söndag 25 september 2011

"Janusstenen" av Elly Griffiths

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 295
Originaltitel: The Janus Stone
Översättare: Carla Wiberg
Serie: Ruth Galloway 2
Utgivningsår: (första) 2010 (min) 2010
Förlag: Minotaur

Första meningen: Huset väntar.

Baksidetext
Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett, till synes begravt under en vägg. Ruth Galloway kallas till platsen som arkeologisk expert. En av hennes första teorier är: Ett offer till guden Janus. Under romartiden var det nämligen under just väggar och dörrar som man begravde offren till denne gud.

Inom kort kallas Ruth även till en byggarbetsplats i Norwich. Ännu ett skelett har dykt upp, men denna gång verkar det ha tillhört ett barn. Även detta skelett återfinns under en husvägg, men det är inte det mest makabra. Skelettet saknar nämligen huvud.

Kriminalkommissarie Harry Nelson, som mer än gärna arbetar tillsammans med Ruth Galloway, får hand om fallet. Finns det något samband? Och varför har ett av skeletten inget huvud? Utredningen tar fart och visar på att det rör sig om två olika tidsperioder. Med detta tätnar mystiken.

På byggarbetsplatsen visar det sig att det tidigare har funnits ett barnhem där, drivet av den katolska kyrkan. Men varför verkar den nuvarande ägaren så stressad av att man har hittat mänskliga kvarlevor och varför denna koppling till romersk mytologi?

Till råga på allt har Ruth Galloway blivit gravid och Harry Nelson är den lycklige fadern. Nelson som har fru och barn där hemma. Dessutom verkar någon försöka skrämma Ruth från att fortsätta arbetet med utgrävningarna. Någon vill att hon ska lägga av. Men vem?

Min kommentar
Det var ett kärt återseende att läsa om Ruth Galloway igen. Och ännu skönare var det att det inte låg riktigt lika stort fokus på hennes "fetma" som i den förra boken. Men jag ställer mig lite frågande till hur tjock hon egentligen kan vara, om hon, när hon till och med är gravid i fjärde/femte månaden, ändå kan krypa ut genom ett litet fönster. Det stör mig också lite att hon inte verkar veta riktigt i vilken vecka hon är i, fast hon bara tillbringat en enda natt tillsammans med barnets far.

Boken är bra, det är det inget snack om, och snabbläst var den också. Själva pusslet var klurigare i den här boken och även om jag misstänkte mördaren, så var jag inte helt säker. Pusslet var helt enkelt lite större och många bitar verkade vara likadana, så det var svårt att veta var de passade in (det här är en bra sak alltså). Jag gillar också att det smygs in lite historia och mytologi, det skadar ju aldrig att lära sig något medan man blir underhållen och just mytologi är jag barnsligt förtjust i.

Detta är visserligen bara andra boken, men det känns redan lite konstigt att någon alltid vill ta livet av Ruth. Jag hoppas att Griffiths hittat en annan infallsvinkel på nästa, annars kommer det att bli för otroligt. Tror jag.

Tempot är långsamt, men jag gillar det och jag kan egentligen inte föreställa mig något annat, det passar helt enkelt. Historien drivs hela tiden framåt, sakta men säkert. Jag uppskattar också att det inte dräller av människor i handlingen, de som finns behövs och de porträtteras så man nästan tycker att man känner dem. De är inte för mycket och inte för lite, de kunde vara verkliga, så normala är de.

Språket är precis som tempot, långsamt och driver hela tiden historien framåt. Inga långrandiga beskrivningar av något helt ovidkommande och inga onödiga adjektiv. Något underligt var det att boken är skriven i presens, det känns lite ovanligt, men det var inget jag störde mig på.

Det ska bli riktigt spännande att ge sig på tredje boken så småningom, den står och väntar i hyllan. Berättar Harry för sin fru? Kommer Ruth att få ihop det med Max? Är Cathbad kär i Harry?

Boktipsets estimerade betyg var 3.7, jag ger den 4.


Andra som bloggat om Janusstenen: Erikas bokprat, Bokstunder och ooof bok.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Janusstenen av Elly Griffiths,

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

4 kommentarer:

 1. Kul att så många verkar gilla Elly Hriffiths. Jag får bestämt göra tillägg till att-läsa-listan. Alltid trevligt :)

  SvaraRadera
 2. Jag är ett stort fan av Elly Griffiths och jag håller nästan på att längta ihjäl mig efter den fjärde boken som kommer ut på engelska i början av nästa år ...

  // Annika (http://alkb.se)

  SvaraRadera
 3. @flickanobockerna. Jag gillar verkligen Griffiths och Ruth Galloway är så himla vanlig :-)

  SvaraRadera
 4. @Annika. Jag har ju den tredje boken kvar oläst i hyllan så jag har lite kvar att roa mig med innan den fjärde kommer.

  SvaraRadera