söndag 11 september 2011

Önskelista (del 1)

Det finns så otroligt många böcker jag vill ha. Helst nu. Tyvärr går inte det, dels för att jag faktiskt inte hinner läsa i samma takt som jag vill köpa och dels för att jag faktiskt har köpstopp just nu (med tre namngivna undantag). Men tills jag får köpa fler böcker så kan jag ju frossa i önskelistor. Detta är del 1 och den består av halva min lista av redan utgivna böcker, som ännu inte har kommit i pocket. Upptäckte att det var alldeles för många för att alla skulle få plats i samma inlägg, så jag var tvungen att dela den i två delar. Det är dessa samt nästa lista (plus några, minus några) som kommer att hamna på min önskelista till jul.

Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen
Översättare: Leif Jacobsen
Förlag: Bra Böcker
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201104
Antal sidor: 349
Vikt i gram: 637
ISBN: 9789170028915

Beskrivning
En vacker vinterdag 2002 försvinner den unga och lovande politikern Merete Lynggaard spårlöst. Medierna kastar sig över fallet och börjar spekulera vilt om allt ifrån självmord och mord till kidnappning och frivilligt försvinnande. Polisen inleder snart en stor utredning men den blir resultatlös. Merete är som uppslukad av jorden.

Samtidigt är kriminalinspektör Carl Mørck tillbaka på jobbet efter en traumatisk händelse där han och två kollegor blivit nedskjutna. Ena kollegan dog och den andre är förlamad. Carl är fysiskt oskadd men plågas av djupa skuldkänslor gentemot sina kollegor.

När Carl Mørck så småningom får ansvaret för utredningen av Merete Lynggaards försvinnande börjar det hända saker. Snart är Mørck och hans assistent Hafez el-Assad en hänsynslös förbrytare på spåren. Frågan är om de hittar galningen innan det är för sent?

Jag har inte läst så många danska deckare/thrillers, men jag älskar deras filmer och serier och böckerna borde väl inte vara sämre. Kvinnan i rummet är den första boken om Avdelning Q.

Pojken i hiss 54 av Karin Alfredsson
Förlag: Damm förlag
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201108
Antal sidor: 303
Vikt i gram: 438
ISBN: 9789173516181

Beskrivning
Pakistan
Fullmånen är vit med skarpa kanter när 12-åriga Zubaida smyger ut i ökensanden. Hon vill få en skymt av de vackra jaktfalkarna som kommit till byn med ett schejkfölje för att jaga kragtrappfågel. Men innan hon hinner fram till falktältet blir hon tillfångatagen och inknuffad i jägarprinsens tält. På väg därifrån en stund senare blir hon upptäckt -- och i samma ögonblick har hennes familj förlorat sin heder.

Dubai
På väg från en övernattning i öknen kommer mobilsamtalet till Ellen Elgs chaufför. Han är Zubaidas äldste bror och kallas nu omedelbart hem till Pakistan för att återupprätta familjens anseende. Ellen ser sin chaufför blekna, men är alltför upptagen av sina tankar på nattens dramatiska händelser för att reagera. Hon har sett en man bli torterad - och hon har bevis i sin filmkamera...

Ellen vet för mycket, tycker säkerhetspolisen. Kanske kan en kidnappning få henne att tystna?

Detta är den femte delen om Ellen Elg. Jag har visserligen bara läst den första, men den tyckte jag så mycket om att jag redan köpt de nästkommande tre.

New York-trilogin av Paul Auster
Originaltitel: New York Trilogy
Översättare: Ulla Roseen
Förlag: Norstedts
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201103
Antal sidor: 398
Vikt i gram: 562
ISBN: 9789113032498

Beskrivning
Tre berättelser, tre historier som blandar deckargenrens rekvisita med den moderna romanens identitetsproblematik. Tillsammans utgör de Paul Austers klassiker New York-trilogin, en redan mytomspunnen milstolpe i den amerikanska samtidslitteraturen.

I första delen, Stad av glas, blir deckarförfattaren Quinn uppringd av någon som söker detektiven Paul Auster. Plötsligt finner han sig indragen i ett mysterium mer intrikat än något han själv kunnat tänka ut. I den efterföljande Vålnader vill White att Blue ska skugga Black och hålla honom under uppsikt så länge det blir nödvändigt. Från en lägenhet på andra sidan gatan kan Blue se hur Black sitter och skriver. Trilogin avslutas med Det låsta rummet. Fanshawe var berättarens vän under skoltiden men sedan förlorade de kontakten. Så kommer oväntat ett brev från Fanshawes hustru, som skriver att hennes man är försvunnen.

Jag har aldrig läst något av Paul Auster, men han verkar vara en poppis kille. Det verkar som att den här trilogin är hans största verk och jag har sett både bra och dålig kritik. Kanske inte rätt bok att läsa först så kanske väntar jag och ser om den kommer i pocket.

Morgonen hon försvann av Linwood Barclay
Originaltitel: Fear the worst
Författare: Linwood Barclay
Översättare: Elisabet Fredholm
Förlag: Kabusa Böcker
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201106
Antal sidor: 394
Vikt i gram: 817
ISBN: 9789173551700

Beskrivning
Tim Blakes liv är ingen framgångssaga, liksom många andra har han ett par större misslyckanden bakom sig. Men det är inget dåligt liv, och en stor anledning till det är tonårsdottern Sidney. En eftermiddag kommer Sidney inte hem.

När Tim åker till hotellet där hon sommarjobbar visar det sig att ingen på hotellet hört talas om Sidney. Inte ens hennes närmaste vänner vet var Sidney hållit hus den här sommaren. Tims liv förvandlas långsamt till mardröm och han blir alltmer desperat i sitt sökande. Dagarna går utan några livstecken från Sidney. Så hittas hennes övergivna bil. Där finns spår av blod. Det börjar stå klart för Tim att han inte är ensam i sin jakt efter dottern. Vad är det värsta som skulle kunna hända ditt barn?

Jag har bara läst Utan ett ord av Barclay, men den gav mersmak och Alltför nära står redan i bokhyllan och väntar.

Dolda djup av Ann Cleeves
Originaltitel: Hidden depths
Översättare: Jan Järnebrand
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201104
Antal sidor: 368
Vikt i gram: 525
ISBN: 9789100125547

Beskrivning
En sommarkväll när Julie Armstrong kommer hem hittar hon sin tonårsson död i badkaret. Polisen uppdagar att han blivit strypt och sedan placerad i det vattenfyllda badkaret som smyckats med blommor. En märklig scen för ett mord tycker kriminalinspektör Vera Stanhope och hennes kollegor. Mer förbryllande blir det sedan de hittar en ung kvinnas kropp i en vattensamling fyllt av blommar i en klippa vid stranden. Vera tvingar lokalbefolkningen avslöja sina innersta hemligheter i jakten på den märkliga mördaren. Första kriminalromanen med den excentriska Vera Stanhope, en medelålders, ensamstående kvinna som tillsammans med sin assistent har sina alldeles egna metoder att lösa brottsfall.

Det här är tydligen tredje delen, inte första, om Vera Stanhope, men de två tidigare verkar inte ha översatts till svenska. Än. Jag får vänta och se om de översätts, annars får jag kanske läsa dem på engelska. Dessutom har Vera Stanhope blivit en TV-serie, som också sänds på svensk TV.

Flickan från ingenstans av Justin Cronin
Originaltitel: The Passage
Översättare: Jimmy Hofsö
Förlag: Norstedts
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201106
Antal sidor: 907
Vikt i gram: 1374
ISBN: 9789113019376

Beskrivning
En liten flicka tycks vara den enda som kan rädda världen. Hon heter Amy Harper Bellafonte och är flickan från ingenstans. Det var hon som var där när allting började och världen började gå mot sin undergång.

Först, det otänkbara: ett fruktansvärt militärexperiment kollapsar och dess hemska innehåll släpps lös i världen.

Sedan, det onämnbara: en natt av kaos och fullständig förödelse leder till att världen för alltid förändras.

Allt som återstår för de chockade överlevarna är att kämpa. Det är en framtid som präglas av rädsla för mörkret, för döden och för ett öde som är ännu värre än så. Civilisationens undergång leder till en ny värld av rovdjur och byten.

I detta undantagstillstånd söker två personer efter en säker plats där de kan gömma sig. Det är FBI-agenten Brad Wolgast och den föräldralösa sexåringen Amy Harper Bellafonte, som strax före katastrofen lyckades rymma från militärbasen där apokalypsen släpptes lös.

Brad Wolgast är fast besluten att skydda Amy. Men för Amy är detta början på en mycket längre resa, en resa över tid och rymd, mot tiden och platsen där hon måste avsluta det som aldrig borde påbörjats.

Justin Cronins Flickan från ingenstans kan närmast jämföras med Stephen Kings Pestens tid och Cormac McCarthys Vägen.

Om den är det minsta lik Pestens tid så kommer jag att älska den. Vägen har jag inte läst, men jag har sett filmen och jag har ingen anledning att tro att boken är sämre än filmen.

[buzz] av Anders de la Motte
Förlag: Alfabeta
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201109
Antal sidor: 394
Vikt i gram: 561
ISBN: 9789150113228

Beskrivning
Välkomna tillbaka, HP och Rebecca favoriter hos Svenska Deckarakademin som belönade thrillern [geim] med priset Årets Bästa Debut.

[buzz] inleds i öknen. HP är i Dubai på flykt från sitt förflutna, Rebecca besöker ett afrikanskt land som livvakt åt en svensk minister. Plötsligt hamnar de båda i hotfulla situationer som tvingar dem tillbaka till Stockholm där deras vägar möts igen.

En andlöst spännande, kraftfull och nyskapande thriller som kommer att läsas av många över hela Europa!

Anders de la Motte är säkerhetschef på ett stort internationellt it-företag och f.d. polis. Böckerna är brett sålda internationellt och SF har köpt filmrättigheterna till [geim].

Jag har inte läst [geim] än, men om jag gillar den så köper jag denna också.

Möt mig i Estepona av Åke Edwardson
Förlag: Leopard Förlag
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201108
Antal sidor: 352
Vikt i gram: 522
ISBN: 9789173433303

Beskrivning
Peter Mattéus är en framgångsrik företagare i reklambranschen. Men när han en dag får ett kuvert med nytagna bilder på sin familj och en nyckel till en förvaringsbox förstår han att tiden hunnit ikapp honom. Han tvingas till den spanska Solkusten och ställs inför ett val som betyder liv eller död.

Det enda som kan rädda Peter och hans fru Rita är det förflutna, men det förflutna är hans största fiende.

Möt mig i Estepona är en tät, psykologisk thriller med stark noir-känsla.

Åke Edwardson är en av våra mest omtyckta och lovordade författare. Hans serie om kriminalkommissarie Erik Winter har toppat försäljningslistorna i Sverige och runtom i världen.

Jag har läst alla de tio böckerna om Erik Winter och gillade dem verkligen. Förhoppningsvis är denna nya lika bra.

Skendöd av Thomas Enger
Originaltitel: Skinndöd
Översättare: Margareta Järnebrand
Förlag: Bokförlaget Forum
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201108
Antal sidor: 343
Vikt i gram: 515
ISBN: 9789137136301

Beskrivning
En ny norsk deckarsuccé

I ett tält i en avskild del av en park hittas liket av en ung kvinna. Hon är nedgrävd till midjan i jorden och stenad till döds. Hennes rygg bär spår efter piskrapp och en av hennes händer har huggits av.

Webbjournalisten Henning Juul har varit sjukskriven i två år efter att ha skadats i en brand där hans lille son omkom. Nu är han tillbaka på jobbet med ärr i både ansiktet och själen, och han sätts att bevaka mordet. På tidningen råder det vanliga kontrollerade kaoset, ändå känns allt främmande. Tryggheten är borta och det är som om han vore nybörjare igen. Att han dessutom tvingas samarbeta med sin exfrus nya kärlek gör inte saken lättare.

Men fallet engagerar honom, och även om Oslopolisen snart griper en misstänkt gärningsman tvivlar Henning på att allt är så enkelt. I stället inleder han en egen undersökning för att få en förklaring till varför någon har mördat den unga kvinnan på ett så utstuderat sätt. I sin jakt på svar finner han svartsjuka och hämndbegär, och han möter människor som inte tvekar att ta till våld. När ett nytt mord sker står det klart för honom att han snabbt måste hitta den skyldige. Både hans eget liv och andras är i fara.

Skendöd är den första delen av sex i serien om kriminalreportern Henning Juul. Romanen har blivit en stor framgång och sålts till fjorton länder. Även filmrättigheter till alla sex delarna är sålda.

Norska deckare tillhör mina favoriter. Jag säger bara Jo Nesbø och Karin Fossum.

Hungerelden av Jerker Eriksson, Håkan Axlander Sundquist
Förlag: Ordupplaget
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201105
Antal sidor: 409
Vikt i gram: 694
ISBN: 9789185785544

Beskrivning
Poliskommissarie Jeanette Kihlbergs arbete med att lösa fallen med de döda invandrarpojkarna avbryts när en framgångsrik företagsledare mördas i Stockholm, på ett i det närmaste rituellt sätt.

Flera märkliga detaljer gör att det ser ut som hämnd. Men, hämnd för vad?

Psykologen Sofia Zetterlund kopplas in för att bistå med en gärningsmannaprofilering. Ett arbete som blir problematiskt då de samtidigt inlett en kärleksrelation.

Jeanettes fortsatta sökande efter den försvunne Victoria Bergman leder inte bara till internatskolan i Sigtuna utan också till Danmark och händelser i det förflutna.

Sofia Zetterlund försöker, parallellt med sitt arbete som psykolog, att hitta tillbaka till sitt rätta jag.

Precis som Kråkflickan innehåller Hungerelden överraskningar, halsbrytande vändningar och ett lika oväntat slut.

