onsdag 28 september 2011

"Konsten att tala med en änkling" av Jonathan Tropper

Genre: Humor (svart)
Antal sidor: 318
Originaltitel: How to talk to a widower
Översättare: Peter Samuelsson
Serie: -
Utgivningsår: (första) 2007 (min) 2010
Förlag: Gilla Böcker

Första meningen: Russ har rökt på.

Baksidetext
Doug har träffat sitt livs kärlek, och förlorat henne. Knappt trettio år gammal är han en deprimerad, alkoholiserad änkling. Han vill helst vara ifred men motarbetas av sin tvillingsyster, sin tonåriga styvson och stans alla singelkvinnor.

En varm, humoristisk roman om sorg och kärlek. Om att släppa och gå vidare, och lita på dem man älskar.

Min kommentar
Det här var en riktigt jobbig bok att läsa. Precis så här kan jag föreställa mig att det kan vara att förlora någon, sitt livs kärlek. Samtidigt som man vet att det rätta är att släppa taget och gå vidare, så finns det dåliga samvetet där. Om man släpper taget, betyder det att man har glömt då? Med förnuftet är det ju lätt att svara på den frågan, men hur ofta härskar förnuftet när man drabbas av sorg?

Genom hela boken löper mantrat: "Jag hade en fru. Hon hette Hailey. Nu är hon borta. Och jag med." Och visst måste det vara så. Man kan knappast förbli densamma efter en sådan förlust. För att inte tala om Dougs mor, som tar hand om sin demente man: "Du har förlorat din fru, Douglas. Jag är så ledsen för din skull, det är jag verkligen. Men jag förlorar min man varje dag. Och jag får inte ens sörja honom."

Jag tycker Tropper beskriver allt det här på ett väldigt bra sätt, utan att bli gråtmild och patetisk. Trots att huvudpersonen Doug är helt nedbruten av sorg och dåligt samvete (ibland är han tacksam för att hans fru har dött, så han slipper att förstöra allt så småningom) så ser han väldigt krasst och osentimentalt på sin tillvaro. Han vill bara vara ifred, vilket familj, grannar och andra vänner har svårt för att låta honom vara. Här kolliderar de olika viljorna och jag har inte alls svårt att tro att man känner som Doug. Man får följa vägen tillbaka, genom de första dejterna, relationen med styvsonen och den smått galna tvillingsystern. Det hela beskrivs med en stor del kärlek och humor, mest i form av ironi och cynism. Faktum är att det är obeskrivligt roligt och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Man vill ju så gärna att det ska gå bra för stackars Doug.

Samtidigt som allt är oerhört tragiskt och nattsvart så känner jag hoppet som genomsyrar hela boken. Det känns bra, vilket kanske är besynnerligt att tycka om en sådan tragisk historia. En bok jag kommer att bära med mig i tankarna ett bra tag.

Boktipsets estimerade betyg var 3.6, jag ger den 4.


Andra som bloggat om Konsten att tala med en änkling: en bok om dagen, en bokcirkel för alla och Calliope books.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Konsten att tala med en änkling av Jonathan Tropper.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar