön nu. Och jag tror att jag gillar den här typen av böcker. Den här har faktiskt också släppts nu.

[geim] av Anders de la Motte
Förlag: Pocketförlaget
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201109
Antal sidor: 336
Vikt i gram: 190
ISBN: 9789186675653

Beskrivning
Henrik HP Pettersson är en småhustlare som skiter i det mesta. En dag kommer han över en mobiltelefon som märkligt nog verkar veta det mesta om honom, och via den blir han inbjuden till en fascinerande ny upplevelse. Ett Alternate Reality Game som utspelar sig mitt i den intet ont anande Svennevärlden. Efter att han klarat inträdesprovet erbjuds han en rad olika kittlande uppdrag som alla filmas för att senare visas upp på en rankinglista och bedömas av ett slutet nätcommunity. I takt med att spänningen, belöningarna och inte minst creden från fansen växer tar HP allt större risker och snart är han beredd att göra nästan vad som helst för att få fortsätta spela.

Polisinspektör Rebecca Normén är HP:s totala motsats. Hon är anställd på Säpos livvaktsrotel och har järnkoll på sitt liv, ändå känner hon sig inte säker. Någon vet obehagligt mycket om hennes förflutna. Om sådant som ingen borde veta. Som till exempel att hon är en mördare... Är det någon som leker med henne?

Efterhand som Spelet tränger sig allt djupare in i deras liv närmar sig HP:s och Rebeccas världar oundvikligen varandra. Men om verkligheten bara är ett Spel, vad är då egentligen på riktigt? Och är du verkligen säker på att du vill Spela?


Tänkte vänta på pocketutgåvan, eftersom jag ibland får för mig att vara försiktig och inte bara köpa grisen i säcken. Nu har jag visserligen köpstopp, men snart...

Helgonet av Carin Gerhardsen
Förlag: Norstedts
Bandtyp: Storpocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201201
Antal sidor: 304
ISBN: 9789113039763

Beskrivning
Fyra män lämnar Långbro Värdshus efter en trevlig kväll med mat och vin. När morgonen kommer är en av dem död. Mördad med ett nackskott. Dådet förbryllar omgivningen. Sven-Göran Erlandsson har alltid varit omtyckt av alla, en respekterad familjefar med fläckfritt rykte och med ett stort engagemang för samhällets utstötta. Vem kan ha velat honom ont? De enda ledtrådarna är några spelkort och en uppblött papperslapp med kryptiska tecken som hittas i hans bröstficka.

Conny Sjöberg på Hammarbypolisen avbryter semestern och kallar samman arbetslaget. Utredningen tar en oväntad vändning och det på ytan så lugna och idylliska villaområdet visar sig ruva på ofattbar grymhet.

Helgonet är den fjärde fristående boken i Carin Gerhardsens framgångsrika serie om Hammarbypolisen.


Ännu en serie som jag ännu inte läst något av, men ändå hamnar alla böcker på min önskelista. Jag litar helt enkelt på alla andra.

Under kupolen av Stephen King
Originaltitel: Under the dome
Översättare: Anders Bellis
Förlag: Bra Böcker
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201111
Antal sidor: 1074
Vikt i gram: 500
ISBN: 9789170028885

Beskrivning
Det är en vacker oktoberdag i den lilla staden Chesters Mill, Maine. Plötsligt kraschar ett litet sportflygplan in i en osynlig barriär strax utanför staden. Nästan samtidigt kör en timmertransport in i samma osynliga vägg. Något oförklarligt har hänt: ett kraftfält innesluter staden likt en gigantisk kupol. Inget kan komma förbi kraftfältet. Ingen kan ta sig in i staden och ingen kan ta sig ut. Invånarna i Chesters Mill är isolerade från omvärlden.

Det dröjer inte många dagar innan det lilla samhället börjar falla sönder. Stadens starke man, bilhandlaren och viceborgmästaren Big Jim Rennie, tar tillfället i akt och utser nya poliser som lyder hans minsta vink. Han har nämligen en hel del olika intressen att bevaka

Samtidigt lyckas USA:s armé nå fram till den f.d. armékaptenen och Irakveteranen Dale Barbie Bar- bara som den senaste tiden har jobbat som grillkock i staden. Presidenten vill att Barbie ska försöka ta reda på vad det är som orsakar det oförklarliga kraftfältet. Ganska snart visar det sig att Barbies undersökningar tar honom på kollisionskurs mot Big Jim Rennie.

Stephen King har skrivit sin mäktigaste roman sedan 80-talet. Med hjälp av ett stort persongalleri och en klaustrofobisk miljö, skildrar han människans mörka sidor och visar hur bräckligt vårt civiliserade samhälle är. Pestens tid möter Flugornas herre!


Stephen King är ju alltså en av mina favoritförfattare och det mesta han har skrivit hamnar förr eller senare i min bokhylla. Need I say more?

Dewey Decimal av Nathan Larson
Originaltitel: The Dewey Decimal System
Översättare: Andreas Öberg
Förlag: Voltaire Publishing
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201109
Antal sidor: 240
Vikt i gram: 500
ISBN: 9789186515270

Beskrivning
Influensapandemi, storskalig terrorattack och Wall Streets totala kollaps. New York är en skugga av sitt forna jag. Medan staden kämpar sig upp ur vrakresterna intar en namnlös man biblioteket på 42:nd street. En man med tvångssyndrom, en stor kärlek till litteratur och en komplicerad moralkod. Minnet sviktar och inte ens han själv känner till hemligheten om sitt eget mörka förflutna.

Hur mycket han än älskar ensamheten och sina böcker tvingas Dewey Decimal hanka sig fram som indrivare och muskelkraft till New Yorks mest hänsynslösa distriktsåklagare. När han kallas in till ett till synes simpelt uppdrag, kan Decimal inte säga nej.

Uppdraget exploderar till en blodig härva av våld, skiftande lojaliteter och gamla vendettor, och väcker frågan om hans begravda identitet till liv.

Dewey Decimal är den första delen i en trilogi om den bokälskande undercoveragenten. Nathan Larsons bakgrund i musikvärlden lyser igenom i det täta språket och debutboken bjuder på en rejäl dos av såväl svart humor som filosofiska tankegångar. De som redan gillar Charlie Huston och Jonathan Lethem kommer att avguda Nathan Larsons noirböcker.


Den här läste jag om hos schitzo-cookie. Den verkade så intressant att den direkt hamnade på min bevakningslista.

Till offer åt Molok av Åsa Larsson
Förlag: Albert Bonniers
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201203
Antal sidor: ?
Vikt i gram: ?
ISBN: 9789100125318

Beskrivning
"Besiktningsmannen skär upp buken på björnen.
- Jaha, skall vi kolla vad nalle har ätit? säger han.
Det ryker om det stinkande maginnehållet. Besiktningsmannen rotar runt i sörjan med en pinne. Mungiporna far ner i en misstrogen min.
- Vad i helvete är det den har käkat? mumlar han.
Karlarna i jaktlaget kommer närmare, kliar sig i bakhuvudena så att kepsskärmarna glider ner i pannorna. Någon får fram sina glasögon. De vet ju att björnen har ätit upp Samuel Johanssons gråhund.
Besiktningsmannen reser sig. Håller en liten benbit mellan fingrarna.
- Vet ni vad det här är? frågar han.
Han är alldeles grå i ansiktet. Skogen har tystnat, ingen vind, ingen fågel. Det är som att den tiger om en hemlighet.
- Det är inte hund i alla fall. Så mycket kan jag berätta."

Man skjuter en björn i byn Lainio. I björnmagen finner man en tumme från en människa. Några månader senare hittar man en kvinna mördad i sitt hem. Hon har blivit brutalt ihjälstucken med en grep.

Kammaråklagare Rebecka Martinsson leder till en början förundersökningen, men blir bortkopplad från utredningen. På egen hand börjar hon forska i mordet på kvinnan och ett antal dödsfall som tidigare har avskrivits som olyckor. Det gäller att hitta sambandet innan fler faller offer

Till offer åt Molok är Åsa Larssons femte bok med Rebecka Martinsson..


Jag älskar Åsa Larssons böcker om Rebecka Martinsson. Ett självklart tillskott i min bokhylla när den väl släpps.

Sockerdöden av Unni Lindell
Originaltitel:
Översättare:
Förlag: Pocketförlaget
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201111
Antal sidor: 448
Vikt i gram: 500
ISBN: 9789186675882

Beskrivning
Sexton år har gått sedan Kari Helene hittade sin lillebror liggande livlös på golvet. Tragedin avskrevs då som plötslig spädbarnsdöd. Nu får en vardaglig händelse Kari Helene att plötsligt minnas något helt annat. Något hon förträngt.

Polischefen Martin Egge är en gammal vän till familjen och den enda Kari Helene vågar avslöja allt för. Men kvällen före deras avtalade möte blir Martin påkörd av en bil och kort därefter dör han på sjukhuset.

Oslopolisens våldsrotel får därmed ett ovanligt krävande och uppmärksammat mordfall på sitt bord. Men inspektör Marian Dahle drabbas även personligen. Om det kommer fram hur nära hon och Martin stod varandra riskerar hon att flyttas bort från utredningen. I sin sorg sätter hon den egna karriären på spel, och lojaliteten till kriminalkommissarie Cato Isaksen och hela polisteamet på hårda prov.

Sockerdöden är en komplex och intelligent sammanflätad kriminalroman där en enda händelse utlöser en spiral av våldsamheter som eskalerar i en dramatisk upplösning. I hemlandet Norge klättrade boken snabbt upp till förstaplatsen på bästsäljarlistan.

Unni Lindell har etablerat sig som en av Nordens mest framgångsrika kriminalförfattare och har vunnit flera stora litteraturpriser. Böckerna om kriminalkommissarie Cato Isaksen har översatts till arton språk och även blivit en populär tv-serie.


Jag har läst alla i serien om Cato Isaksen, utom Mörkermannen och Sockerdöden. Så bra är de inte att jag behöver den inbundna upplagan, men jag vill ju gärna läsa vidare och se hur det går med jättebebisen Cato.

Vintervålnader av Kate Mosse
Originaltitel: The winter ghosts
Översättare: Sofia Boda
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201111
Antal sidor: ?
Vikt i gram: ?
ISBN: 9789175030296

Beskrivning
Berättelsen utspelar sig under vintern 1928. Engelsmannen Freddie Watson åker i sin bil genom södra delarna av Frankrike på flykt undan sorgen över brodern Georges död i första världskriget. Trots att det är så många år sedan nu har han svårt att gå vidare. Freddie har vid berättelsens början kommit till gränsen mot Spanien, ett område som på 1200-talet härjades hårt av det religiösa kriget mellan olika falanger av kristna, och som skildrats i Mosses första roman på svenska, Labyrinten.

Efter att ha blivit överraskad av en snöstorm kommer Freddiet till slut fram till en by och hittar ett värdshus där han blir väl omhändertagen. Han blir till och med medbjuden till den årliga byfesten som ska hållas samma kväll. Freddie går dit och där träffar han Fabrissa, en ung kvinna som tycks ha en förmåga att se igenom honom och få honom att berätta om George och sin sorg. Fabrissa berättar i sin tur en historia för Freddie som gör honom bestört. Dagen därpå ger sig Freddie ut för att söka reda på Fabrissa igen, men ingen i byn har hört talas om någon ung flicka med det namnet.

Vintervålnader är en finstämd och lagom kuslig spökhistoria. Mosse har på ett mycket elegant sätt lyckats väva in sina kunskaper om religionskrigen i 1200-talets södra Frankrike, gjort det till själva grunden för berättelsen, och på det sättet knyta an till hennes Languedoc-trilogi, som inleddes med Labyrinten och följdes av Kryptan. Del tre, Citadellet, beräknas utkomma i England hösten 2011.


Har faktiskt inte läst något alls av Kate Mosse, men Kryptan står i hyllan och väntar. Egentligen vill jag ju läsa serien i ordning, även om den är fristående, så jag får försöka införskaffa Labyrinten först.

Gengångare av Jo Nesbø
Originaltitel: Gjenferd
Översättare:
Förlag: Piratförlaget
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201201
Antal sidor: ?
Vikt i gram: ?
ISBN: 9789164203809

Beskrivning
Sommar. En pojke, Gusto, ligger på golvet i en lägenhet i Oslo. Han blöder och kommer snart att dö. Han försöker förstå vad som hänt. För att placera sitt liv och sin död i något slags sammanhang, börjar han berätta sin historia. Utanför slår kyrkklockorna.

Höst. Den förre kriminalkommissarien Harry Hole återvänder till Oslo efter att ha spenderat tre år utomlands. Han söker upp sin förre chef på polishögkvarteret för att be om tillåtelse att undersöka ett mord. Men fallet är redan löst; en ung knarkare, Gusto, blev troligtvis skjuten av en kompis under en konflikt om droger. Harry beviljas tillåtelse att besöka den anklagade pojken i fängelset. Där möter han sig själv och sin egen historia. Detta är början på en enskild undersökning av det mest omöjliga fall i Harry Holes liv. Och medan Harry Hole söker, fortsätter Gusto sin berättelse.

En man vandrar runt på de mörka gatorna i Oslonatten. Gatorna är hans och han har alltid funnits där. Han är en gengångare.


Jag har läst de sju första böckerna om Harry Hole och än så länge har Jo Nesbø aldrig gjort mig besviken.

Häxans tid av Árni Thórarinsson
Originaltitel:
Översättare:
Förlag: Bazar
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201110
Antal sidor: ?
Vikt i gram: ?
ISBN: 9789170281204

Beskrivning
Journalisten Einar blir ofrivilligt förflyttad till huvudstadstidningens nya redaktion i den avsides liggande byn Akureyri. Den lantliga idyllen spricker dock snabbt när en kvinna omkommer i vad som förefaller vara en olycka. Samtidigt försvinner under mystiska omständigheter den berömda skådespelaren Skarphedinn, trots att det är dagen före premiären av den teaterpjäs han har huvudrollen i. Einar börjar ana oråd och hans eftersökningar tar honom till samhällets mörkare sidor. Men organiserad brottslighet och politiskt maktspel finns det många som inte vill att Einar ska skriva om.

Häxans tid är Árni Thórarinssons första roman som ges ut på svenska. Den har tidigare utgivits i en rad europeiska länder och blev utsedd till bästa isländska kriminalroman 2005 och samma år nominerad till Isländska litteraturpriset.


Har snöat in lite på isländska författare. Jag gillar (oftast) den karga miljön och att de inte verkar krångla till saker och ting.

Blandat blod av Katarina Mazetti
Förlag: Pocketförlaget
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 200902
Antal sidor: 254
Vikt i gram: 150
ISBN: 9789186067441

En bitande kall vinternatt kysser Alfdis sina två små söner och försvinner utan förklaring ut i snöstormen från gården på Möckelön i Blekinge.. Hon kommer inte tillbaka. Hennes make Säbjörn skeppsbyggare och hennes syster, völvan Arnlög som kan skalda förbannelser och tala med fåglar, söker henne förgäves i många år. Säbjörn blir tungsint och arg till humöret, och när också hans yngste son försvinner tror han att det vilar en förbannelse över gården.

Det är sent 900-tal och nordiska vikingar har plundrat och tagit slavar i hela Europa. Nu har de alltmera övergått till att bedriva handel och Säbjörns äldste son Svarte reser på äventyrliga färder längs floderna till Kiev i rusernas rike. Sidenhandlardottern Milka blir förälskad i honom redan som barn och drömmer om vikingarna, höga som palmträd, med gröna tatueringar, sminkade ögon och vackert flätade skägg. Hon återser Svarte många år senare när Kiev belägras av fiender och hon och hennes bror och två små slavinnor måste fly med Svarte norrut. Kåre, Svartes yngre bror, har också återvänt till Möckelön, nedbruten av hemska upplevelser som han vägrar att berätta om.

När Kåre och Milka möts uppstår ett blodigt triangeldrama, en fejd som varar tills gåtan med Alfdis försvinnande får sin lösning.

Med Blandat blod inleder Mazetti en serie historiska romaner, som kommer att följa flera generationer av en fiktiv släkt. Intrigerna utspelas nära maktens centrum, och på så sätt berättas samtidigt Sveriges historia, från vikingatid fram till nutid. Blandat blod är en fartfylld och dramatisk historia på temat kärlek, hat och svartsjuka. Här möter en enkel båtbyggarsläkt från Blekinge en sidenhandlarfamilj från det mer civiliserade Kiev-riket. En ny släkt uppstår, som läsaren sedan får följa genom de olika böckerna.

Välkända svenska författare från olika genrer kommer därefter att fortsätta denna fantastiska släktsaga. Bok nummer två skrivs av deckarförfattaren Karin Wahlberg. Ramverket för hela projektet är satt av historieprofessorn Dick Harrison.


Den här trilogin läste jag om i Pocketlovers utmaning tre på tre där Paperbacklover ska läsa dem. Jag saknar verkligen att läsa historiska romaner. Jag kommer ihåg att jag gillade det.

tisdag 20 september 2011

"Syskonkärlek" av Sheila O'Flanagan

Genre: Chick-lit
Antal sidor: 435
Originaltitel: Someone special
Översättare: Camilla Jacobsson
Serie: -
Utgivningsår: (första) 2008 (min) 2010
Förlag: Pocketförlaget

Första meningen: Kvällen innan hon skulle resa tillbaka till Irland befann sig Romy Kilkenny på en tjusig restaurang med utsikt över Sydneys hamn.

Baksidetext
Det här är berättelsen om Romy Kilkenny och hennes familj. Romy jobbar som arkeolog och tror sig ha funnit sin plats på jorden i Australien, där hon trivs med både jobb och Keith, killen hon delar bostad med. Men när hon med kort varsel tvingas hem till Irland för att ta hand om sin sjuka mamma vänds allt upp och ned. Plötsligt måste hon konfrontera allt det hon velat fly från: sina två halvsyskon Darragh och Kathryn, båda framgångsrika och lyckade på alla vis. Och Veronica, hennes vackra och glamorösa mamma, som alltid sett ut att vara tjugo år yngre än hon verkligen är. Romy har alltid ansetts vara familjens svarta får som inte velat ta ansvar och helst tillbringat sin tid med att gräva i lera efter gamla skelett.

Hemkomsten blir mer problemfylld än Romy kunnat ana. Hennes syskon motarbetar henne, hennes pappa är omgift och gamla konflikter med Veronica kommer åter upp till ytan. Dessutom verkar hennes syskon inte vara så lyckliga trots allt. Oväntat hamnar Romy i mitten av alla problem och hon tvingas lära känna sin familj på nytt. Samtidigt längtar hon tillbaka till Australien och Keith, hennes bäste vän, som plötsligt börjar kännas så avlägsen...

Min kommentar
Jag gillade denna. Den fick mig att känna det mesta man kan känna, jag skrattade, jag blev arg, frustrerad, fly förbannad och uppgiven. Och till sist glad då, eftersom det här är en chick-lit bok så är ju det lyckliga slutet givet. Visserligen grät jag aldrig, riktigt så starka känslor kunde boken inte locka fram, men annars var det mesta med.

Syskonen och mamman gjorde mig alldeles konfys. Inte kan det väl bli så här illa? Själv kommer jag från en "kärnfamilj" som faktiskt fortfarande håller ihop. Så det här med skilsmässobarn har jag ingen egen erfarenhet av, men sambon har både hel- och halvsyskon. Där är alla vänner och skilda föräldrar umgås på kalas, som normala människor, så där har jag heller inget att jämföra med. Jag kan däremot föreställa mig att om man växer upp och hela tiden får höra att man är mindre värd, då blir man mindre värd. Får man höra något tillräckligt ofta så blir det sant.

Jag tyckte det var lite oklart om alla oförätter som Romy tyckte sig ha blivit utsatt för, faktiskt hade hänt eller om hon tolkade allting i svart, men att hennes bror var ett kräk framgick med all önskvärd tydlighet. Och att han led av kraftig psykologisk projektion var också ställt utom allt tvivel. Han och hans fru gjorde mig fullkomligt tokig. Mamman var inte heller så lite otäck, med sin åldersnoja och stereotypa barnuppfostran.

Romy blev jag också lite irriterad på, hon betedde sig ofta som ett kinkigt litet barn som tycker att alla andra är dumma och att allt är orättvist. Lite mer jävlaranamma hade inte skadat. Men det är nog lätt att falla tillbaka i gamla roller när man återförenas med sin familj.

Slutet blev lite för sockersött och också ganska abrupt. Helt plötsligt var det bara slut, det gick helt enkelt lite för fort där.

Lite måste jag också klaga på korrekturläsarna. Det var väldigt många "genusfel", en i stället för ett och tvärtom, vilket gjorde att jag blev lite grinig.

Boktipsets estimerade betyg var 3.4, jag ger den 3.5.


Andra som bloggat om Dyrbar kärlek: PocketBlogg, ihyllan och Theresans.

Boken på knuff.se.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

måndag 19 september 2011

Nytillskott och läsplanering

I dag fick jag ett efterlängtat litet bokpaket från AdLibris. En enda bok var det i paketet, men som jag har längtat. Efter att ha läst tiotals recensioner där boken i stort sett hyllats, kunde jag faktiskt inte låta bli att beställa den. Eftersom jag har köpstopp tills jag har färre än 100 olästa böcker i min bokhylla, med endast tre namngivna undantag som inte inkluderade den här boken, så blev jag tvungen att byta bort Dean Koontz nya bok Vad natten döljer och ta denna i stället.



Vad är det då för bok? Jo, Bastarden från Istanbul av Elif Shafak. En avgörande faktor till det snabba inköpet, förutom alla bra recensioner, var att jag ska till Turkiet i höst och jag brukar försöka läsa en bok från landet jag ska till. Jag tycker det känns som en extra krydda på semestern och så kommer man, förhoppningsvis, i lite stämning.

Det tråkiga är att jag inte kan börja läsa den med en gång. Först ska jag ju läsa ut den jag håller på med, Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan. Det är ungefär 100 sidor kvar på den, så kanske i morgon. När den är slut så står Janusstenen av Elly Griffiths på tur. Det är månadens bokcirkelbok och eftersom det faktiskt var mitt förslag som vann den här gången så får jag ju se till att ha läst den.





Därefter ska jag äntligen ge mig på Bastarden från Istanbul och det ser jag fram emot väldigt mycket. Det ska bli riktigt spännande att se vad jag tycker om den.

söndag 18 september 2011

Kommande böcker i oktober

Turligt nog för mig så släpps det inte så många böcker i oktober som jag är intresserad av. Jag har ju ändå köpstopp, så ingen av dessa blir något nytillskott i min bokhylla. Till jul kanske...

Häxans tid av Árni Thórarinsson
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2011-10-15
Förlag: Bazar

Från Bokus:
Journalisten Einar blir ofrivilligt förflyttad till huvudstadstidningens nya redaktion i den avsides liggande byn Akureyri. Den lantliga idyllen spricker dock snabbt när en kvinna omkommer i vad som förefaller vara en olycka. Samtidigt försvinner under mystiska omständigheter den berömda skådespelaren Skarphedinn, trots att det är dagen före premiären av den teaterpjäs han har huvudrollen i. Einar börjar ana oråd och hans eftersökningar tar honom till samhällets mörkare sidor. Men organiserad brottslighet och politiskt maktspel finns det många som inte vill att Einar ska skriva om.

Häxans tid är Árni Thórarinssons första roman som ges ut på svenska. Den har tidigare utgivits i en rad europeiska länder och blev utsedd till bästa isländska kriminalroman 2005 och samma år nominerad till Isländska litteraturpriset.

Ja, det var ju det där med isländska författare och här är ännu en.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Midvintermörker av Lars Wilderäng
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2011-10-24
Förlag: Massolit

Från Bokus:
Annandagens tidiga morgon 2012 vaknar svenskarna upp till en ny värld. Ett strömlöst och mörkt Sverige. En dag då allting förändras.

Sabotage mot den ryska gasledningen Nord Stream följt av en rysk militär storövning i Östersjön har plötsligt förvandlats till ett regelrätt anfall mot Sverige. Från Försvarets Radioanstalts lyssnarpost söder om Göteborg, till Faluns vintermörka skogar eller ett Malmö på gränsen till sammanbrott, och till ett iskallt Östersjön med ett vindpinat Gotland, får vi följa ett antal personers upplevelser under ett dygn som skakar Sverige från grunden.

"Midvintermörker" är en tät svensk technothriller i Tom Clancy och Andy McNabs anda.

En svensk författare jag aldrig hört talas om, men boken låter intressant och intrigen lovande.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Eldvittnet av Lars Kepler
Genre: Kriminalroman
Serie: Joona Linna 3
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2011-10-28
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus:
Flora Hansen kallar sig för spiritistiskt medium och har i många år försörjt sig på att låtsas att hon kan tala med de döda. En kväll i augusti läser hon på löpsedlarna om ett fruktansvärt mord som skett på en sluten anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. Flora Hansen bestämmer sig för att ringa polisen och hävda att hon har kommit i kontakt med den dödas ande.

Den tekniska undersökningen pekar entydigt på att mördaren är en av de intagna, en snäll och tystlåten flicka som rymde från anstalten samma natt som mordet skedde. När Joona Linna börjar undersöka hennes förflutna visar det sig att hon inte alltid varit så snäll.

Joona har redan stannat längre på denna brottsplats än vad någon annan kommissarie skulle göra. Ändå är han inte färdig, han tänker att han måste se ytterligare någonting för att bli utsläppt från detta fruktansvärda rum, han måste hitta en detalj som kan leda vidare, som kan föra tråden som en nål.

Han ser på flickan i sängen. En svag värme utstrålar fortfarande från den nakna huden. Hennes händer ligger över ansiktet, som om hon lekte kurragömma. Han lutar sig försiktigt över henne och upptäcker att någonting har fastnat under hennes vänstra pekfingernagel. Det ser ut som ett djuprött sandkorn, en flisa av en rubin.

Han blinkar och försöker skärpa blicken. Det är svårt att koncentrera sig på detta lilla röda korn i ett rum nerstänkt av blod, men han ger sig inte, han lutar sig bara närmare, känner den söta doften från henne och förstår plötsligt vad det är han ser under nageln.

Jakten på förövaren tar gång på gång våldsamma och oväntade vändingar. Varje svar tycks bara leda till nya gåtor, och det som nyss var enkelt är plötsligt labyrintiskt.
Men trots att utredningen hamnar i en återvändsgränd ignorerar polisen Flora Hansens telefonsamtal. Först begär hon pengar för sina upplysningar, men sedan ber hon dem bara att lyssna, allt mer desperat.

Tredje delen i serien om Joona Linna. Jag har visserligen inte läst de första två, de står och ropar förtvivlat i bokhyllan. Snart så...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

lördag 17 september 2011

Önskelista (del 4)

Här är då fortsättningen på min önskelista (de andra är del 1, del 2, del 3) och detta är resten av böcker som redan kommit ut i pocket.

Sista natten i Twisted River av John Irving
Originaltitel: Last night in Twisted River
Översättare: Olov Hyllienmark
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201106
Antal sidor: 601
Vikt i gram: 299
ISBN: 9789170018879

Beskrivning
John Irvings nya roman, enligt många kritiker hans allra bästa, är ytterligare ett prov på den berättarkonst som gjort honom känd över hela världen. Och Sista natten i Twisted River är tvivelsutan ett mäktigt bygge, fyllt av den för Irving så typiska kombinationen av humor och stort allvar.

Här ger John Irving liv åt en rad färgstarka personligheter i en berättelse som formar sig till en underbart ringlande skröna. Skådeplatsen är till en början det lilla sågverkssamhället Twisted River i norra New Hampshires skogar. Det är i mitten av femtiotalet, och i centrum står den italienskättade kocken Dominic och utfodrar skogshuggare och flottare; sonen Danny, blivande stjärnförfattare, och så småningom även Dannys son. Här finns också den grovkornige Ketchum, väderbiten lumberjack och speciell vän till familjen. Utifrån Twisted River startar sedan en fem decennier lång odyssé som också är en flykt, hals över huvud, efter att en halvindianska tagits för en hotfull björn och ett slag med en stekpanna av gjutjärn skjutit iväg berättelsen rakt in i framtiden.


John Irving, det är det enda jag säger.

Levande begravd av Peter James
Originaltitel: Dead Simple
Översättare: Reine Mårtensson
Förlag: Damm förlag
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 200904
Antal sidor: 366
Vikt i gram: 224
ISBN: 9789173514828

Beskrivning
Vilken mardröm! Vad skulle du säga om du på din svensexa blev begravd i en kista tillsammans med en flaska whisky och en walkie-talkie? Hur skulle du känna dig när du hörde spaden i jorden och det första smattret mot kistans tak.

Vad skulle du tänka när du plötsligt inte längre får kontakt med dina kamrater, trots att du trycker på sändknappen upprepade gånger. När du inser att de kanske inte kommer tillbaka för att hämta dig?

Levande begravd utspelar sig i Brighton och för första gången möter vi polisinspektör Roy Grace.


Jag läste Ett snyggt lik förra hösten och tyckte att den var sådär, inte så bra att jag ville läsa mer. Tyvärr har Annika övertygat mig om att Peter James förtjänar en chans till. So be it.

Silverkronan av Anna Jansson
Förlag: Norstedts Pocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 200705
Antal sidor: 262
Vikt i gram: 143
ISBN: 9789172638358

Beskrivning
Wilhelm Jacobsson försvinner spårlöst på Gotlandsbåten. Han är en småbonde som hankar sig fram, egensinnig och i ständig träta med sina grannar. Han är gift med "byhoran". Mona Jacobsson har alltid varit utsatt: Mobbad i skolan och med knäckt självkänsla. Hon blir med barn när hon är 15 år. "Fader okänd."

Maria Wern och hennes kolleger Hartman och Arvidsson sommarvikarierar på Gotland. Den berömda Medeltidsveckan pågår. Fallet med den försvunne hamnar på deras bord. Under pågående utredning hittar en semesterseglare av en slump ett lillfinger i en plastpåse i vattnet. Några dagar senare är en äldre dam är ute och rastar sonens rottweiler. Hunden rymmer, börjar gräva i ett stenröse och gräver upp ett lik - Wilhelms. Lillfingret är hans.

Utredningen av mordet på Wilhelm står dock och stampar. Mördaren är fortfarande på fri fot och ytterligare mord inträffar. Vad har den gamla distriktsköterskan Svea gjort för ont? Och varför vill någon silversmeden Birgitta illa - och just på hennes möhippa? Men den unge aspiranten på polisstationen har fått förtroende för Maria Wern och tack vare hans upplysningar kan mysterierna skingras och ännu ett mord förhindras i sista minuten.


På något sätt lyckades jag köpa del tio i den här serien och för att komma fram till den så måste jag ju läsa de andra nio först. Dessvärre har jag inte varit överförtjust i de två som jag har läst, därför försöker jag ta det en del i taget. Och det har blivit bättre. Det här är fjärde delen, för del tre står redan i hyllan.

Oväntat besök på Star Street av Marian Keyes
Originaltitel: The Brightest Star in the Sky
Översättare: Katarina Jansson
Förlag: Norstedts
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201103
Antal sidor: 598
Vikt i gram: 300
ISBN: 9789113028859

Beskrivning
Vem - eller vad - är det som håller ett vakande öga på de boende på Star Street 66 i Dublin? Hur det än ligger till med den saken så kommer denna mycket speciella gäst att föra med sig många omvälvande överraskningar för husets invånare: en del ovälkomna, andra angenäma.

På översta våningen bor musikbolagschefen Katie som tillbringar sina dagar med att hålla gårdagens rockstjärnor kort och fundera över hur mycket cheesecake det går åt för att äta ihjäl sig.
Under henne delar ett par muskulösa polacker lägenhet med en gatsmart tjej som heter Lydia. Hon har en vass tunga och en ännu skarpare hjärna, men trots det några oväntade svaga punkter.
På första våningen bor Fionn - en trädgårdsmästare som föredrar palsternackors sällskap framför människors. Men han ser ut som en prins hämtad direkt ur sagans värld och när han oväntat erbjuds en egen tv-show kastas han plötsligt rakt in i strålkastarljuset.

På bottenvåningen bor Matt och Maeve som är Väldigt, Väldigt Kära och som håller sin desperation på avstånd genom att i all välmening och slumpmässigt göra snälla saker.

Men en mystisk besökare har precis landat på Star Street 66 och stora förändringar är på gång. Gamla hemligheter är på väg att komma upp till ytan och medföra kärlek, tragik och oväntad optimism. Livet kommer aldrig att bli detsamma.


Marian Keyes brukar ju alltid vara läsvärd. Det är säkert den här också.

Labyrinten av Kate Mosse
Originaltitel: Labyrinth
Författare: Kate Mosse
Översättare: Ulrika Jannert Kallenberg
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 200807
Antal sidor: 619
Vikt i gram: 307
ISBN: 9789170016196

Beskrivning
800 år skiljer dem åt. En magisk hemlighet förenar dem.

I juli 1209 får en sjuttonårig flicka en underlig bok i gåva av sin far. Han hävdar att boken rymmer den heliga Graalens tvåtusenåriga hemlighet. Fastän Alaïs inte lyckas tyda de främmande orden och tecknen på boksidorna, förstår hon att hennes livsuppgift blir att bevara labyrintens hemlighet och finna ett säkert gömställe för boken.

I juli 2005 hittar Alice Tanner två skelett i en bortglömd grotta i franska Pyrenéerna. Hon förundras över den labyrint som huggits in i grottväggen och inser samtidigt att hon stört friden på en helig plats. En plats som enbart borde finnas i det fördolda. På något vis har Alice blottlagt en fruktansvärd händelse i det förflutna, som samtidigt visar sig vara nyckeln till hennes egen historia.

Kate Mosse är en välkänd BBC-profil som tidigare skrivit två romaner och två faktaböcker. Redan fem år före Labyrintens utgivningsdag startade hon en hemsida ( www.mosselabyrinth.co.uk ) där man som läsare kunde följa hennes arbete med romanen från idé till färdig bok.


Hittade Kryptan på en outlet i somras, köpte den egentligen bara för att det var den tjockaste boken jag hittade. De flesta verkar ju vara överens om att det här är bra och Labyrinten är ju faktiskt den första delen...

En dag av David Nicholls
Originaltitel: One Day
Översättare: Pia Printz
Förlag: Printz Publishing
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201105
Antal sidor: 431
Vikt i gram: 224
ISBN: 9789197906722

Beskrivning
Du kan leva hela ditt liv utan att inse att det du letar efter finns rakt framför dig.

15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. Dagen efter måste de gå skilda vägar.

Men var kommer de vara den 15 juli året därpå? Och alla år som följer?


Förmodligen är det så att man måste ha läst denna, men jag ska vänta ett tag till. Tills hypen har gått över och jag kanske kan läsa den utan förutfattade meningar.

Jag älskar dig inte av Christina Stielli
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201106
Antal sidor: 364
Vikt i gram: 196
ISBN: 9789170018725

Beskrivning
Lotten har en familj, en man hon älskar högt och två barn hon sätter före allt annat. Definitivt före sig själv. Hon vet ju att äktenskap innebär kompromisser och vem skulle hon vara om hon inte såg till att familjen mådde bra? Men när Per en dag lämnar henne räcker inga kompromisser längre. Hela Lottens värld rasar samman: Utan kärnfamiljen är hon ingen.

Vägen tillbaka är lång och smärtsam - men så småningom vaknar tanken på hämnd.

Jag älskar dig inte är en väl avlyssnad skildring inifrån ett äktenskap i kris. Med sälta och humor gestaltar Christina Stielli den mödosamma men ändå möjliga vägen tillbaka till ett eget liv.


Det här verkar ju vara bra också, enligt Boktipset så ska jag ge den 4.8 i betyg och vem är jag att trotsa dem...

Hon som tittade in av Karin Wahlberg
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201012
Antal sidor: 329
Vikt i gram: 189
ISBN: 9789170018435

Beskrivning
Livet på polisstationen i den lilla sydsvenska staden går sin gilla gång, utom för kommissarie Claes Claesson som känner en viss oro inför att på gamla dar bli pappa för första gången. Men han får annat att tänka på när en läkare omkommer efter att ha blivit påkörd under en skidtur. Det som först verkar vara en tragisk olyckshändelse visar sig mer komplicerat när en av mannens före detta arbetskamrater hittas mördad. Kan det vara en slump att två personer knutna till sjukhuset avlidit inom så kort tid? Långsamt klarnar bilden för Claes Claesson och hans kolleger, men när de väl kommer gåtans lösning på spåren är det bråttom om ett nytt mord ska kunna förhindras.

Efter succédebuten Sista jouren kommer nu läkaren Karin Wahlberg med ytterligare en kriminalroman. Med sällsynt skärpa skildras vanliga människors vardagsproblem och glädjeämnen i en spännande mordhistoria.


Karin Wahlberg ja, jag har bara läst en av hennes böcker, Tröstaren, den var väl sådär, men alla förtjänar väl en andra chans? Del ett står redan i hyllan och del två kommer att ligga här på önskelistan tills den första är läst.

Winter's bone : en helvetes vinter av Daniel Woodrell
Originaltitel: Winter's bone
Översättare: Eva Johansson
Förlag: Natur & Kultur
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201104
Antal sidor: 230
Vikt i gram: 143
ISBN: 9789127131996

Beskrivning
Ree Dolly, 16 år, bor med sin familj i ett risigt hus i hålan Ozark, i den amerikanska söderns skogsmarker. I Ozark är alla mer eller mindre släkt med varann och försörjningen kommer huvudsakligen från tillverkning och försäljning av narkotiska preparat. Här skjuter man ett par ekorrar till middag och gifter sig om man blir på smällen. Ree, som är fast hemma med en sinnessjuk mamma och två småbröder, drömmer om att söka sig till armén för att komma bort från sin miserabla tillvaro. Pappa Jessup är sällan hemma, och en dag knackar polisen på dörren och meddelar att han är kallad till rättegång. Infinner han sig inte faller den borgen han ställt med huset som säkerhet. För att rädda huset och familjens enda trygga punkt, måste Ree nu snabbt finna Jessup och övertala honom att inställa sig inför rätten i tid. Men ingen vill hjälpa Ree, som blir kallt avvisad av folket i trakten. Ingen vill prata med henne och framför allt inte om Jessup. Till slut inser Ree att hennes pappa troligen inte längre är i livet, men för att rädda huset måste hon kunna bevisa det ... Winter's bone :En helvetes vinter är en svart, vacker och gripande roman av country noir-författaren Daniel Woodrell.

Den här såg jag som film för ett tag sedan och eftersom jag tyckte filmen var riktigt bra så funderar jag ju över hur mycket bättre boken är.

fredag 16 september 2011

Don't judge a book by its cover

Dags för helgens bokbloggsjerka och veckans fråga är:

Du står och väljer mellan två böcker: Den ena har ett fult omslag men ett till synes intressant innehåll, den andra har ett vansinnigt snyggt omslag men boken i sig intresserar dig inte nämnvärt. Vilken bok väljer du?

Det här var en lätt fråga. När jag står inne i en bokhandel och tittar på faktiska böcker, på avstånd, så är det ju omslaget som lockar och får mig att ta upp boken och läsa på baksidan (såvida jag inte känner till författaren sedan innan). När jag väl ska välja så tar jag så klart den med det fula omslaget och det intressanta innehållet.

För att jag ska välja en bok så måste innehållet på något sätt locka mig, gör det inte det så får omslaget vara hur fint det vill, jag blir inte intresserad av boken ändå. Det är ju inte så att jag ska sitta och titta på omslaget, jag ska ju läsa innehållet. Däremot dras jag som en mal till ljuset till riktigt tjocka böcker, så kallade tegelstenar.

Det finns ju till och med ett talesätt: Don't judge a book by its cover. Och i detta fall är det ju inte bara bildligt, utan även bokstavligt.

torsdag 15 september 2011

Önskelista (del 3)

Dags för del tre av min lilla önskelista... Del 1 och del 2 innehåller utgivna böcker som ännu inte kommit i pocket (eller kartonnage för den delen). Del 3 är den första av två som innehåller böcker utgivna i pocket eller kartonnage. Ingen av dessa böcker lär hamna på min önskelista till jul, pocket kan jag köpa själv :-)

Mordet på Ragnhildsholmen av Mats Ahlstedt
Förlag: Kabusa Böcker
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201006
Antal sidor: 307
Vikt i gram: 178
ISBN: 9789173551366

Beskrivning
Några ungdomar åker ut till Ragnhildsholmen för att fira studenten, men festen får ett abrupt slut när de finner en mördad man ute vid den gamla borgruinen. Vem är han? Och varför har han grävts ner ute på holmen?

Under polisens förhör med de boende i området berättar en äldre kvinna att hon har hört ett skott mitt i natten några veckor tidigare. Senare samma dag hittas kvinnan och hennes man döda i vad polisen rubricerar som ett dubbelt självmord. Men det gamla parets dotter Åsa vägrar tro att hennes föräldrar tagit sina egna liv, och när hon städar ur sitt föräldrahem hittar hon en bunt oöppnade brev på vinden, brev som för henne tillbaka i tiden och väcker minnen som hon helst hade velat glömma för alltid.

Medan kommissarie Sören Högström fokuserar på mordutredningen och följer spår som pekar mot gängkriminalitet och droghandel, har hans kollega Fatima Wallinder svårt att släppa tankarna på Åsa, mannen på Ragnhildsholmen, dubbelsjälvmordet och breven på vinden. Fatima har känslan av att allt hänger ihop.

Med en far som var fängelsepräst i Härlanda väcktes det hos Mats Ahlstedt tidigt ett intresse för brott och straff, moral och etik. Teman som han nu utforskar i sina deckare. Mordet på Ragnhildsholmen är hans fjärde kriminalroman om Sören Högström och Fatima Wallinder vid länskriminalen i Göteborg. De tidigare är Dödsängeln (2005), Violinisten (2006) och Den röda damcykeln (2007).


Jag har visserligen bara läst den första i serien, Dödsängeln, men böcker som utspelar sig i Göteborg är bara ett måste. Förmodligen ska jag lyckas hålla mig från att köpa denna innan jag läst de två som kommer emellan.

Dömd för livet av Mats Ahlstedt
Förlag: Kabusa Böcker
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201005
Antal sidor: 234
Vikt i gram: 135
ISBN: 9789173551748

Beskrivning
En kriminalroman om ond bråd död och en rättvisa som är blind!

23 år har Tony suttit inne för mordet på sin ungdomskärlek Marianne. När han släpps ur fängelset återvänder han till sitt barndomshem på Marstrand för att börja ett nytt liv, men det förflutna kommer snart ikapp honom. Den pensionerade chefsåklagaren Karl-Gustaf Rosén, som såg till att Tony fick livstid, börjar frukta för sitt eget liv när två huvudvittnen i rättegången mot Tony mördas. Polisen misstänker att Tony är ute efter en fruktansvärd hämnd.


Detta är sista (?) delen i serien och har jag läst alla andra så lär jag ju köpa denna också.

En stad av ljus av Kerstin Ekman
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bandtyp: Kartonnage
Språk: Svenska
Utgiven: 201006
Antal sidor: 665
Vikt i gram: 760
ISBN: 9789143506716

Beskrivning
I slutet av 1970-talet kommer Anne-Marie till Sverige och sin gamla hemstad för att sälja det hus hon ärvt efter sin döde far. Här konfronteras hon med minnet av det förflutna, framför allt fadern, Henning, en undantagsmänniska som bara dottern förstod. Hennes liv med Henning väcker halvt bortträngda händelser till som nu blir levande för henne. Runt henne rör sig också andra sidor av världen och andra människor som liksom Jenny och Ingrid också är välkända från de tidigare romanerna i sviten Kvinnorna och staden.

Springkällan av Kerstin Ekman
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bandtyp: Kartonnage
Språk: Svenska
Utgiven: 201006
Antal sidor: 378
Vikt i gram: 477
ISBN: 9789143506693

Beskrivning
Tora har blivit ägare till Café Cosmopolite. Hon har hårdnat, men så hård är hon inte att hon kan avvisa arbetslösa ynglingar som beställer en sockerdricka och tolv glas. Efter ett kort äktenskap är hon änka med två pojkar men inte ensam i kampen för värdighet och ett drägligare liv. Runt henne finns Frida, hennes dotter Ingrid och de andra kvinnorna som hjälper varandra när storstrejken och världskriget hotar med hunger.

Änglahuset av Kerstin Ekman
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bandtyp: Kartonnage
Språk: Svenska
Utgiven: 201006
Antal sidor: 384
Vikt i gram: 482
ISBN: 9789143506709

Beskrivning
Änglahuset är det hus Tora Otter lever i. Nu är det 1940-tal och ett nytt stort krig pågår i Europa och tågen med soldater far igenom Katrineholm. I staden samlar man in gåvor till Finlandshjälpen och deltar i beredskapsövningar. Men trots svåra tider anar man det spirande folkhemmet som skall ge en ny trygghet. Änglahuset är en bok om kvinnor, om Tora och svärdottern Jenny, om Frida, och hennes dotter Ingrid. Med självklar kännedom och inlevelse berättar Kerstin Ekman om deras sätt att leva, tänka och känna.

I början av 70-talet påbörjade Kerstin Ekman den stora romansviten om Kvinnorna och staden. Böckerna Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad av ljus, berättar om hur staden Katrineholm växer fram i industrialiseringens Sverige. I dessa fyra romaner finns Kerstin Ekmans berömda skildringar av kvinnors arbete, som hon skriver om med humor och stor sakkunskap och inlevelse. Sommaren 2010 kommer dessa fyra böcker ut i ny formgivning.


Det verkar som att det är något fel på mig. Nu när jag går igenom min önskelista så inser jag ju att mer än hälften av böckerna är serier som jag inte ens läst den första från. Det gäller ju alla dessa tre av Kerstin Ekman. Skämmigt nog har jag aldrig läst något alls av henne.

Mord under Tjörn Runt av Ramona Fransson
Förlag: Anomar Förlag
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201109
Antal sidor: 320
Vikt i gram: 168
ISBN: 9789186465124

Beskrivning
Journalisten/författaren Lilly Gertzon och justitieministern Bertrand Thom hittas döda på golvet i vardagsrummet i ett sommarhus. Deras händer är sammanflätade. Är det mord eller självmord?

I ett hus i Lysekil befinner sig en ung man. Han går upp på vinden i ett ärende, men istället hittar han en märklig låda fylld med brev. Breven visar sig vara en konversation mellan hans mamma och en för honom okänd kvinna. För varje brev som han läser stiger oron, men till slut bestämmer han sig för att ta reda på sanningen om sin familj.

I Sverige säger vi att media är den tredje statsmakten. Vad innebär det? Spaningschef Greger Thulin är kritisk och förbryllad över hur journalisterna agerar i samband med morden. Till slut blir han förbannad och kliver bakom kulisserna i den yrkeskår, som mer än någon annan kan dölja sin agenda.

Ramona Franssons femte deckare, i den fristående serien med spaningschef Greger Thulin, är inte bara en spännande thriller, utan ger också bilden av en yrkeskår med journalister, som hävdar att de står för det sanna och relevanta. Gör de verkligen det?


Den här står på önskelistan fast jag inte alls gillade den första i serien, Dyrbar kärlek, men enligt uppgift blir böckerna bara bättre och bättre. I vilket fall ligger boken bra här på listan, tills jag läst de andra tre.

Gul ondska av Peter Gissy
Förlag: Tre Böcker Förlag
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201103
Antal sidor: 277
ISBN: 9789170296994

Beskrivning
Den döda kvinnan i skogsbrynet utanför Göteborg är naken. Hon ligger på en filt - i bakgrunden hänger hennes underkläder i träden. Mördaren har ägnat lång tid åt att avlägsna varje spår av sitt hemska brott. Varför har han arrangerat mordplatsen som en makaber teaterscen?

När Kent Mortland återvänder från norra Tyskland, där han varit tillsammans med sin dotter, dras han motvilligt in i polisens allt mer desperata jakt efter förövaren. Samtidigt kommer det förflutna ifatt honom: spåren sträcker sig tillbaka till Nazitiden.

Den femte boken om Kent Mortland kännetecknas också den av hög spänning och överraskande vändningar. Gissy, prisbelönt och översatt till flera språk, har med sin serie om tidningsmannen i Göteborg fått en stor publik.


Jag har läst de andra i serien om Kent Mortland och även om jag inte placerar dem högt upp på betygslistan så är det ju så att dessa utspelar sig i Göteborg, en av de tidigare var till och med på besök i den lilla byn där jag växte upp. Det räcker för mig. Kanske.

Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström
Förlag: Alfabeta
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 200812
Antal sidor: 298
Vikt i gram: 162
ISBN: 9789150108767

Beskrivning
En kvinna blir påkörd och dödad i den belgiska staden Villette. Det ser ut som en smitningsolycka, men flera vittnen hävdar att det var mord. När undersökningsdomaren Martine Poirot börjar utreda fallet upptäcker hon snart att den döda kvinnan dolde en hemlighet.

Samtidigt försöker Martines man, historikern Thomas, ta reda på vad som ligger bakom den massgrav som upptäcks när grunden grävs till ett nytt köpcentrum. På var sitt håll arbetar sig Martine och Thomas närmare mörka sanningar ut ur det förflutna, farliga hemligheter som många vill bevara till varje pris.

Ingrid Hedström, journalist på DN, fick Svenska deckarakademins pris för BÄSTA SVENSKA DEBUT 2008.


Det här är ju tydligen också en serie och detta ska vara den första delen. Svenska deckare kan man väl aldrig få nog av.

Döden på en blek häst av Amanda Hellberg
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201109
Antal sidor: 315
Vikt i gram: 169
ISBN: 9789170018985

Beskrivning
När Maja Grå kommer till Storbritannien är det inte bara för att studera vid den anrika konstakademin i Oxford. I Brighton står polisutredarna handfallna efter det ohyggliga mordet på Majas sedan länge försvunna mamma, och de behöver hjälp.

Maja Grå har förmågan att se mer än andra och inspektör King vid Brighton-polisen håller kontakten med den unga svenskan. Trots sin skeptiska inställning inser han att det är något speciellt med Maja. Men kan han verkligen sätta sin tilltro till en känslig och ganska skör ung tjej?

Medan höstmörkret smyger in genom Oxfords gränder fördjupar sig Maja i studierna. Hon har brutit sig loss från en svår uppväxt och landsortens bedövande strypgrepp. Med hjälp av den levnadsglada rumskamraten Nikita börjar Maja ta sig ur sitt nedärvda utanförskap och inleder ett trevande kärleksförhållande med oljemålaren Jack. Men Maja grubblar på den komplicerade relationen till modern. Varför valde hon att försvinna till Brighton, och varför blev hon mördad?

Majas sensibilitet skruvas upp till det outhärdligas gräns när hon förnimmer en övernaturlig närvaro på elevhemmet. Är det de döda som söker Majas hjälp? Gengångare som vill avslöja gamla illgärningar, eller en oberäknelig mor som försöker nå sin dotter från andra sidan? Maja Grå rycks in i en skoningslös dödsdans med skrämmande hemsökelser, häftig passion - och en gäckande mördare.


Den här är jag vansinnigt sugen på, men tydligen ska Styggelsen vara första delen av Maja Grå och den hoppas jag att den också släpps som pocket snart, eftersom jag är alltför snål för att ge nästan 1 krona per sida för en inbunden bok. Annars finns ju alltid bibliotek...

På det fjärde ska det ske av Kajsa Ingemarsson
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 200708
Vikt i gram: 245
ISBN: 9789170015519

Beskrivning
Paula kommer hem från ännu en utlandsvistelse och upptäcker, motvilligt, att hennes omgivning redan gjort sina val. Partykompisen Anna har träffat den stora kärleken, Rakel är mitt uppe i karriären och Johan, pojkvännen, börjar tappa tålamodet. Plötsligt står Paula ensam kvar i en tillvaro byggd på resor, ströjobb och en och annan affär vid sidan av. Men kanske har alla omkring henne rätt? Kanske är ändå utbildning, fast jobb och en ring på fingret lösningen. Allt ställs dock på ända när hon plötsligt får ett erbjudande hon inte kan motstå.

Lyckans hjul är den enda jag läst av Kajsa Ingemarsson och den gillade jag. Det var en riktig feelgood-bok och för mig som fastnat litegrann i deckarträsket så är det uppfriskande med något annat ibland.