onsdag 13 september 2017

"Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp" av Romain Puértolas

Författare: Romain Puértolas
Titel: Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp
Genre: Feelgood
Antal sidor: 251
Originalspråk: Franska
Originaltitel: L'extraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire IKEA
Översättare: Cecilia Franklin
Serie: -
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2014
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 27 augusti 2017


Första meningen: Det första ord indiern Pugalendhi Kushanu Patel uttalade efter sin ankomst till Frankrike var svenskt.

Baksidetext
Pugalendhi heter en bluffande 38-årig fakir från Rajasthan, som har lurat sina grannar i byn att samla ihop pengar för att han ska kunna åka till Paris och köpa Ikeas senaste innovation, spikmattesängen Svavelvikspik. Men sängen visar sig vara dyr, vilket gör att fakiren tvingas lura till sig pengar av den vackra fransyskan Marie, för att sedan tillbringa natten på Ikea. Han gömmer sig i en garderob som naturligtvis packas in i en låda och skickas iväg, och detta är startskottet för en galen jakt över världen. En resa där fakiren lär känna sudanesiska flyktingar, blir jagad av hämndlystna romer på Barcelonas flygplats, skriver början på en roman och får ett bokkontrakt i Rom samt hänger på ett hotellrum i ett konfliktdrabbat Libyen. Under tiden upptäcker han mycket som han inte visste om både kärlek och vänskap.

Min kommentar
För något år sedan så syntes den här boken överallt, tyckte jag, men jag var egentligen inte särskilt hågad. Den är ju fransk och det gillar ju inte jag. Sedan dök den upp på bokrean förra året och då kunde jag inte längre stå emot. Det är jag glad för. Och kanske måste jag snart sluta säga att jag inte gillar franskt.

Vi gör en rejäl rundresa, som startar i Frankrike (även om nu Pugalendhi har flugit dit från Indien, men det får vi inte läsa om) och sedan fortsätter till England, Spanien, Italien, Libyen och till slut tillbaka till Frankrike. Vi får se världen genom Pugalendhis något naiva ögon. På vägen händer det mängder av fullständigt osannolika saker, men märkligt nog så är det hela ändå trovärdigt. Det här är en bok full av humor, i form av satir och ironi, blandat med allvar (som en hel del iakttagelser om hur saker och ting fungerar). För mig funkar den här blandningen alldeles förträffligt.

Det som får detta att inte bli smaklöst är den värme och kärlek som lyser igenom hela tiden. Pugalendhi är egentligen en väldigt osympatisk person, han är en bedragare och bluffmakare, men jag gillar honom ändå. Han är ganska charmig i sin enfald. Dessutom är han oförarglig och har ett hjärta av guld. Och han lär sig på vägen. Den här boken har ju jämförts med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, men det tycker jag är en orättvis jämförelse. Mot den här boken. Där Hundraåringen... bara var plump och huvudpersonen bara en självisk och envis gubbe, så är denna varmt och kärleksfullt berättad.

Ett grepp som förekommer ganska ofta är parenteser som ofta är humoristiska och talar direkt med läsaren och det är något som jag är svag för. Det gör sig utomordentligt bra i en sådan här bok. Bland annat är ju namn en ständig källa till humor och uttalsförslagen är roliga på riktigt. Och jag är förresten helt säker på att ett svenskt namn låter lika kul för en indier. Det är rappt och träffsäkert. Det blir många fniss, men jag skrattar aldrig åt Pugalendhi, utan med.

Titeln speglar innehållet på ett bra sätt och boken är väldigt snabbläst, det gick knappt att lägga ifrån sig den. Den här lilla tunna boken var några timmars stor underhållning.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 2,8 och genomsnittet 2,8 (beräknat på 104 betyg).
Goodreads hade den 3,26 i genomsnitt (beräknat på 5 693 betyg).
Jag ger den 3,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp: Bloggbohemen, Fantastiska berättelser och Melas böcker.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Titeln gör mig väldigt nyfiken på boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ju väldigt speciell. Både bok och titel :)

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, det är ju lätt hänt att man blir det på en bok med den titeln :)

   Radera
 3. Alltså titeln har avskräckt mig från den här boken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den påminner ju lite om Hundraåringen, titeln alltså. Innehållet gör inte det, i alla fall tycker inte jag att huvudpersonen är lika omdömeslös :)

   Radera