torsdag 15 september 2011

Önskelista (del 3)

Dags för del tre av min lilla önskelista... Del 1 och del 2 innehåller utgivna böcker som ännu inte kommit i pocket (eller kartonnage för den delen). Del 3 är den första av två som innehåller böcker utgivna i pocket eller kartonnage. Ingen av dessa böcker lär hamna på min önskelista till jul, pocket kan jag köpa själv :-)

Mordet på Ragnhildsholmen av Mats Ahlstedt
Förlag: Kabusa Böcker
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201006
Antal sidor: 307
Vikt i gram: 178
ISBN: 9789173551366

Beskrivning
Några ungdomar åker ut till Ragnhildsholmen för att fira studenten, men festen får ett abrupt slut när de finner en mördad man ute vid den gamla borgruinen. Vem är han? Och varför har han grävts ner ute på holmen?

Under polisens förhör med de boende i området berättar en äldre kvinna att hon har hört ett skott mitt i natten några veckor tidigare. Senare samma dag hittas kvinnan och hennes man döda i vad polisen rubricerar som ett dubbelt självmord. Men det gamla parets dotter Åsa vägrar tro att hennes föräldrar tagit sina egna liv, och när hon städar ur sitt föräldrahem hittar hon en bunt oöppnade brev på vinden, brev som för henne tillbaka i tiden och väcker minnen som hon helst hade velat glömma för alltid.

Medan kommissarie Sören Högström fokuserar på mordutredningen och följer spår som pekar mot gängkriminalitet och droghandel, har hans kollega Fatima Wallinder svårt att släppa tankarna på Åsa, mannen på Ragnhildsholmen, dubbelsjälvmordet och breven på vinden. Fatima har känslan av att allt hänger ihop.

Med en far som var fängelsepräst i Härlanda väcktes det hos Mats Ahlstedt tidigt ett intresse för brott och straff, moral och etik. Teman som han nu utforskar i sina deckare. Mordet på Ragnhildsholmen är hans fjärde kriminalroman om Sören Högström och Fatima Wallinder vid länskriminalen i Göteborg. De tidigare är Dödsängeln (2005), Violinisten (2006) och Den röda damcykeln (2007).


Jag har visserligen bara läst den första i serien, Dödsängeln, men böcker som utspelar sig i Göteborg är bara ett måste. Förmodligen ska jag lyckas hålla mig från att köpa denna innan jag läst de två som kommer emellan.

Dömd för livet av Mats Ahlstedt
Förlag: Kabusa Böcker
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201005
Antal sidor: 234
Vikt i gram: 135
ISBN: 9789173551748

Beskrivning
En kriminalroman om ond bråd död och en rättvisa som är blind!

23 år har Tony suttit inne för mordet på sin ungdomskärlek Marianne. När han släpps ur fängelset återvänder han till sitt barndomshem på Marstrand för att börja ett nytt liv, men det förflutna kommer snart ikapp honom. Den pensionerade chefsåklagaren Karl-Gustaf Rosén, som såg till att Tony fick livstid, börjar frukta för sitt eget liv när två huvudvittnen i rättegången mot Tony mördas. Polisen misstänker att Tony är ute efter en fruktansvärd hämnd.


Detta är sista (?) delen i serien och har jag läst alla andra så lär jag ju köpa denna också.

En stad av ljus av Kerstin Ekman
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bandtyp: Kartonnage
Språk: Svenska
Utgiven: 201006
Antal sidor: 665
Vikt i gram: 760
ISBN: 9789143506716

Beskrivning
I slutet av 1970-talet kommer Anne-Marie till Sverige och sin gamla hemstad för att sälja det hus hon ärvt efter sin döde far. Här konfronteras hon med minnet av det förflutna, framför allt fadern, Henning, en undantagsmänniska som bara dottern förstod. Hennes liv med Henning väcker halvt bortträngda händelser till som nu blir levande för henne. Runt henne rör sig också andra sidor av världen och andra människor som liksom Jenny och Ingrid också är välkända från de tidigare romanerna i sviten Kvinnorna och staden.

Springkällan av Kerstin Ekman
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bandtyp: Kartonnage
Språk: Svenska
Utgiven: 201006
Antal sidor: 378
Vikt i gram: 477
ISBN: 9789143506693

Beskrivning
Tora har blivit ägare till Café Cosmopolite. Hon har hårdnat, men så hård är hon inte att hon kan avvisa arbetslösa ynglingar som beställer en sockerdricka och tolv glas. Efter ett kort äktenskap är hon änka med två pojkar men inte ensam i kampen för värdighet och ett drägligare liv. Runt henne finns Frida, hennes dotter Ingrid och de andra kvinnorna som hjälper varandra när storstrejken och världskriget hotar med hunger.

Änglahuset av Kerstin Ekman
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bandtyp: Kartonnage
Språk: Svenska
Utgiven: 201006
Antal sidor: 384
Vikt i gram: 482
ISBN: 9789143506709

Beskrivning
Änglahuset är det hus Tora Otter lever i. Nu är det 1940-tal och ett nytt stort krig pågår i Europa och tågen med soldater far igenom Katrineholm. I staden samlar man in gåvor till Finlandshjälpen och deltar i beredskapsövningar. Men trots svåra tider anar man det spirande folkhemmet som skall ge en ny trygghet. Änglahuset är en bok om kvinnor, om Tora och svärdottern Jenny, om Frida, och hennes dotter Ingrid. Med självklar kännedom och inlevelse berättar Kerstin Ekman om deras sätt att leva, tänka och känna.

I början av 70-talet påbörjade Kerstin Ekman den stora romansviten om Kvinnorna och staden. Böckerna Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad av ljus, berättar om hur staden Katrineholm växer fram i industrialiseringens Sverige. I dessa fyra romaner finns Kerstin Ekmans berömda skildringar av kvinnors arbete, som hon skriver om med humor och stor sakkunskap och inlevelse. Sommaren 2010 kommer dessa fyra böcker ut i ny formgivning.


Det verkar som att det är något fel på mig. Nu när jag går igenom min önskelista så inser jag ju att mer än hälften av böckerna är serier som jag inte ens läst den första från. Det gäller ju alla dessa tre av Kerstin Ekman. Skämmigt nog har jag aldrig läst något alls av henne.

Mord under Tjörn Runt av Ramona Fransson
Förlag: Anomar Förlag
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201109
Antal sidor: 320
Vikt i gram: 168
ISBN: 9789186465124

Beskrivning
Journalisten/författaren Lilly Gertzon och justitieministern Bertrand Thom hittas döda på golvet i vardagsrummet i ett sommarhus. Deras händer är sammanflätade. Är det mord eller självmord?

I ett hus i Lysekil befinner sig en ung man. Han går upp på vinden i ett ärende, men istället hittar han en märklig låda fylld med brev. Breven visar sig vara en konversation mellan hans mamma och en för honom okänd kvinna. För varje brev som han läser stiger oron, men till slut bestämmer han sig för att ta reda på sanningen om sin familj.

I Sverige säger vi att media är den tredje statsmakten. Vad innebär det? Spaningschef Greger Thulin är kritisk och förbryllad över hur journalisterna agerar i samband med morden. Till slut blir han förbannad och kliver bakom kulisserna i den yrkeskår, som mer än någon annan kan dölja sin agenda.

Ramona Franssons femte deckare, i den fristående serien med spaningschef Greger Thulin, är inte bara en spännande thriller, utan ger också bilden av en yrkeskår med journalister, som hävdar att de står för det sanna och relevanta. Gör de verkligen det?


Den här står på önskelistan fast jag inte alls gillade den första i serien, Dyrbar kärlek, men enligt uppgift blir böckerna bara bättre och bättre. I vilket fall ligger boken bra här på listan, tills jag läst de andra tre.

Gul ondska av Peter Gissy
Förlag: Tre Böcker Förlag
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201103
Antal sidor: 277
ISBN: 9789170296994

Beskrivning
Den döda kvinnan i skogsbrynet utanför Göteborg är naken. Hon ligger på en filt - i bakgrunden hänger hennes underkläder i träden. Mördaren har ägnat lång tid åt att avlägsna varje spår av sitt hemska brott. Varför har han arrangerat mordplatsen som en makaber teaterscen?

När Kent Mortland återvänder från norra Tyskland, där han varit tillsammans med sin dotter, dras han motvilligt in i polisens allt mer desperata jakt efter förövaren. Samtidigt kommer det förflutna ifatt honom: spåren sträcker sig tillbaka till Nazitiden.

