lördag 17 september 2011

Önskelista (del 4)

Här är då fortsättningen på min önskelista (de andra är del 1, del 2, del 3) och detta är resten av böcker som redan kommit ut i pocket.

Sista natten i Twisted River av John Irving
Originaltitel: Last night in Twisted River
Översättare: Olov Hyllienmark
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201106
Antal sidor: 601
Vikt i gram: 299
ISBN: 9789170018879

Beskrivning
John Irvings nya roman, enligt många kritiker hans allra bästa, är ytterligare ett prov på den berättarkonst som gjort honom känd över hela världen. Och Sista natten i Twisted River är tvivelsutan ett mäktigt bygge, fyllt av den för Irving så typiska kombinationen av humor och stort allvar.

Här ger John Irving liv åt en rad färgstarka personligheter i en berättelse som formar sig till en underbart ringlande skröna. Skådeplatsen är till en början det lilla sågverkssamhället Twisted River i norra New Hampshires skogar. Det är i mitten av femtiotalet, och i centrum står den italienskättade kocken Dominic och utfodrar skogshuggare och flottare; sonen Danny, blivande stjärnförfattare, och så småningom även Dannys son. Här finns också den grovkornige Ketchum, väderbiten lumberjack och speciell vän till familjen. Utifrån Twisted River startar sedan en fem decennier lång odyssé som också är en flykt, hals över huvud, efter att en halvindianska tagits för en hotfull björn och ett slag med en stekpanna av gjutjärn skjutit iväg berättelsen rakt in i framtiden.


John Irving, det är det enda jag säger.

Levande begravd av Peter James
Originaltitel: Dead Simple
Översättare: Reine Mårtensson
Förlag: Damm förlag
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 200904
Antal sidor: 366
Vikt i gram: 224
ISBN: 9789173514828

Beskrivning
Vilken mardröm! Vad skulle du säga om du på din svensexa blev begravd i en kista tillsammans med en flaska whisky och en walkie-talkie? Hur skulle du känna dig när du hörde spaden i jorden och det första smattret mot kistans tak.

Vad skulle du tänka när du plötsligt inte längre får kontakt med dina kamrater, trots att du trycker på sändknappen upprepade gånger. När du inser att de kanske inte kommer tillbaka för att hämta dig?

Levande begravd utspelar sig i Brighton och för första gången möter vi polisinspektör Roy Grace.


Jag läste Ett snyggt lik förra hösten och tyckte att den var sådär, inte så bra att jag ville läsa mer. Tyvärr har Annika övertygat mig om att Peter James förtjänar en chans till. So be it.

Silverkronan av Anna Jansson
Förlag: Norstedts Pocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 200705
Antal sidor: 262
Vikt i gram: 143
ISBN: 9789172638358

Beskrivning
Wilhelm Jacobsson försvinner spårlöst på Gotlandsbåten. Han är en småbonde som hankar sig fram, egensinnig och i ständig träta med sina grannar. Han är gift med "byhoran". Mona Jacobsson har alltid varit utsatt: Mobbad i skolan och med knäckt självkänsla. Hon blir med barn när hon är 15 år. "Fader okänd."

Maria Wern och hennes kolleger Hartman och Arvidsson sommarvikarierar på Gotland. Den berömda Medeltidsveckan pågår. Fallet med den försvunne hamnar på deras bord. Under pågående utredning hittar en semesterseglare av en slump ett lillfinger i en plastpåse i vattnet. Några dagar senare är en äldre dam är ute och rastar sonens rottweiler. Hunden rymmer, börjar gräva i ett stenröse och gräver upp ett lik - Wilhelms. Lillfingret är hans.

Utredningen av mordet på Wilhelm står dock och stampar. Mördaren är fortfarande på fri fot och ytterligare mord inträffar. Vad har den gamla distriktsköterskan Svea gjort för ont? Och varför vill någon silversmeden Birgitta illa - och just på hennes möhippa? Men den unge aspiranten på polisstationen har fått förtroende för Maria Wern och tack vare hans upplysningar kan mysterierna skingras och ännu ett mord förhindras i sista minuten.


På något sätt lyckades jag köpa del tio i den här serien och för att komma fram till den så måste jag ju läsa de andra nio först. Dessvärre har jag inte varit överförtjust i de två som jag har läst, därför försöker jag ta det en del i taget. Och det har blivit bättre. Det här är fjärde delen, för del tre står redan i hyllan.

