söndag 15 juli 2012

En smakebit på søndag: Smuts


En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Veckans smakbit kommer från Katarina Wennstams Smuts. Jag har inte kommit speciellt långt i den, men jag känner redan att den kommer att göra mig riktigt, riktigt arg och frustrerad. Den handlar om sexköp, trafficking, mäns kvinnosyn.

Smakbiten har jag hämtat från sidan 61, där huvudpersonen Jonas tänker tillbaka på när han mötte Rebecca första gången, hon som sedan blev hans fru. Jonas är jurist och har på något sätt specialiserat sig på brott mot kvinnor.

Sedan var det tanken på henne i vitt vid altaret. Det fanns något symboliskt i hans sinnebild, något han aldrig hade trott att han skulle känna. Men det var som om han såg en madonna framför sig, en Rebecca i bröllopsskrud som lyste av renhet och... han kunde nästan inte tänka tanken så banal kändes den... vit som oskulden. Han fylldes av en känsla av helighet när han tänkte på Rebecca som fick honom att rodna.

22 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Ska bli intressant att se vad du i slutändan tycker om boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så långt verkar den väldigt snabbläst i alla fall :)

   Radera
 2. Takk for smakebiten - med tanke på temaene som blir tatt opp, så tror jeg nok dette er en bok jeg kan bli sint av, ja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har knappt börjat på den än och är redan arg :)

   Radera
 3. Denne er visst ute på norsk også :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört så mycket gott om Wennstams böcker nu så jag var helt enkelt tvungen att prova själv.

   Radera
 4. Takk for smakebiten:) Tøft tema du leser om, skjønner du blir sint da...blir selv sint bare å tenke på det:) Ha en flott søndag:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte direkt läsning som man kopplar av till, men boken verkar bra :)

   Radera
 5. Visst är den bra! Ska bli roligt att höra vad du tycker sen. Min rec kommer nu i början på veckan tror jag (om jag kan slita mig från mig bok som jag läser just nu...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska jag försöka låta bli att läsa den tills min är skriven :)

   Radera
 6. Takk for smakebit og kjempefin blogg du har, Monika:)

  SvaraRadera
 7. Tusen takk for smakebiten:-) Dette er en tema som kan gjøre en mildt sagt forbanna ja.Ha en fin ettermiddag:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland undrar jag varför jag läser sådant som gör mig så arg, men samtidigt är det ju bra att inte bara läsa rosenrött :)

   Radera
 8. Oh, dette virker som en bok jeg bør få med meg, selv om den kommer til å provosere! Den er herved satt på listen over bøker å lese.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som har läst Wennstams böcker säger att hon är väldigt bra på att hitta ömma punkter och provocera. Än så länge har de inte fel i alla fall.

   Radera
 9. Den hör gillade jag riktigt mycket, trots ämnet. Ska bli kul att läsa vad du tycker sedan. Wennstams böcker är riktigt bra, har inte riktigt hunnit med på sista tiden bara...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste erkänna att Wennstam verkligen har förmågan att reta upp mig. Vissa karaktärer i boken gör mig fullständigt vansinnig.

   Radera
 10. Denne boken hørtes spennende ut, kan tenke meg at den kan provosere. :) Takk for en fin smakebit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara kommit halvvägs än, men riktigt arg är jag :)

   Radera
 11. Tack för smakbiten! Böcker med ett så alvarligt tema kan va bra att läsa, även om man blir arg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland måste man rota i det smutsiga, otrevliga också.

   Radera