Den femte boken om Kent Mortland kännetecknas också den av hög spänning och överraskande vändningar. Gissy, prisbelönt och översatt till flera språk, har med sin serie om tidningsmannen i Göteborg fått en stor publik.


Jag har läst de andra i serien om Kent Mortland och även om jag inte placerar dem högt upp på betygslistan så är det ju så att dessa utspelar sig i Göteborg, en av de tidigare var till och med på besök i den lilla byn där jag växte upp. Det räcker för mig. Kanske.

Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström
Förlag: Alfabeta
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 200812
Antal sidor: 298
Vikt i gram: 162
ISBN: 9789150108767

Beskrivning
En kvinna blir påkörd och dödad i den belgiska staden Villette. Det ser ut som en smitningsolycka, men flera vittnen hävdar att det var mord. När undersökningsdomaren Martine Poirot börjar utreda fallet upptäcker hon snart att den döda kvinnan dolde en hemlighet.

Samtidigt försöker Martines man, historikern Thomas, ta reda på vad som ligger bakom den massgrav som upptäcks när grunden grävs till ett nytt köpcentrum. På var sitt håll arbetar sig Martine och Thomas närmare mörka sanningar ut ur det förflutna, farliga hemligheter som många vill bevara till varje pris.

Ingrid Hedström, journalist på DN, fick Svenska deckarakademins pris för BÄSTA SVENSKA DEBUT 2008.


Det här är ju tydligen också en serie och detta ska vara den första delen. Svenska deckare kan man väl aldrig få nog av.

Döden på en blek häst av Amanda Hellberg
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 201109
Antal sidor: 315
Vikt i gram: 169
ISBN: 9789170018985

Beskrivning
När Maja Grå kommer till Storbritannien är det inte bara för att studera vid den anrika konstakademin i Oxford. I Brighton står polisutredarna handfallna efter det ohyggliga mordet på Majas sedan länge försvunna mamma, och de behöver hjälp.

Maja Grå har förmågan att se mer än andra och inspektör King vid Brighton-polisen håller kontakten med den unga svenskan. Trots sin skeptiska inställning inser han att det är något speciellt med Maja. Men kan han verkligen sätta sin tilltro till en känslig och ganska skör ung tjej?

Medan höstmörkret smyger in genom Oxfords gränder fördjupar sig Maja i studierna. Hon har brutit sig loss från en svår uppväxt och landsortens bedövande strypgrepp. Med hjälp av den levnadsglada rumskamraten Nikita börjar Maja ta sig ur sitt nedärvda utanförskap och inleder ett trevande kärleksförhållande med oljemålaren Jack. Men Maja grubblar på den komplicerade relationen till modern. Varför valde hon att försvinna till Brighton, och varför blev hon mördad?

Majas sensibilitet skruvas upp till det outhärdligas gräns när hon förnimmer en övernaturlig närvaro på elevhemmet. Är det de döda som söker Majas hjälp? Gengångare som vill avslöja gamla illgärningar, eller en oberäknelig mor som försöker nå sin dotter från andra sidan? Maja Grå rycks in i en skoningslös dödsdans med skrämmande hemsökelser, häftig passion - och en gäckande mördare.


Den här är jag vansinnigt sugen på, men tydligen ska Styggelsen vara första delen av Maja Grå och den hoppas jag att den också släpps som pocket snart, eftersom jag är alltför snål för att ge nästan 1 krona per sida för en inbunden bok. Annars finns ju alltid bibliotek...

På det fjärde ska det ske av Kajsa Ingemarsson
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 200708
Vikt i gram: 245
ISBN: 9789170015519

Beskrivning
Paula kommer hem från ännu en utlandsvistelse och upptäcker, motvilligt, att hennes omgivning redan gjort sina val. Partykompisen Anna har träffat den stora kärleken, Rakel är mitt uppe i karriären och Johan, pojkvännen, börjar tappa tålamodet. Plötsligt står Paula ensam kvar i en tillvaro byggd på resor, ströjobb och en och annan affär vid sidan av. Men kanske har alla omkring henne rätt? Kanske är ändå utbildning, fast jobb och en ring på fingret lösningen. Allt ställs dock på ända när hon plötsligt får ett erbjudande hon inte kan motstå.

Lyckans hjul är den enda jag läst av Kajsa Ingemarsson och den gillade jag. Det var en riktig feelgood-bok och för mig som fastnat litegrann i deckarträsket så är det uppfriskande med något annat ibland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar