onsdag 14 september 2011

Tematrio - Tre länder, ett språk

Ytterligare en Tematrio från Lyrans Noblesser. Den här gången var uppgiften: Berätta om tre tyskspråkiga romaner, novellsamlingar, grafiska romaner, barnböcker, lyriksamlingar etc du läst (eller har lust att läsa)!

Jag har verkligen inte läst många tyskspråkiga författare, om man bortser från de jag var tvungen att läsa i gymnasiet och som jag oftast inte gillade. När jag började fundera upptäckte jag att endast en av böckerna i bokhyllan hade originalspråket tyska. Det här är ju något som tål att tänkas på; finns det inga tyskspråkiga författare, gillar jag dem bara inte eller är det helt enkelt så att jag inte hittat dem än?

Här är de tre jag kom fram till i alla fall.


Ubåt av Lothar-Günther Buchheim Ja, vad ska jag säga om denna egentligen... Det började med att jag såg filmen, som blev min stora favorit alla kategorier. Mest på grund av det otroligt dramatiska och oväntade slutet. Jag är en sådan som ofta glömmer slutet på filmer, men det här glömmer jag aldrig. När jag sedan upptäckte att filmen byggde på en bok så var ju saken klar. Historien utspelar sig ju på en ubåt, som namnet kanske avslöjar, under andra världskriget. Alltihop är så bra berättat att man riktigt känner klaustrofobin och paniken när de blir attackerade. Usch, vad bra den är.

Siddharta av Hermann Hesse Det här är faktiskt en bok jag var tvungen att läsa i gymnasiet, men den här gillade jag och har aldrig glömt. Den indiske bramanpojken Siddharta lämnar sin familj och traditionerna för att hitta sig själv och meningen med livet. Paralleller till Buddha är lätta att hitta.

Momo - eller kampen om tiden av Michael Ende En barn- och ungdomsbok som jag läste när jag förmodligen räknades som för stor, men sådana petitesser har jag aldrig brytt mig om. Momo är en liten flicka som rymt från ett barnhem till en amfiteaters ruin i en okänd stad. Momo har dock en ovanlig förmåga, hon kan lyssna som ingen annan kan. Folket som bor i närheten av amfiteatern upptäcker att livet blir lite lättare efter att de varit och pratat med henne.

1 kommentar: