fredag 16 september 2011

Don't judge a book by its cover

Dags för helgens bokbloggsjerka och veckans fråga är:

Du står och väljer mellan två böcker: Den ena har ett fult omslag men ett till synes intressant innehåll, den andra har ett vansinnigt snyggt omslag men boken i sig intresserar dig inte nämnvärt. Vilken bok väljer du?

Det här var en lätt fråga. När jag står inne i en bokhandel och tittar på faktiska böcker, på avstånd, så är det ju omslaget som lockar och får mig att ta upp boken och läsa på baksidan (såvida jag inte känner till författaren sedan innan). När jag väl ska välja så tar jag så klart den med det fula omslaget och det intressanta innehållet.

För att jag ska välja en bok så måste innehållet på något sätt locka mig, gör det inte det så får omslaget vara hur fint det vill, jag blir inte intresserad av boken ändå. Det är ju inte så att jag ska sitta och titta på omslaget, jag ska ju läsa innehållet. Däremot dras jag som en mal till ljuset till riktigt tjocka böcker, så kallade tegelstenar.

Det finns ju till och med ett talesätt: Don't judge a book by its cover. Och i detta fall är det ju inte bara bildligt, utan även bokstavligt.

5 kommentarer:

 1. Risken med "fula" omslag är väll att man aldrig ens blir lockad att plocka upp den...?

  SvaraRadera
 2. Jag står helt på din sida för jag väljer innehåll framför omslag och jag älskar riktigt tjocka böcker, om de är bra vill säga.

  Bokbild: jag kan bara svara för mig själv men jag lägger inte ens märke till hur omslaget ser ut på en bok då jag jag andra prioritetsordningar: författarens namn, titel och baksidestext. Omslaget får se ut hur det vill bara jag blir intresserad av innehållet.

  Annika (http://alkb.se)

  SvaraRadera
 3. hahha, innehållet får nog bestämma, fast fina omslag är lockande..

  SvaraRadera
 4. Bokbild: Tack och lov är det ju så att alla inte tycker lika. Det finns massor av omslag därute som andra skriver nästan lyriskt om, medan jag tycker att de är rätt fula :-)

  Annika: Tjocka, bra böcker är det bästa som finns.

  Hannele: Ja, det är ju inte så att meningen med en bok är att sitta och titta på omslaget. Man ska ju faktiskt LÄSA innehållet.

  SvaraRadera