söndag 18 september 2011

Kommande böcker i oktober

Turligt nog för mig så släpps det inte så många böcker i oktober som jag är intresserad av. Jag har ju ändå köpstopp, så ingen av dessa blir något nytillskott i min bokhylla. Till jul kanske...

Häxans tid av Árni Thórarinsson
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2011-10-15
Förlag: Bazar

Från Bokus:
Journalisten Einar blir ofrivilligt förflyttad till huvudstadstidningens nya redaktion i den avsides liggande byn Akureyri. Den lantliga idyllen spricker dock snabbt när en kvinna omkommer i vad som förefaller vara en olycka. Samtidigt försvinner under mystiska omständigheter den berömda skådespelaren Skarphedinn, trots att det är dagen före premiären av den teaterpjäs han har huvudrollen i. Einar börjar ana oråd och hans eftersökningar tar honom till samhällets mörkare sidor. Men organiserad brottslighet och politiskt maktspel finns det många som inte vill att Einar ska skriva om.

Häxans tid är Árni Thórarinssons första roman som ges ut på svenska. Den har tidigare utgivits i en rad europeiska länder och blev utsedd till bästa isländska kriminalroman 2005 och samma år nominerad till Isländska litteraturpriset.

Ja, det var ju det där med isländska författare och här är ännu en.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Midvintermörker av Lars Wilderäng
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2011-10-24
Förlag: Massolit

Från Bokus:
Annandagens tidiga morgon 2012 vaknar svenskarna upp till en ny värld. Ett strömlöst och mörkt Sverige. En dag då allting förändras.

Sabotage mot den ryska gasledningen Nord Stream följt av en rysk militär storövning i Östersjön har plötsligt förvandlats till ett regelrätt anfall mot Sverige. Från Försvarets Radioanstalts lyssnarpost söder om Göteborg, till Faluns vintermörka skogar eller ett Malmö på gränsen till sammanbrott, och till ett iskallt Östersjön med ett vindpinat Gotland, får vi följa ett antal personers upplevelser under ett dygn som skakar Sverige från grunden.

"Midvintermörker" är en tät svensk technothriller i Tom Clancy och Andy McNabs anda.

En svensk författare jag aldrig hört talas om, men boken låter intressant och intrigen lovande.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Eldvittnet av Lars Kepler
Genre: Kriminalroman
Serie: Joona Linna 3
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2011-10-28
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus:
Flora Hansen kallar sig för spiritistiskt medium och har i många år försörjt sig på att låtsas att hon kan tala med de döda. En kväll i augusti läser hon på löpsedlarna om ett fruktansvärt mord som skett på en sluten anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. Flora Hansen bestämmer sig för att ringa polisen och hävda att hon har kommit i kontakt med den dödas ande.

Den tekniska undersökningen pekar entydigt på att mördaren är en av de intagna, en snäll och tystlåten flicka som rymde från anstalten samma natt som mordet skedde. När Joona Linna börjar undersöka hennes förflutna visar det sig att hon inte alltid varit så snäll.

Joona har redan stannat längre på denna brottsplats än vad någon annan kommissarie skulle göra. Ändå är han inte färdig, han tänker att han måste se ytterligare någonting för att bli utsläppt från detta fruktansvärda rum, han måste hitta en detalj som kan leda vidare, som kan föra tråden som en nål.

Han ser på flickan i sängen. En svag värme utstrålar fortfarande från den nakna huden. Hennes händer ligger över ansiktet, som om hon lekte kurragömma. Han lutar sig försiktigt över henne och upptäcker att någonting har fastnat under hennes vänstra pekfingernagel. Det ser ut som ett djuprött sandkorn, en flisa av en rubin.

Han blinkar och försöker skärpa blicken. Det är svårt att koncentrera sig på detta lilla röda korn i ett rum nerstänkt av blod, men han ger sig inte, han lutar sig bara närmare, känner den söta doften från henne och förstår plötsligt vad det är han ser under nageln.

Jakten på förövaren tar gång på gång våldsamma och oväntade vändingar. Varje svar tycks bara leda till nya gåtor, och det som nyss var enkelt är plötsligt labyrintiskt.
Men trots att utredningen hamnar i en återvändsgränd ignorerar polisen Flora Hansens telefonsamtal. Först begär hon pengar för sina upplysningar, men sedan ber hon dem bara att lyssna, allt mer desperat.

Tredje delen i serien om Joona Linna. Jag har visserligen inte läst de första två, de står och ropar förtvivlat i bokhyllan. Snart så...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

4 kommentarer:

 1. Oj, jag har helt missat att Keplers tredje är på ingång och jag hoppas den är lika bra som deras andra bok.
  Árni Thórarinsson låter som någon jag vill läsa.

  SvaraRadera
 2. Jag känner att det snart börjar bli dags att ta tag i Hypnotisören, det är lite som att jag är den enda som inte läst Kepler.

  SvaraRadera
 3. Hypnotisören är den bästa bok jag läst!! Du måste ta tag i det. Paginikontraktet var inte lika imponerande.

  SvaraRadera
 4. @Sussi: Jag tänkte jag skulle låta Hypnotisören ingå i min Boktolva för 2012. Vi får se om jag kan låta den vara tills efter årsskiftet.

  SvaraRadera