Det här är fortsättningen på Kråkflickan, som jag läst och, vad ska jag säga? Jag måste ju få veta fortsättningen. Kanske orkar jag vänta tills den släpps i pocket. Kanske inte.

Det kalla landet av Inger Frimansson
Förlag: Norstedts
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201107
Antal sidor: 356
Vikt i gram: 524
ISBN: 9789113037172

Beskrivning
Hur mycket ondska och grymhet ska en människa tåla? Kan man lita på att förövaren verkligen får sitt rättmätiga straff? Frågor om skuld och försoning är centrala i Inger Frimanssons nya psykologiska thriller Det kalla landet.

Maria Strandberg har svårt att hantera det fasansfulla som hänt hennes syster. Ingrid blev kidnappad, inlåst under ett källargolv hos en galen kvinna som hette Rose. Tankarna på hämnd och vedergällning är så starka att de till och med skrämmer henne själv. Hon, som är en vanlig fredlig hemmafru och nybliven farmor.

Av en händelse får Maria höra talas om voodoodrottningen Marie Laveau som höll till i New Orleans under artonhundratalet. Hon börjar mer och mer känna sig besläktad med denna magiska kvinna. Hon bestämmer sig för att ta med sig Ingrid på en resa till det stora landet i väster.

Ingrid är mycket svag efter sin fångenskap i den mörka källaren. Hon är avtrubbad och viljelös, försänkt i djup sorg efter sin make Titus död, men det är ändå inte svårt att få henne att följa med på resan. Maria blir mer och mer besatt av tanken på hämnd och straff. Och om hon inte kan komma åt Rose, så finns ju alltid Roses son Tomas ...

I Det kalla landet möter vi flera gestalter från Inger Frimanssons tidigare böcker, biroller som kliver fram och blir huvudpersoner.

Inger Frimansson har gjort den psykologiska thrillern till sin genre, flerfaldigt prisbelönad för sina böcker. I Det kalla landet visar hon återigen att hon hör till de främsta i Sverige.

Jag har inte läst något av Inger Frimansson, men Råttfångerskan står hemma i bokhyllan och den kommer jag att läsa först, innan jag egentligen vet om jag vill ha Det kalla landet.

Bekännelsen av John Grisham
Originaltitel: The Confession
Översättare: Ulf Gyllenhak
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201107
Antal sidor: 489
Vikt i gram: 685
ISBN: 9789100126360

Beskrivning
För varje oskyldig som skickas till fängelse så finns det en skyldig som klarar sig undan.

1998 våldtog och ströp Travis Boyette en omtyckt cheerleader i östra Texas. Han grävde ner hennes kropp så att den aldrig skulle hittas, sedan följde han fascinerat hur polisen och åklagaren häktade och dömde Donté Drumm, en ung fotbollsstjärna, till döden.

Nu, nio år senare, har Travis frisläppts i Kansas för ett annat brott - och Donté har fyra dagar kvar till sin avrättning.

Travis lider av en dödlig hjärntumör och för första gången i sitt liv bestämmer han sig för att göra något etiskt rätt, nämligen syndabekänna.

Men hur kan en skyldig man övertyga advokater, domare och politiker att de är på väg att avrätta en oskyldig man?

Grisham hör till mina favoritförfattare, även om jag tycker att hans senaste böcker har tappat lite. Men jag är villig att ge honom en ny chans.

5 kommentarer:

 1. Jussi Adler-Olsen är riktigt bra och nu väntar jag bara på att Flaskpost från P ska återvända till bibblan så att jag får läsa den också inom kort.

  Morgonen hon försvann av Linwood Barclay finns med på min lista över böcker jag lottar ut denna gång ... bara som ett litet tips :-)

  Du har väl inte missat att filmatiseringen av Ann Cleeves serie om Vera börjar på tv4 i kväll med start kl. 21.00?

  /Annika (http://alkb.se)

  SvaraRadera
 2. Jag har nog bara läst positivt om Jussi Adler-Olsen tror jag och jag brukar gilla danska deckare. I alla fall som film.

  Har redan anmält mig som intressent på Morgonen hon försvann. Gjorde jag direkt jag såg det :)

  Jo, jag har sett att Vera börjar i dag, tyvärr lite för sent för mig, men ska försöka komma ihåg att se den på TV4 Play i stället. Då slipper man ju reklamen också :)

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Vilken smaskig lista! Min blev genast betydligt längre... Förra kommentaren innehöll för många skrivfel, därför tog jag bort den.

  SvaraRadera
 5. Jag funderar allvarligt på om det här med att läa bokbloggar verkligen är nyttigt för mig. Det finns ju en oändlig mängd böcker därute :)

  SvaraRadera