fredag 2 september 2011

"Vita nätter" av Ann Cleeves

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 399
Serie: Shetlandskvartetten 2
Första utgivningsdatum: 2008
Min upplaga: 2008-06-17
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Baksidetext
Sommar på Shetlandsöarna, den årstid när fåglarna sjunger vid midnatt och solen aldrig går ner. I en enslig dal vid vattnet förebereds en vernissage på ett konstgalleri. Jimmy Perez, poliskommissarie på ön, är en av gästerna. Till vernissagefesten anländer en välklädd främling, går fram till en målning och brister i häftig gråt. Perez tar honom åt sidan och det framgår att mannen inte vet vem han är. Plötsligt är han försvunnen. Nästa dag hittas en död man i en sjöbod med en clownmask för ansiktet.

När Jimmy Perez börjar forska i det förflutna kommer han märkliga hemligheter på spåren. Gamla lojaliteter sätts på hårda prov och till slut måste sanningen fram...

Min kommentar
Aaaah, me like. Hade jag haft möjlighet så skulle jag sticka till Shetlandsöarna på studs. Jag gillar verkligen Ann Cleeves miljöbeskrivningar, jag kan riktigt känna det ödsliga, saltstänka och vindpinade landskapet. Det långsamma tempot gör att i alla fall jag stannar upp och hinner fundera över och begrunda allt som händer. Historien går framåt på ett väldigt lågmält sätt och det känns riktigt bra, det är lite skillnad mot andra böcker som nästan har vad jag kallar "MTV-klipp" (så snabbt och nära att man egentligen inte ser något). Hade det inte varit för morden så skulle allt ha varit idylliskt. Personbeskrivningarna är lysande och (tror jag) beskriver befolkningen perfekt. De är förmodligen väldigt lika andra befolkningar i små och isolerade byar. Jag älskar verkligen hur de ställer upp på varandra, frånsett då alla lögner och hemligheter som har med mord att göra. Lite kul är det också att läsa om de olika fördomar som fastlandsfolket och öborna har om varandra.

Det är också väldigt befriande att läsa om en polis som inte (bara) har trassliga relationer utan är lite smålycklig ibland. Och inga alkoholproblem har han heller, vilken underlig figur. Det ska bli spännande att följa Perez och hans nya förhållande. Jag hoppas verkligen det går bra, för Perez är en symaptisk man.

Det enda som var irriterande och som författaren inte kan lastas för, var den dåliga översättningen/korrekturläsningen. Som självutnämnd språkpolis upplever jag det som jobbigt när texten innehåller stavfel, syftningsfel och andra konstigheter.

Hur tar man sig till Shetlandsöarna och hur mycket kostar det?

Boktipsets estimerade betyg var 3.7, jag ger den 4.


Andra som bloggat om Vita nätter: Pock1, I hyllan och Doras bokprat.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar