lördag 16 september 2017

"En dag" av David Nicholls

Författare: David Nicholls
Titel: En dag
Genre: Drama
Antal sidor: 429
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: One day
Översättare: Pia Printz
Serie: -
Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: (original) 2009 (min) 2011
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 2 september 2017
Första meningen: "Jag antar att det viktiga är att göra någon slags skillnad", sa hon.

Baksidetext
Du kan leva hela ditt liv utan att inse att det du letar efter finns rakt framför dig.

15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. Dagen efter måste de gå skilda vägar.

Men var kommer de vara den 15 juli året därpå? Och alla år som följer?

Min kommentar
Den här boken var på allas läppar (bloggar) för några år sedan, men jag tyckte inte att det lät som en bok för mig. Däremot såg jag filmen då när den kom och blev egentligen än mer övertygad om att boken inte skulle passa mig. Men när den plötsligt dök upp på bokrean 2013 så kunde jag inte längre stå emot. Nu, 4,5 år senare så är den äntligen läst. Och ja, jag hade rätt.

Egentligen gillar jag boken mest när vi befinner oss i Edinburgh, men det beror nog mest på bilderna jag får i mitt huvud. Kanske beror det lite på att när vi befinner oss i Edinburgh så känns berättelsen mer äkta. Även London är trevligt att befinna sig i, men där tycker jag inte alls att miljön talar till mig lika mycket.

Om karaktärerna tycker jag inte. Egentligen inte någon av dem, de är ganska osympatiska båda två, men Emma kan jag i alla fall relatera till. Ibland. För det mesta är hon en nedlåtande kultursnobb, medan Dexter helt enkelt bara är ett svin. Det som stör mig mest med Dexter är att jag får känslan att det är meningen att jag ska gilla/tycka synd om honom. Trots att han är ett svin. Han är ju så charmig, rolig och vacker. Det har bara gått lite fel för honom. Jag tål inte karln, än mindre tycker jag synd om honom. Han har själv valt att vara ett kräk. Jag kan inte för mitt liv förstå vad Emma ser hos honom.

Jag gillar verkligen det här greppet med att bara träffa dem en dag varje år, vilket ju i mitt tycke borde ha gjort att boken skulle ha varit betydligt kortare. Som det är nu är den på tok för lång. Kanske är det på grund av de här korta glimtarna som jag känner att jag aldrig kommer nära vare sig Emma eller Dexter och jag må vara hårdhudad, men jag blir aldrig riktigt berörd. En annan orsak kan vara det här med att jag har svårt att relatera till dem och deras agerande, men det känns ändå hyfsat trovärdigt.

Min behållning härifrån är replikskiftena mellan Emma och Dexter samt Emma och Ian, vissa av dem är obetalbara. Det händer ganska ofta att jag fnissar. Om jag inte hade sett filmen så skulle jag nog ha blivit rejält överraskad av slutet, som jag för ovanlighetens skull faktiskt minns. Det är bara de förutsägbara sluten jag har problem att komma ihåg. Jag gillar slut som överraskar och detta är ett som jag definitivt inte glömmer.

Jag får helt enkelt fortsätta att hävda att jag inte är någon romantiker för den här boken var lite för sötsliskig och sentimental för mig. Trots svärtan.

Boktipsets estimerade betyg var 4,2 och genomsnittet 3,7 (beräknat på 2 042 betyg).
Goodreads hade den 3,77 i genomsnitt (beräknat på 248 134 betyg).
Jag ger den 3,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om En dag: Lingonhjärta, malins bokblogg och med näsan i en bok.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

10 kommentarer:

 1. Intressant. Jag tror jag gav den en femma :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var lite för sötsliskig och sentimental för mig. Och så tyckte jag så illa om Dexter :)

   Radera
 2. Oj vad det här låter som en bok inte för mig. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju en av ganska få som inte har gillat, så, det kanske är så att jag har "fel" ;)

   Radera
 3. Jag gillade nog den, men ändå har jag glömt det mesta och egentligen är det bara det där med att man får möta dem en dag varje år som jag minns. Kanske att just det berättargreppet var bättre än själva storyn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillade ju det greppet, men jag tyckte nog att vi fick följa med i alldeles för många år.

   Radera
 4. Minns att jag började läsa den där men lade bort den efter ett par kapitel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog mig igenom den, men jag kan nästan önska att jag hade gjort som du.

   Radera
 5. Jag läste den när den var som mest hypad! Kunde aldrig förstå vad som var så speciellt med den. För mig var den Ok, absolut inte mer än så. Tyckte filmen var bättre, faktiskt. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har också svårt att förstå vad andra ser i denna, men så är det ju. Tyckte också den var bara OK och jag har för mig att jag tyckte ungefär samma om filmen.

   Radera