lördag 30 september 2017

"Visheten vaknar" av Elin Säfström

Författare: Elin Säfström
Titel: Visheten vaknar
Genre: Fantasy
Antal sidor: 318
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Tilda Modigh 2
Förlag: Gilla Böcker
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2017
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 18 september 2017
Första meningen: "Vänta här."

Baksidetext
Stockholm är fullproppat med tomtar, troll, vättar och älvor. De flesta människor ser dem inte tack vare Tilda. Det är nämligen hennes ansvar att rådare och människor hålls ifrån varandra. Det är svårt nog i vanliga fall, utan att trollen springer omkring på stan och beter sig som huliganer. Det visar sig att deras stora högtid, Vishetens dag, närmar sig och det går rykten om att den innefattar en förfärlig rit. Tilda måste se till att ingen skadas samtidigt som hon försöker få ordning på känslorna för Hakim och rädda sin vänskap med Imane. Ingenting blir lättare av att en attraktiv vittra behöver Tildas hjälp och att relationen till Natta börjar bli oväntat komplicerad.

Min kommentar
När jag läste första delen i den här serien så hade jag ingen aning om att det skulle bli en serie, men då jag fick veta det så blev jag väldigt glad. När sedan lyckliga nya bokägare postade bilder på den nya delen så blev jag en liten, liten aning avundsjuk. Till min stora glädje så dök den faktiskt upp här lite senare, då signerad och med en fin liten hälsning. Min lycka var gjord. Nu när jag har satt mig för att skriva det här inlägget så inser jag att det kommer att bli svårt. Jag har nog inte riktigt orden för att beskriva det här, men jag gör ett försök.

Jag är väldigt svag för den här blandningen av nordisk folktro och vardaglig miljö. Detta är en perfekt hybrid av en tonårings vardag, relationer och magi. Hur konstigt det än låter. Tilda är en av mina favoritkaraktärer någonsin. Kanske beror det på att jag, i så många delar, kan känna igen mig i henne. Hon är en 16-åring med sjävldistans och hon gömmer sig bakom sin sarkasm. Hon lyssnar på sin inre röst, som hon vet är rätt, och hon går sin egen väg. Kanke är hon lite okritisk mot sitt eget agerande, men vilken tonåring är inte det.

Elin Säfström har ett språk som passar mig som handen i handsken. Kanske är det vår gemensamma bakgrund som programmerare/språknörd som gör det, men detta är perfekt för mig. Humorn är obetalbar, ironi och sarkasm är liksom min grej. Tildas tankar om olika varelser/händelser är så träffande att det känns som att det är jag själv som tänker det.

Visheten vaknar handlar mycket om kamratskap, den ömtåliga vänskapen mellan tjejer på 16 år. Och hur nästan omöjligt det är att vara tre. Lite kärlek blir det ju så klart, eller är det kärlek? Hur vet man egentligen det? Kan man vara kär i ögon och vita tandrader? Eller behövs det mer? Typiska funderingar för en tonåring, jag tycker Tilda är klok och fattar rätt beslut.

Trollen tar mest plats i den här delen, men det finns många härliga nordiska väsen representerade. Namnen på oknytten är så rätt, som till exempel Största Bästa Jättetrollet. Man förstår nästan hur karaktärerna är bara genom att höra namnen.

Om jag inte hade varit tvungen att gå på tillställning den dagen som jag började läsa boken, så hade den nog blivit utläst på en dag. Det var oerhört svårt att lägga ifrån sig den, jag ville hela tiden läsa bara ett till av de korta kapitlen.

Egentligen skulle jag ha kunnat kopiera inlägget om En väktares bekännelser rakt av, för jag tycker samma sak. Förutom det här med förutsägbarheten. I Visheten vaknar hade jag ingen aning om vem jag skulle satsa mina pengar på, bara att jag hade två att välja mellan. Men det visade sig att det fanns en tredje. Det gillar jag!

Det finns egentligen bara en negativ sak med att ha läst den här boken nu. Väntan på nästa del kommer att bli väldigt lång. Under tiden så funderar jag på hur fantastiskt det skulle vara om det faktiskt sprang omkring tomtar och troll där ute, bara att jag inte ser dem. Det skulle förklara en hel del.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 5,0 (beräknat på 2 betyg).
Goodreads hade den 4,5 i genomsnitt (beräknat på 12 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Visheten vaknar: Lottens bokblogg, Fantastiska berättelser och Tusen sidor.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

18 kommentarer:

 1. Haha, jo det skulle ju förklara en hel del :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst skulle väl en hel del bara "make sense" om det var så :)

   Radera
 2. Vad glad jag är att jag har den här framför mig.

  SvaraRadera
 3. Kul att vi tyckte så lika :) Jag blev så positivt överraskad av slutet, därför att jag såg det inte alls komma. Och när alla bitarna föll på plats så såg jag ju att tecknen hade funnits där, men att jag liksom Tilda var så fokuserad åt ett annat håll att vi inte fattade hur det låg till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite märkligt att vi båda tog upp ungefär samma saker. Kul! Jag blev oerhört överraskad av slutet, hade inte alls tänkt på det alternativet :) Det är ett riktigt stort plus när jag inte lyckas lista ut hur det ligger till.

   Radera
 4. Åh, jag vill också läsa. Jag sträckläste den förra helgen och kommer nog inte kunna vänta länge på den här.

  SvaraRadera
 5. Attans det låter som en bok för mig.

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Det känns så bra att liksom bli överraskad av en genre som man kanske egentligen inte gillar :)

   Radera
 7. Den här skall jag läsa under oktober. Hoppas den är lika trevlig som första boken.

  SvaraRadera
 8. Den har jag läst och den var riktigt bra.

  SvaraRadera
 9. Blir så nyfiken på dessa böcker. Verkar som de skulle passa mig utmärkt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får helt enkelt prova, de är väldigt snabblästa :)

   Radera