Oväntat besök på Star Street av Marian Keyes
Originaltitel: The Brightest Star in the Sky
Översättare: Katarina Jansson
Förlag: Norstedts
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201103
Antal sidor: 598
Vikt i gram: 300
ISBN: 9789113028859

Beskrivning
Vem - eller vad - är det som håller ett vakande öga på de boende på Star Street 66 i Dublin? Hur det än ligger till med den saken så kommer denna mycket speciella gäst att föra med sig många omvälvande överraskningar för husets invånare: en del ovälkomna, andra angenäma.

På översta våningen bor musikbolagschefen Katie som tillbringar sina dagar med att hålla gårdagens rockstjärnor kort och fundera över hur mycket cheesecake det går åt för att äta ihjäl sig.
Under henne delar ett par muskulösa polacker lägenhet med en gatsmart tjej som heter Lydia. Hon har en vass tunga och en ännu skarpare hjärna, men trots det några oväntade svaga punkter.
På första våningen bor Fionn - en trädgårdsmästare som föredrar palsternackors sällskap framför människors. Men han ser ut som en prins hämtad direkt ur sagans värld och när han oväntat erbjuds en egen tv-show kastas han plötsligt rakt in i strålkastarljuset.

På bottenvåningen bor Matt och Maeve som är Väldigt, Väldigt Kära och som håller sin desperation på avstånd genom att i all välmening och slumpmässigt göra snälla saker.

Men en mystisk besökare har precis landat på Star Street 66 och stora förändringar är på gång. Gamla hemligheter är på väg att komma upp till ytan och medföra kärlek, tragik och oväntad optimism. Livet kommer aldrig att bli detsamma.


Marian Keyes brukar ju alltid vara läsvärd. Det är säkert den här också.

Labyrinten av Kate Mosse
Originaltitel: Labyrinth
Författare: Kate Mosse
Översättare: Ulrika Jannert Kallenberg
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 200807
Antal sidor: 619
Vikt i gram: 307
ISBN: 9789170016196

Beskrivning
800 år skiljer dem åt. En magisk hemlighet förenar dem.

I juli 1209 får en sjuttonårig flicka en underlig bok i gåva av sin far. Han hävdar att boken rymmer den heliga Graalens tvåtusenåriga hemlighet. Fastän Alaïs inte lyckas tyda de främmande orden och tecknen på boksidorna, förstår hon att hennes livsuppgift blir att bevara labyrintens hemlighet och finna ett säkert gömställe för boken.

I juli 2005 hittar Alice Tanner två skelett i en bortglömd grotta i franska Pyrenéerna. Hon förundras över den labyrint som huggits in i grottväggen och inser samtidigt att hon stört friden på en helig plats. En plats som enbart borde finnas i det fördolda. På något vis har Alice blottlagt en fruktansvärd händelse i det förflutna, som samtidigt visar sig vara nyckeln till hennes egen historia.

Kate Mosse är en välkänd BBC-profil som tidigare skrivit två romaner och två faktaböcker. Redan fem år före Labyrintens utgivningsdag startade hon en hemsida ( www.mosselabyrinth.co.uk ) där man som läsare kunde följa hennes arbete med romanen från idé till färdig bok.


Hittade Kryptan på en outlet i somras, köpte den egentligen bara för att det var den tjockaste boken jag hittade. De flesta verkar ju vara överens om att det här är bra och Labyrinten är ju faktiskt den första delen...

En dag av David Nicholls
Originaltitel: One Day
Översättare: Pia Printz
Förlag: Printz Publishing
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201105
Antal sidor: 431
Vikt i gram: 224
ISBN: 9789197906722

Beskrivning
Du kan leva hela ditt liv utan att inse att det du letar efter finns rakt framför dig.

15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. Dagen efter måste de gå skilda vägar.

Men var kommer de vara den 15 juli året därpå? Och alla år som följer?


Förmodligen är det så att man måste ha läst denna, men jag ska vänta ett tag till. Tills hypen har gått över och jag kanske kan läsa den utan förutfattade meningar.

Jag älskar dig inte av Christina Stielli
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201106
Antal sidor: 364
Vikt i gram: 196
ISBN: 9789170018725

Beskrivning
Lotten har en familj, en man hon älskar högt och två barn hon sätter före allt annat. Definitivt före sig själv. Hon vet ju att äktenskap innebär kompromisser och vem skulle hon vara om hon inte såg till att familjen mådde bra? Men när Per en dag lämnar henne räcker inga kompromisser längre. Hela Lottens värld rasar samman: Utan kärnfamiljen är hon ingen.

Vägen tillbaka är lång och smärtsam - men så småningom vaknar tanken på hämnd.

Jag älskar dig inte är en väl avlyssnad skildring inifrån ett äktenskap i kris. Med sälta och humor gestaltar Christina Stielli den mödosamma men ändå möjliga vägen tillbaka till ett eget liv.


Det här verkar ju vara bra också, enligt Boktipset så ska jag ge den 4.8 i betyg och vem är jag att trotsa dem...

Hon som tittade in av Karin Wahlberg
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201012
Antal sidor: 329
Vikt i gram: 189
ISBN: 9789170018435

Beskrivning
Livet på polisstationen i den lilla sydsvenska staden går sin gilla gång, utom för kommissarie Claes Claesson som känner en viss oro inför att på gamla dar bli pappa för första gången. Men han får annat att tänka på när en läkare omkommer efter att ha blivit påkörd under en skidtur. Det som först verkar vara en tragisk olyckshändelse visar sig mer komplicerat när en av mannens före detta arbetskamrater hittas mördad. Kan det vara en slump att två personer knutna till sjukhuset avlidit inom så kort tid? Långsamt klarnar bilden för Claes Claesson och hans kolleger, men när de väl kommer gåtans lösning på spåren är det bråttom om ett nytt mord ska kunna förhindras.

Efter succédebuten Sista jouren kommer nu läkaren Karin Wahlberg med ytterligare en kriminalroman. Med sällsynt skärpa skildras vanliga människors vardagsproblem och glädjeämnen i en spännande mordhistoria.


Karin Wahlberg ja, jag har bara läst en av hennes böcker, Tröstaren, den var väl sådär, men alla förtjänar väl en andra chans? Del ett står redan i hyllan och del två kommer att ligga här på önskelistan tills den första är läst.

Winter's bone : en helvetes vinter av Daniel Woodrell
Originaltitel: Winter's bone
Översättare: Eva Johansson
Förlag: Natur & Kultur
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201104
Antal sidor: 230
Vikt i gram: 143
ISBN: 9789127131996

Beskrivning
Ree Dolly, 16 år, bor med sin familj i ett risigt hus i hålan Ozark, i den amerikanska söderns skogsmarker. I Ozark är alla mer eller mindre släkt med varann och försörjningen kommer huvudsakligen från tillverkning och försäljning av narkotiska preparat. Här skjuter man ett par ekorrar till middag och gifter sig om man blir på smällen. Ree, som är fast hemma med en sinnessjuk mamma och två småbröder, drömmer om att söka sig till armén för att komma bort från sin miserabla tillvaro. Pappa Jessup är sällan hemma, och en dag knackar polisen på dörren och meddelar att han är kallad till rättegång. Infinner han sig inte faller den borgen han ställt med huset som säkerhet. För att rädda huset och familjens enda trygga punkt, måste Ree nu snabbt finna Jessup och övertala honom att inställa sig inför rätten i tid. Men ingen vill hjälpa Ree, som blir kallt avvisad av folket i trakten. Ingen vill prata med henne och framför allt inte om Jessup. Till slut inser Ree att hennes pappa troligen inte längre är i livet, men för att rädda huset måste hon kunna bevisa det ... Winter's bone :En helvetes vinter är en svart, vacker och gripande roman av country noir-författaren Daniel Woodrell.

Den här såg jag som film för ett tag sedan och eftersom jag tyckte filmen var riktigt bra så funderar jag ju över hur mycket bättre boken är.

4 kommentarer:

 1. Levande begravd tyckte jag var bra när jag läste den. Har dock inte läst Ett vackert lik, men känt mig sugen. Men det kanske är bättre att låta bli så att jag inte förstör min bild av Peter James?

  Såhär skrev jag om Levande begravd i alla fall:
  http://saganomsagorna.blogspot.com/2009/08/levande-begravd.html

  :)

  SvaraRadera
 2. Det låter ju onekligen som en spännande bok. Jag skyller lite av besvikelsen på Ett vackert lik på det usla språket i översättningen. Levande begravd finns ju dessutom i pocket, så det blir ju inte speciellt dyrt med en andra chans :)

  SvaraRadera
 3. Det här är ju nästan kusligt vilken likhet. Har läst Levande begravd, Silverkronan och En dag (Den älskade jag!). Har Kate Mosse lånad som sagt var. Winter's bone ligger i "att läsa högen" (gillade filmen!). Och Marian Keyes har jag påbörjat en gång. Jag älskar dig inte står på önskelistan...

  SvaraRadera
 4. Får nog ta en närmare titt på din blogg, kanske finns det tips där som passar mig. Vi verkar ju läsa ungefär samma.

  SvaraRadera