måndag 12 september 2011

Önskelista (del 2)

Här kommer resterande av de böcker som finns på min önskelista (del 1 finns här), redan utgivna böcker som inte kommit ut i pocket än. Några av dessa lär också hamna på min önskelista till jul.

Styggelsen : Skräckroman av Amanda Hellberg
Förlag: H:ström Text & Kultur
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 200809
Antal sidor: 169
Vikt i gram: 427
ISBN: 9789173270632

Beskrivning
Maja är en helt vanlig kvinna, som år 2006 jobbar på en vårdcentral. Men under flera attacker av övernaturliga syner möter hon Singa, en ung flicka med klärvoajanta gåvor, som under senare hälften av fyrtiotalet turnerade med sin far på olika marknader som andeskådare. Men singa råkar illa ut då hon blir kidnappad av en tvivelaktig spiritistkyrka, som utnyttjar henne och hennes förmågor.

Styggelsen är Amanda Hellbergs skönlitterära debut. Det är en modern spökhistoria fylld av kringresande sällskap, marknader, spiritistiska samfund och parapsykologiska lurendrejerier.

Jag är riktigt sugen på böckerna av Amanda Hellberg, speciellt Döden på en blek häst, men det känns som att jag borde läsa Styggelsen först. Dessvärre tycker jag det är lite för dyrt för den här boken, den är ju ganska så tunn och tänkte vänta tills den kommer ut på pocket. Vilket inte verkar ske alltför snart.

Svart himmel av Arnaldur Indridason
Originaltitel: Svörtuloft
Översättare: Ylva Hellerud
Förlag: Norstedts
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201108
Antal sidor: 326
Vikt i gram: 558
ISBN: 9789113036632

Beskrivning
Arnaldur Indridason har länge varit Islands populäraste författare och hans böcker har nu utkommit i över trettio länder, tagit sig in på bestsellerlistor i många av dem och sålt i miljontals exemplar.

En kvinna som anklagas för utpressning misshandlas till döds. Detta sker framför ögonen på polisen. Trots det lyckas förövaren komma undan. Allt pekar på att han är en indrivare som anlitats av en respekterad och aktad medborgare. Samtidigt försöker en ökänd kriminell få kontakt med polisen. Med mycket dunkla avsikter.

Liksom i Mörka strömmar befinner sig Erlendur på resa, sökande efter klarhet i sin brors försvinnande. Huvudpersonen är denna gång Sigurdur Óli, som vi känner från de tidigare böckerna.

Förutom den spännande och täta mordhistorien får vi också en kritisk inblick i det korrupta bankväsendet både på Island och i andra länder innan den stora bankkraschen ägde rum 2008.

Ja, vad ska jag säga? Arnaldur är ju bra, i alla fall de två första som jag läst, Glasbruket och Kvinna i grönt. Nästkommande fem finns redan i samlingen.

Det fjärde offret av Mari Jungstedt
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201105
Antal sidor: 347
Vikt i gram: 509
ISBN: 9789100125820

Beskrivning
En stilla sensommarmorgon begås ett väpnat rån mot en värdetransport utanför Sparbanken i den slumriga idyllen Klintehamn på Gotlands västkust. Rånarna flyr på motorcykel och tar sin tillflykt till ett ödetorp på landsbygden. När polisen så småningom letar sig fram till gömstället hittas en av rånarna mördad och dådet beskrivs i medierna som en ren avrättning.

Till en början koncentreras spaningarna mot Gotlands motorcykelklubbar. Men det är något som inte stämmer. Vilka är de två övriga rånarna och har de något att göra med mordet på sin medbrottsling? Gick något fel vid råntillfället eller finns motivet längre bak i tiden? Kommissarie Anders Knutas börjar leta efter samband i det förflutna samtidigt som han försöker hålla tillbaka sina allt starkare känslor för kollegan Karin Jacobsson. Journalisten Johan Berg dras obevekligt in i ett livsfarligt spel där insatserna blir allt högre. Och hela tiden finns risken att gärningsmannen slår till igen - en gärningsman som vet något polisen inte vet.

Med sin nionde kriminalroman befäster Mari Jungstedt sin position i den absoluta deckartoppen. Hennes böcker har sålt i mer än 1,7 miljon exemplar enbart i Sverige och utkommer i tjugo länder.

Jag har läst alla andra böcker i serien om Knutas och varför sluta nu?

Vad natten döljer av Dean Koontz
Förlag: Bra Böcker
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201109
Antal sidor: 442
Vikt i gram: 684
ISBN: 9789170029301

Beskrivning
En gång för länge sedan anlände en mördare till en liten stad. Hans namn var Alton Turner Blackwood, och inom loppet av några månader hade han brutalt mördat fyra familjer. Hans vansinnesdåd slutade inte förrän han själv dödades av den sista familjens sista överlevande: en fjortonårig pojke.

En halv kontinent bort och två decennier senare är det någon som mördar familjer igen och i detalj återskapar Blackwoods dåd. Mordutredaren John Calvino är säker på att hans egen familj kommer att bli måltavlan för det fjärde dådet, precis som hans föräldrar och systrar blev offer den där gången när han var fjorton år och dödade deras mördare.

John Calvino är en förnuftig man som i sitt arbete som mordutredare bara handskas med kalla fakta. Men en upplevelse utöver det vanliga övertygar honom om att döden inte alltid behöver vara en enkelriktad resa ibland kan de döda komma tillbaka ...

Det här är en av tre namngivna undantag från mitt köpstopp. Jag har saknat den gamle Koontz i de senaste böckerna. Kanske är denna det jag väntat på... Men kanske byts den ut mot Bastarden från Istanbul, som finns längre ner i den här listan.

Livet deluxe av Jens Lapidus
Förlag: Wahlström & Widstrand
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201106
Antal sidor: 494
Vikt i gram: 835
ISBN: 9789146220299

Beskrivning
I Jens Lapidus nya roman återknyter vi kontakten med huvudpersonerna i de tidigare delarna av Stockholm Noir. Uppkomlingen och dealaren JW har snart suttit av sitt straff, men polisen misstänker att han varit sysselsatt med annat än att ångra sina synder. Pengatvätt är en rimlig gissning, men hur har det gått till? Kriminalinspektör Martin Hägerström får i uppdrag att ta anställning på anstalten som plit, jobba undercover och komma JW in på skinnet.

Jorge har försökt. Han har verkligen försökt att gilla sitt nya vita liv - att förse svennebananerna med kaffe latte, mackor och muffins. Men det går bara inte - han är inte gjord för nio-till-fem-stilen. En comeback som gangster kan ge snabba cash och göra verklighet av drömmar om livet deluxe. Ett jobb. Bara ett enda jobb, och sen kan han vara klar för resten av livet. Han måste tänka stort: ett VTR, ett värdetransportrån. Problemet är bara att det gör man inte själv. Jorge börjar söka partners, compadres, vänner och kontakter. Men risken att fucka upp skrämmer.

Natalie har levt ett skyddat liv som juggemafioson Radovan Kranjics dotter, med utlandsresor, trestjärnskrogar och till och med juridikstudier. Men hoten mot faderns liv har blivit alltmer påtagliga och snart kommer alla i Radovans närhet att behöva ställa sig frågan: hur ser livet ut e.R.? Vem tar över som Stockholms kung? Eller drottning? Vem försöker utmana makthavarna? Och Natalies själv ställs inför den ultimata frågan: vem är hon, och vem vill hon vara?

Trådarna tvinnas tätt och hårt mellan dramats olika huvudpersoner. Det är en ny tid nu. En ny era. Kartan som vi följt sedan Snabba cash ritas om. Samtidigt är det mesta sig likt. Stockholms undersida är densamma.

Aktörerna är nya, men allt går i arv.

Jag har läst både Snabba cash och Aldrig fucka upp och jag vill verkligen veta vad som händer med JW och Jorge.

Getingsommar av Denise Mina
Originaltitel: The end of the wasp season
Översättare: Boel Unnerstad
Förlag: Minotaur
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201108
Antal sidor: 410
Vikt i gram: 574
ISBN: 9789185419647

Beskrivning
Sarah Erroll har jetlag. Det är sen eftermiddag och hon ligger och sover i sitt gamla flickrum när hon plötsligt hör ljud från undervåningen. Fast kanske inte? Huset är gammalt och stort, det knakar alltid någonstans i väggar och golv. Sarah har aldrig gillar att huset ger ljud ifrån sig, så hon brukar sätta på radion när hon är ensam hemma. Men nu är radion av någon anledning tyst och hon tycker sig höra en kvinnoröst. Ljudet kommer den här gången från trappan.

De är två stycken och de kommer in i hennes rum, hotfulla, aggressiva, och det är uppenbarligen inget misstag att de är här. Sarah undrar varför de är så arga och hon är fortfarande sömndrucken när de närmar sig .

Kriminalinspektör Alex Morrow är på sin pappas begravning när samtalet kommer. En ung kvinna har hittats död och skändad i sitt föräldrahem i ett av Glasgows mer välbeställda villakvarter. Förutom Sarah Errolls illa tilltygade kropp hittar man sex miljoner euro i kontanter, fasttejpade under ett bord i köket.

När Alex, som är höggravid med tvillingar, börjar undersöka fallet inser hon att Sarah var en kvinna med många hemligheter. Ingen verkar egentligen ha känt henne och hon levde ett dubbelliv som skulle ha chockat omgivningen. Ett egendomligt sammanträffande är hennes koppling till den ökände finansmannen Lars Anderson, som bara fyra timmar före Sarahs död hittats hängd i ett träd utanför sitt hus i Kent ...

Tät intrig, trovärdig karaktärsskildring och Glasgows speciella atmosfär - Denis Minas andra bok om Alex Morrow bjuder på en skickligt iscensatt kriminalhistoria.

Jag har inte läst den första om Alex Morrow än, I midnattens stillhet, men jag förväntar mig att det är bra.

Himmel över London av Håkan Nesser
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201107
Antal sidor: 527
Vikt i gram: 714
ISBN: 9789100125868

Beskrivning
Det börjar klockan 4.50 på Paddington Station i hjärtat av London. Eller också börjar det en septemberkväll 1968 på Trafalgar Square. Eller möjligen längre tillbaka ändå med en lögnaktig stins i staden K- och hans son. Det är en spionhistoria, eller kanske en kärlekshistoria, eller kanske någonting helt annat, och det mesta utspelar sig i London, den eviga staden. Om en döende mångmiljonär och hans tänkbara arvingar handlar det. Och om böcker: varför det inte går att vara utan dem. Om tiden som stjäl våra liv och hjärtats obotliga ensamhet handlar det också, och kanske är det rentav själva berättaren som är huvudperson. Men vem är berättaren?

Jag har verkligen gillat både böckerna om Van Veeteren och Barbarotti, även om jag inte riktigt gillar att en deckare skapar fler frågor än svar. Detta är ju ingen deckare, har jag förstått, så kanske gillar jag den ännu mer.

Causa mortis av Elias Palm
Förlag: Ordfront Förlag
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201108
Vikt i gram: 614
ISBN: 9789170375736

Beskrivning
Under ett jourpass blir rättsläkaren Ella Andersson utkallad av polisen till en brottsplats. En gammal kvinna har hittats knivmördad i sitt hem. Ur ett rättsmedicinskt perspektiv verkar utredningen vara enkel, men efter obduktionen inser Ella att hon måste omvärdera sina slutsatser. Kanske finns det en annan förklaring till dödsfallet.

Genom ett konsultuppdrag för en internationell organisation dras Ella även in i en större härva där trådarna löper ända tillbaka till andra världskrigets koncentrationsläger. Hennes bedömningar tycks tillmätas enorm betydelse av flera okända parter samtliga beredda att gå mycket långt för att nå sina mål. Ella tvingas därmed inse att hennes anonyma tillvaro vid obduktionsbordet är slut och att hon inte längre är den som observerar. Nu är det hon som är iakttagen.

Causa mortis är den andra delen i serien om rättsläkare Ella Andersson. Det är inte bara en intelligent thriller utan den beskriver också i bland ruggigt närgånget hur det går till när en skicklig rättsläkare tar reda på vad som faktiskt hänt ett brottsoffer.

Ännu en del två i en serie där jag ännu inte läst del 1, men det känns som att jag skulle gilla detta.

I stället för dig av Sofie Sarenbrant
Förlag: Damm förlag
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201104
Antal sidor: 285
Vikt i gram: 424
ISBN: 9789173517232

Beskrivning
Det har gått sexton år sedan en gravid kvinna försvann i sommaridyllen Brantevik. I dag är fallet nedlagt sedan länge fastän ingen egentligen vet vad som skedde den där fruktansvärda sommarveckan.

Men en person har inte glömt och mer beslutsam än någonsin beger hon sig till Brantevik för att äntligen finna svaren på sin familjs mörka hemlighet ...

Inte heller den här har jag läst del 1 av, men alla de som skrivit positivt om Sofie Sarenbrant kan ju inte ha fel.

Bastarden från Istanbul av Elif Shafak
Originaltitel: The Bastard of Istanbul
Översättare: Ing-Britt Björklund
Förlag: 2244
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201108
Antal sidor: 384
Vikt i gram: 657
ISBN: 9789186729059

Beskrivning
En roman om det moderna Istanbul och om Turkiets turbulenta historia.

En regnig eftermiddag i Istanbul. I minikjol och högklackade skor skyndar den unga Zeliha fram genom trängseln. Hon rusar in på en läkarmottagning och förklarar att hon vill göra abort. Zeliha är 19 år och ogift. Det som sker den eftermiddagen kommer att förändra hennes liv och livet för alla runt henne.

Tjugo år senare: En familj med fyra generationers kvinnor bor tillsammans i en stor våning i Istanbul. Det vilar en förbannelse över familjen: alla männen i den dör i förtid. Bara Mustafa är kvar - och han har försökt undkomma sitt öde genom att bosätta sig i USA.

Asya Kazanc, Zelihas dotter, är den yngsta av de färgstarka och delvis excentriska kvinnorna i familjen. Hon är trotsig, stolt och upprorisk och på desperat jakt efter sin egen identitet. Asya är faderlös och har mer än en gång i livet blivit kallad oäkting, bastard.

En dag kommer Asyas armenisk-amerikanska kusin Armanoush på besök från San Francisco för att lära känna sin släkt i Turkiet. Ett besök som kommer att leda till livsavgörande insikter för både Armanoush och Asya.

Bastarden från Istanbul är en roman om det moderna Istanbul och om Turkiets turbulenta historia. En underhållande och livfull skildring av hur två unga kvinnor konfronteras med dramatiska familjehemligheter i det förflutna.

Den här är jag väldigt sugen på och kanske byter jag ut den "tillåtna" Dean Koontz mot den här. Jag ska till Turkiet i höst och jag vill gärna läsa något från landet jag ska till, i alla fall under tiden jag är där. Men jag måste snart bestämma mig...

Svarta änglar av Aevar Örn Jósepsson
Originaltitel: Swartir Englar
Översättare: Ylva Hellerud
Förlag: Schibsted Förlagen
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 200710
Antal sidor: 348
Vikt i gram: 462
ISBN: 9789177134015

Beskrivning
En kvinna försvinner spårlöst. Den polis som börjar utreda fallet upptäcker att den mördade ensamstående modern även är en av landets få systemanalytiker. När han fördjupar sig i kvinnans privatliv börjar utredningen ta oväntade turer: in i affärsvärldens väl gömda skrymslen, genom maktens korridorer och rakt ner i Reykjaviks undre värld där han finner kopplingar så långt västerut som ända till Pentagon. En deckare med driv och utmanande vindlingar, där vi får lära känna kommissarie Arni utifrån nya perspektiv.

Ævar Örn Jósepsson (1963) är en mycket framgångsrik deckarförfattare på Island. Han har studerat journalistik, statsvetenskap och filosofi och har en fil. mag. i filosofi och engelsk litteratur. Ævar blev nominerad till Det nordiska deckarpriset Glasnyckeln för sin bok Svarta Änglar, som är hans andra thriller. Hans första bok, Shitty Job, blev mycket kritikerrosad när den kom ut 2003.

Ännu en isländsk författare. Men varför börjar de inte med att översätta den första boken? Min isländska är dessvärre inte så bra att jag kan läsa den på originalspråk.

Sankta Psyko av Johan Theorin
Förlag: Wahlström & Widstrand
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201109
Antal sidor: 395
Vikt i gram: 500
ISBN: 9789146221227

Beskrivning
Johan Theorins romaner med Öland som fond har satt stora avtryck i svensk spänningslitteratur. Nu byter han tillfälligt spelplats och från ett vindpinat alvar tar han oss med till en mellanstor stad någonstans på västkusten.

Dit anländer Jan Hauger för att söka tjänst som förskolepedagog. Men Smultronstället är inte riktigt som andra förskolor. Det ligger på andra sidan muren till Sankta Patricia - med öknamnet Sankta Psyko - ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar vårdas. Smultronstället är Sankta Patricias egen förskola, där patienternas barn vistas för att under noggrann övervakning få träffa sina föräldrar. En av Jans uppgifter blir att eskortera barnen genom de underjordiska gångarna som förbinder förskolan med besöksrummet på kliniken.

Jan är en duktig pedagog, men han har också hemligheter. Han har inte avslöjat för någon vad som egentligen hände nio år tidigare, när lille Simon försvann från den förskola där han då arbetade. Han har inte heller berättat varför han var så angelägen om att få tjänsten på Sankta Patricia: att det har att göra med att Susanna Rami, den egensinniga sångerskan som han varit besatt av sedan tonåren, är patient på sjukhuset . Är något av dagisbarnen hennes? Jan är förbjuden att fråga, men lockelsen att hitta en väg in till de slutna avdelningarna och möta Susanna igen växer.

En natt när barnen sover djupt hämtar Jan nyckeln till källardörren, låser upp och börjar gå nedför trappan som leder in till Sankta Patricia.
Med Sankta Psyko har Johan Theorin åstadkommit en psykologisk rysare i toppklass.

Nattfåk var en riktigt bra bok och varför skulle denna vara sämre? Västkusten lockar ju alltid också, förstås.

2 kommentarer:

  1. Och där växte listan igen... Du har väl inte fler delar på lager???

    SvaraRadera
  2. Hrm, jo... minst två till (hur gör man en smiley som rodnar?).

    SvaraRadera