onsdag 21 september 2011

Önskelista (del 5)

Detta är sista delen av min önskelista (ja, jag lovar. I alla fall som den ser ut just nu). Denna innehåller böcker som jag har på bevakning, alltså utgåvor som inte är släppta än. En del av dem har nog faktiskt kommit ut under tiden jag satte ihop alla önskelistor, men de får i så fall ligga kvar här eftersom de ju inte ligger på någon av de tidigare.

Den felande länken av Stefan Tegenfalk
Förlag: Massolit
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201109
Antal sidor: 460
Vikt i gram: 500
ISBN: 9789197881883

Beskrivning
Kriminalkommissarie Walter Gröhn har inte varit sig lik sedan han blev fråntagen utredningen av de brutala morden på några av rättsväsendets viktigaste företrädare. Han beslutar sig för att ta semester och resa till Frankrike för att söka efter svar med hjälp av sina kontakter inom Europol. Även kriminalassistent Jonna de Brugge har blivit bortkopplad från fallet. Hon har dessutom en internutredning hängande över sig, förorsakad av att hon förhastat stormade en husvagn i jakten på den efterlyste Tor Hedman.

I väntan på att internutredningen ska bli klar, fattar Jonna ett ödesdigert beslut. Ett beslut som inte bara kommer att påverka hennes framtid inom polisen, utan också leda henne in på en mörk väg kantad av databrott, olagliga undersökningar och en mardrömsliknande jakt där hon tvingas kämpa för sin egen överlevnad.

Den felande länken är den dramatiska upplösningen på Stefan Tegenfalks uppmärksammade deckartrilogi som inleddes med Vredens tid och Nirvanaprojektet.


De två första böckerna står i hyllan, olästa, men sambon som läst den första, säger att detta är bra. Den här har faktiskt kommit ut nu, förra veckan tror jag att den släpptes.

Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper
Originaltitel: This is Where I Leave You
Översättare: Erik MacQueen
Förlag: Gilla Böcker
Bandtyp: Danskt band
Språk: Svenska
Utgiven: 201109
Antal sidor: 352
Vikt i gram: 384
ISBN: 9789186634155

Beskrivning
Mitt äktenskap slutade på det gamla vanliga sättet: med cheesecake och ambulans.

På sin frus trettiofjärde födelsedag överraskar Judd henne i säng med hans chef, radioprofilen Wade Boulanger. Judd står i sovrumsdörren med hennes favorittårta i händerna och ser livet rämna.

Två månader senare, på väg till sin pappas begravning, får han veta att hans blivande exfru är gravid. Till på köpet förväntas han sitta shiva, en judisk sorgevecka, tillsammans med sin minst sagt utåtagerande familj. Det blir sju långa dagar, fyllda av överraskningar och röjda hemligheter, slagsmål, otrohet och evig kärlek.

Sju jävligt långa dagar är en hysteriskt rolig och oändligt sorglig roman om livet, som sällan blir som man tänkt sig. Liksom i den tidigare succén Konsten att tala med en änkling skildrar Jonathan Tropper en dysfunktionell familj i ett tragikomiskt relationsdrama.


Jag har inte läst Konsten att tala med en änkling än, men den är ganska långt upp i kön nu. Och jag tror att jag gillar den här typen av böcker. Den här har faktiskt också släppts nu.

[geim] av Anders de la Motte
Förlag: Pocketförlaget
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201109
Antal sidor: 336
Vikt i gram: 190
ISBN: 9789186675653

Beskrivning
Henrik HP Pettersson är en småhustlare som skiter i det mesta. En dag kommer han över en mobiltelefon som märkligt nog verkar veta det mesta om honom, och via den blir han inbjuden till en fascinerande ny upplevelse. Ett Alternate Reality Game som utspelar sig mitt i den intet ont anande Svennevärlden. Efter att han klarat inträdesprovet erbjuds han en rad olika kittlande uppdrag som alla filmas för att senare visas upp på en rankinglista och bedömas av ett slutet nätcommunity. I takt med att spänningen, belöningarna och inte minst creden från fansen växer tar HP allt större risker och snart är han beredd att göra nästan vad som helst för att få fortsätta spela.

Polisinspektör Rebecca Normén är HP:s totala motsats. Hon är anställd på Säpos livvaktsrotel och har järnkoll på sitt liv, ändå känner hon sig inte säker. Någon vet obehagligt mycket om hennes förflutna. Om sådant som ingen borde veta. Som till exempel att hon är en mördare... Är det någon som leker med henne?

Efterhand som Spelet tränger sig allt djupare in i deras liv närmar sig HP:s och Rebeccas världar oundvikligen varandra. Men om verkligheten bara är ett Spel, vad är då egentligen på riktigt? Och är du verkligen säker på att du vill Spela?


Tänkte vänta på pocketutgåvan, eftersom jag ibland får för mig att vara försiktig och inte bara köpa grisen i säcken. Nu har jag visserligen köpstopp, men snart...

Helgonet av Carin Gerhardsen
Förlag: Norstedts
Bandtyp: Storpocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201201
Antal sidor: 304
ISBN: 9789113039763

Beskrivning
Fyra män lämnar Långbro Värdshus efter en trevlig kväll med mat och vin. När morgonen kommer är en av dem död. Mördad med ett nackskott. Dådet förbryllar omgivningen. Sven-Göran Erlandsson har alltid varit omtyckt av alla, en respekterad familjefar med fläckfritt rykte och med ett stort engagemang för samhällets utstötta. Vem kan ha velat honom ont? De enda ledtrådarna är några spelkort och en uppblött papperslapp med kryptiska tecken som hittas i hans bröstficka.

Conny Sjöberg på Hammarbypolisen avbryter semestern och kallar samman arbetslaget. Utredningen tar en oväntad vändning och det på ytan så lugna och idylliska villaområdet visar sig ruva på ofattbar grymhet.

Helgonet är den fjärde fristående boken i Carin Gerhardsens framgångsrika serie om Hammarbypolisen.


Ännu en serie som jag ännu inte läst något av, men ändå hamnar alla böcker på min önskelista. Jag litar helt enkelt på alla andra.

Under kupolen av Stephen King
Originaltitel: Under the dome
Översättare: Anders Bellis
Förlag: Bra Böcker
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201111
Antal sidor: 1074
Vikt i gram: 500
ISBN: 9789170028885

Beskrivning
Det är en vacker oktoberdag i den lilla staden Chesters Mill, Maine. Plötsligt kraschar ett litet sportflygplan in i en osynlig barriär strax utanför staden. Nästan samtidigt kör en timmertransport in i samma osynliga vägg. Något oförklarligt har hänt: ett kraftfält innesluter staden likt en gigantisk kupol. Inget kan komma förbi kraftfältet. Ingen kan ta sig in i staden och ingen kan ta sig ut. Invånarna i Chesters Mill är isolerade från omvärlden.

Det dröjer inte många dagar innan det lilla samhället börjar falla sönder. Stadens starke man, bilhandlaren och viceborgmästaren Big Jim Rennie, tar tillfället i akt och utser nya poliser som lyder hans minsta vink. Han har nämligen en hel del olika intressen att bevaka

Samtidigt lyckas USA:s armé nå fram till den f.d. armékaptenen och Irakveteranen Dale Barbie Bar- bara som den senaste tiden har jobbat som grillkock i staden. Presidenten vill att Barbie ska försöka ta reda på vad det är som orsakar det oförklarliga kraftfältet. Ganska snart visar det sig att Barbies undersökningar tar honom på kollisionskurs mot Big Jim Rennie.

Stephen King har skrivit sin mäktigaste roman sedan 80-talet. Med hjälp av ett stort persongalleri och en klaustrofobisk miljö, skildrar han människans mörka sidor och visar hur bräckligt vårt civiliserade samhälle är. Pestens tid möter Flugornas herre!


Stephen King är ju alltså en av mina favoritförfattare och det mesta han har skrivit hamnar förr eller senare i min bokhylla. Need I say more?

Dewey Decimal av Nathan Larson
Originaltitel: The Dewey Decimal System
Översättare: Andreas Öberg
Förlag: Voltaire Publishing
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201109
Antal sidor: 240
Vikt i gram: 500
ISBN: 9789186515270

Beskrivning
Influensapandemi, storskalig terrorattack och Wall Streets totala kollaps. New York är en skugga av sitt forna jag. Medan staden kämpar sig upp ur vrakresterna intar en namnlös man biblioteket på 42:nd street. En man med tvångssyndrom, en stor kärlek till litteratur och en komplicerad moralkod. Minnet sviktar och inte ens han själv känner till hemligheten om sitt eget mörka förflutna.

Hur mycket han än älskar ensamheten och sina böcker tvingas Dewey Decimal hanka sig fram som indrivare och muskelkraft till New Yorks mest hänsynslösa distriktsåklagare. När han kallas in till ett till synes simpelt uppdrag, kan Decimal inte säga nej.

Uppdraget exploderar till en blodig härva av våld, skiftande lojaliteter och gamla vendettor, och väcker frågan om hans begravda identitet till liv.

Dewey Decimal är den första delen i en trilogi om den bokälskande undercoveragenten. Nathan Larsons bakgrund i musikvärlden lyser igenom i det täta språket och debutboken bjuder på en rejäl dos av såväl svart humor som filosofiska tankegångar. De som redan gillar Charlie Huston och Jonathan Lethem kommer att avguda Nathan Larsons noirböcker.


Den här läste jag om hos schitzo-cookie. Den verkade så intressant att den direkt hamnade på min bevakningslista.

Till offer åt Molok av Åsa Larsson
Förlag: Albert Bonniers
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201203
Antal sidor: ?
Vikt i gram: ?
ISBN: 9789100125318

Beskrivning
"Besiktningsmannen skär upp buken på björnen.
- Jaha, skall vi kolla vad nalle har ätit? säger han.
Det ryker om det stinkande maginnehållet. Besiktningsmannen rotar runt i sörjan med en pinne. Mungiporna far ner i en misstrogen min.
- Vad i helvete är det den har käkat? mumlar han.
Karlarna i jaktlaget kommer närmare, kliar sig i bakhuvudena så att kepsskärmarna glider ner i pannorna. Någon får fram sina glasögon. De vet ju att björnen har ätit upp Samuel Johanssons gråhund.
Besiktningsmannen reser sig. Håller en liten benbit mellan fingrarna.
- Vet ni vad det här är? frågar han.
Han är alldeles grå i ansiktet. Skogen har tystnat, ingen vind, ingen fågel. Det är som att den tiger om en hemlighet.
- Det är inte hund i alla fall. Så mycket kan jag berätta."

Man skjuter en björn i byn Lainio. I björnmagen finner man en tumme från en människa. Några månader senare hittar man en kvinna mördad i sitt hem. Hon har blivit brutalt ihjälstucken med en grep.

Kammaråklagare Rebecka Martinsson leder till en början förundersökningen, men blir bortkopplad från utredningen. På egen hand börjar hon forska i mordet på kvinnan och ett antal dödsfall som tidigare har avskrivits som olyckor. Det gäller att hitta sambandet innan fler faller offer

Till offer åt Molok är Åsa Larssons femte bok med Rebecka Martinsson..


Jag älskar Åsa Larssons böcker om Rebecka Martinsson. Ett självklart tillskott i min bokhylla när den väl släpps.

Sockerdöden av Unni Lindell
Originaltitel:
Översättare:
Förlag: Pocketförlaget
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201111
Antal sidor: 448
Vikt i gram: 500
ISBN: 9789186675882

Beskrivning
Sexton år har gått sedan Kari Helene hittade sin lillebror liggande livlös på golvet. Tragedin avskrevs då som plötslig spädbarnsdöd. Nu får en vardaglig händelse Kari Helene att plötsligt minnas något helt annat. Något hon förträngt.

Polischefen Martin Egge är en gammal vän till familjen och den enda Kari Helene vågar avslöja allt för. Men kvällen före deras avtalade möte blir Martin påkörd av en bil och kort därefter dör han på sjukhuset.

Oslopolisens våldsrotel får därmed ett ovanligt krävande och uppmärksammat mordfall på sitt bord. Men inspektör Marian Dahle drabbas även personligen. Om det kommer fram hur nära hon och Martin stod varandra riskerar hon att flyttas bort från utredningen. I sin sorg sätter hon den egna karriären på spel, och lojaliteten till kriminalkommissarie Cato Isaksen och hela polisteamet på hårda prov.

Sockerdöden är en komplex och intelligent sammanflätad kriminalroman där en enda händelse utlöser en spiral av våldsamheter som eskalerar i en dramatisk upplösning. I hemlandet Norge klättrade boken snabbt upp till förstaplatsen på bästsäljarlistan.

Unni Lindell har etablerat sig som en av Nordens mest framgångsrika kriminalförfattare och har vunnit flera stora litteraturpriser. Böckerna om kriminalkommissarie Cato Isaksen har översatts till arton språk och även blivit en populär tv-serie.


Jag har läst alla i serien om Cato Isaksen, utom Mörkermannen och Sockerdöden. Så bra är de inte att jag behöver den inbundna upplagan, men jag vill ju gärna läsa vidare och se hur det går med jättebebisen Cato.

Vintervålnader av Kate Mosse
Originaltitel: The winter ghosts
Översättare: Sofia Boda
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201111
Antal sidor: ?
Vikt i gram: ?
ISBN: 9789175030296

Beskrivning
Berättelsen utspelar sig under vintern 1928. Engelsmannen Freddie Watson åker i sin bil genom södra delarna av Frankrike på flykt undan sorgen över brodern Georges död i första världskriget. Trots att det är så många år sedan nu har han svårt att gå vidare. Freddie har vid berättelsens början kommit till gränsen mot Spanien, ett område som på 1200-talet härjades hårt av det religiösa kriget mellan olika falanger av kristna, och som skildrats i Mosses första roman på svenska, Labyrinten.

Efter att ha blivit överraskad av en snöstorm kommer Freddiet till slut fram till en by och hittar ett värdshus där han blir väl omhändertagen. Han blir till och med medbjuden till den årliga byfesten som ska hållas samma kväll. Freddie går dit och där träffar han Fabrissa, en ung kvinna som tycks ha en förmåga att se igenom honom och få honom att berätta om George och sin sorg. Fabrissa berättar i sin tur en historia för Freddie som gör honom bestört. Dagen därpå ger sig Freddie ut för att söka reda på Fabrissa igen, men ingen i byn har hört talas om någon ung flicka med det namnet.

Vintervålnader är en finstämd och lagom kuslig spökhistoria. Mosse har på ett mycket elegant sätt lyckats väva in sina kunskaper om religionskrigen i 1200-talets södra Frankrike, gjort det till själva grunden för berättelsen, och på det sättet knyta an till hennes Languedoc-trilogi, som inleddes med Labyrinten och följdes av Kryptan. Del tre, Citadellet, beräknas utkomma i England hösten 2011.


Har faktiskt inte läst något alls av Kate Mosse, men Kryptan står i hyllan och väntar. Egentligen vill jag ju läsa serien i ordning, även om den är fristående, så jag får försöka införskaffa Labyrinten först.

Gengångare av Jo Nesbø
Originaltitel: Gjenferd
Översättare:
Förlag: Piratförlaget
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201201
Antal sidor: ?
Vikt i gram: ?
ISBN: 9789164203809

Beskrivning
Sommar. En pojke, Gusto, ligger på golvet i en lägenhet i Oslo. Han blöder och kommer snart att dö. Han försöker förstå vad som hänt. För att placera sitt liv och sin död i något slags sammanhang, börjar han berätta sin historia. Utanför slår kyrkklockorna.

Höst. Den förre kriminalkommissarien Harry Hole återvänder till Oslo efter att ha spenderat tre år utomlands. Han söker upp sin förre chef på polishögkvarteret för att be om tillåtelse att undersöka ett mord. Men fallet är redan löst; en ung knarkare, Gusto, blev troligtvis skjuten av en kompis under en konflikt om droger. Harry beviljas tillåtelse att besöka den anklagade pojken i fängelset. Där möter han sig själv och sin egen historia. Detta är början på en enskild undersökning av det mest omöjliga fall i Harry Holes liv. Och medan Harry Hole söker, fortsätter Gusto sin berättelse.

En man vandrar runt på de mörka gatorna i Oslonatten. Gatorna är hans och han har alltid funnits där. Han är en gengångare.


Jag har läst de sju första böckerna om Harry Hole och än så länge har Jo Nesbø aldrig gjort mig besviken.

Häxans tid av Árni Thórarinsson
Originaltitel:
Översättare:
Förlag: Bazar
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201110
Antal sidor: ?
Vikt i gram: ?
ISBN: 9789170281204

Beskrivning
Journalisten Einar blir ofrivilligt förflyttad till huvudstadstidningens nya redaktion i den avsides liggande byn Akureyri. Den lantliga idyllen spricker dock snabbt när en kvinna omkommer i vad som förefaller vara en olycka. Samtidigt försvinner under mystiska omständigheter den berömda skådespelaren Skarphedinn, trots att det är dagen före premiären av den teaterpjäs han har huvudrollen i. Einar börjar ana oråd och hans eftersökningar tar honom till samhällets mörkare sidor. Men organiserad brottslighet och politiskt maktspel finns det många som inte vill att Einar ska skriva om.

Häxans tid är Árni Thórarinssons första roman som ges ut på svenska. Den har tidigare utgivits i en rad europeiska länder och blev utsedd till bästa isländska kriminalroman 2005 och samma år nominerad till Isländska litteraturpriset.


Har snöat in lite på isländska författare. Jag gillar (oftast) den karga miljön och att de inte verkar krångla till saker och ting.

Blandat blod av Katarina Mazetti
Förlag: Pocketförlaget
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 200902
Antal sidor: 254
Vikt i gram: 150
ISBN: 9789186067441

En bitande kall vinternatt kysser Alfdis sina två små söner och försvinner utan förklaring ut i snöstormen från gården på Möckelön i Blekinge.. Hon kommer inte tillbaka. Hennes make Säbjörn skeppsbyggare och hennes syster, völvan Arnlög som kan skalda förbannelser och tala med fåglar, söker henne förgäves i många år. Säbjörn blir tungsint och arg till humöret, och när också hans yngste son försvinner tror han att det vilar en förbannelse över gården.

Det är sent 900-tal och nordiska vikingar har plundrat och tagit slavar i hela Europa. Nu har de alltmera övergått till att bedriva handel och Säbjörns äldste son Svarte reser på äventyrliga färder längs floderna till Kiev i rusernas rike. Sidenhandlardottern Milka blir förälskad i honom redan som barn och drömmer om vikingarna, höga som palmträd, med gröna tatueringar, sminkade ögon och vackert flätade skägg. Hon återser Svarte många år senare när Kiev belägras av fiender och hon och hennes bror och två små slavinnor måste fly med Svarte norrut. Kåre, Svartes yngre bror, har också återvänt till Möckelön, nedbruten av hemska upplevelser som han vägrar att berätta om.

När Kåre och Milka möts uppstår ett blodigt triangeldrama, en fejd som varar tills gåtan med Alfdis försvinnande får sin lösning.

Med Blandat blod inleder Mazetti en serie historiska romaner, som kommer att följa flera generationer av en fiktiv släkt. Intrigerna utspelas nära maktens centrum, och på så sätt berättas samtidigt Sveriges historia, från vikingatid fram till nutid. Blandat blod är en fartfylld och dramatisk historia på temat kärlek, hat och svartsjuka. Här möter en enkel båtbyggarsläkt från Blekinge en sidenhandlarfamilj från det mer civiliserade Kiev-riket. En ny släkt uppstår, som läsaren sedan får följa genom de olika böckerna.

Välkända svenska författare från olika genrer kommer därefter att fortsätta denna fantastiska släktsaga. Bok nummer två skrivs av deckarförfattaren Karin Wahlberg. Ramverket för hela projektet är satt av historieprofessorn Dick Harrison.


Den här trilogin läste jag om i Pocketlovers utmaning tre på tre där Paperbacklover ska läsa dem. Jag saknar verkligen att läsa historiska romaner. Jag kommer ihåg att jag gillade det.

9 kommentarer:

 1. Vad lustigt, jag skrev också ett önskelisteinlägg tidigare i kväll utan att sett det här! Helgonet står också på min. Har inte läst Tegenfalk, men vann just de två första i en utmaning. Tack för tipset om Åsa Larsson, hennes har jag läst. Och Stephen King läste jag just på 80/90-talet... Sockerdöden ligger i hyllan och väntar. Och Katie Moss lånade jag just av en kompis (en tidigare).

  PS För att överhuvudtaget kunna kommentera i din blogg så måste jag logga in på min blogg. Varför går det inte annars?

  SvaraRadera
 2. Jag har ikryssat att man måste vara en registrerad användare för att kunna kommentera. Anonyma kommentarer är inte tillåtna. Det beror nog på det. Kanske är det inte det mest praktiska, men jag vill inte ha det så att jag måste godkänna allt som skrivs. Det finns säkert bättre sätt, men jag har inte hittat det än :-)

  SvaraRadera
 3. Jag vantar ocksa pa den sista delen i Tegenfalks serie, det skall bli spannande att se hur det avslutas!

  SvaraRadera
 4. @Emma. Jag är ganska nyfiken på hur det börjar också :-)

  SvaraRadera
 5. Jaså, har Åsa Larsson en ny bok på gång? Kul, jag gillar hennes böcker! Tack också för tipset om Árni Thórarinson, jag gillar böcker om Island eftersom jag jobbat där ett tag (för många år sen). Fantastiskt land!

  SvaraRadera
 6. @annika72. Ja, Åsa Larsson tog mig med storm kan man säga och jag längtar till hennes nya bok. Island är ju sagornas ö och har alltid lockat mig. Ett fantastiskt land, som sagt.

  SvaraRadera
 7. Läs "Dewey Decimal" snart och berätta vad du tycker! =)

  SvaraRadera
 8. Jag behöver inte skriva några egna önskelistor, instämmer helhjärtat i dina listor! Kul att någon annan kan ha så samma smak som man själv!

  SvaraRadera
 9. @Miriam. Den får nog vänta ett tag, jag har ju köpstopp nu, så när den väl släpps får jag inte köpa den. Men jag kan säga att den med all säkerhet kommer att dyka upp på min önskelista till jul :-)

  @boktok. Konstigt, men kul. Du är välkommen att använda mina önskelistor :-)

  SvaraRadera