måndag 11 september 2017

TV-serie. Game of thrones - Säsong 7

Titel: Game of thrones
Originaltitel: Game of thrones
Genre: Thriller
Skapad av: David Benioff, D.B. Weiss, George R.R. Martin (böcker)
TV-bolag: HBO
Skådespelare: Peter Dinklage, Lena Headey, Sophie Turner, Kit Harrington, Maisie Williams
Premiär: 2017-07-17
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 7
Avsnittslängd: ca 60 min
Såg den på C More augusti 2017
Handling
I ett land där somrarna är decennier långa och vintrarna kan vara en livstid, är det oroligheter. Från den intrigerande södern och de vilda länderna i öster till den frusna norden och den uråldriga muren som skyddar riket från mörkret bortom den, håller två mäktiga familjer på med en katt-och-råtta-lek om vem som ska styra de Sju Kungarikena i Westeros. Medan svek, lust, intriger och övernaturliga krafter skakar dessa kungariken i grunden, kommer kampen om Järntronen att få oförutsedda och långtgående följder. Vintern kommer. Kampen om Järntronen kan börja.

Min kommentar
När sjunde säsongen började på C More så sa jag att vi skulle vänta tills flera avsnitt fanns ute så vi kunde titta i lite snabbare takt. Det var nära att jag missade när det var dags att börja för plötsligt upptäckte jag att det var dags för sista avsnittet. Samma dag började vi titta.

Här nedanför är det nog fullt av spoilers.

Det mesta är som vanligt i den här världen, alla krigar mot alla och ingen går att lita på. Den som är falskast av alla är den där Little Finger, han är så vidrig att jag vrider mig av obehag så fort han syns i rutan. Cersei är lika motbjudande som hon alltid har varit och man kan säga mycket om henne, men falsk är hon inte. Eller ja...

Daenerys kommer äntligen till fastlandet med sin armé och Jon Snow lyckas övertala henne att de ska göra gemensam sak mot de levande döda. De skulle bli ett vackert par. Eller ja...

Syskonen Stark, de som fortfarande lever, samlas i Winterfell och jag är faktiskt ganska nöjd med att ha dem på samma ställe allihop. Jag blir lite besviken på Arya, som jag knappt tycker om längre. Hon är arrogant och kall och hämndlysten. Eller ja...

Jag blir ruggigt glad över att Jorah blir botad från den där stensjukdomen. Tack och lov för Sam, han hade mer rebell i sig än vad jag trodde.

Något som gör mig lite förvånad (eftersom seriens motto är: Fäst dig inte vid någon, alla dör) är att mina stora favoriter allihop lever; Jon Snow, Daenerys, Tyrion, Sam, Jorah. Det är helt fantastiskt, detta var ju ändå sjunde säsongen.

Det är som vanligt mycket politik och intriger här och det märks att det börjar dra ihop sig. Jag kanske har vant mig för jag gillar det mer än vad jag brukar. Sambon tyckte inte att det hände något i de första avsnitten, men själv blev jag aldrig uttråkad. Jag tycker detta var en av de bättre säsongerna.

Och så ännu fler spoilers från säsongsavslutningen:
[spoiler]Cersei är gravid (ja, med Jamie), Jon & Daenerys gör gemensam sak och åker till King's Landing, Cersei lovar att hjälpa till (yeah, right). De levande döda lyckas döda en av drakarna och den blir givetvis förvandlad. Theon Greyjoy ger sig av för att rädda Yara, som Euron har tagit tillfånga. Little Finger dör äntligen (i vad som måste betraktas som säsongens största överraskningsscen). Jamie blir sur på Cersei som lurat Jon & Daenerys och lämnar King's Landing, vart han ska får vi inte veta. Sam lämnar Citadellet och kommer till Winterfell, där berättar Bran att Jon inte alls är Neds son utan är en Targaryen. Sam berättar att Jons pappa var gift med Jons mamma. Han är alltså ingen oäkting och han är dessutom den rättmätiga arvingen. Daenerys är Jons faster! Är det för nära släkt med tanke på en av slutscenerna? Muren rivs av den förvandlade draken och de levande döda marscherar in i Norden.[/spoiler]TV-serier.nu hade säsongen 4,3 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 9,5 i genomsnitt (beräknat på 1 228 310 betyg).
Jag ger säsongen 4,5.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Aidan Gillen (Little Finger) är så slemmig att jag har svårt att lita på honom i andra roller - som i The Wire, bara väntar på att han ska hugga någon i ryggen :)
  Appropå mottot så känns det som att författarna fegar lite nu när det inte finns böcker att följa - tycker det var synd att Jamie fick rida iväg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte jag har sett det där lillfingret i något annat, men man måste ju säga att han gör det otroligt bra. Han har ju lyckats få många att avsky honom :) Jag tycker nog också att det är många som överlever nu, inte samma strykande åtgång som det har varit tidigare.

   Radera
 2. Jag som är en sådan GoT-nörd har inte sett den senaste säsongen än. Jag har sparat det till ett tillfälle när jag i lugn och ro kan se många avsnitt direkt efter varandra.

  Ja, visst är det märkligt att det är litet väl många som klarar sig nu... hoppas att det inte betyder att alla dör i sista avsnittet och att the white walkers tar över ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar också att vänta och se alla (nästan) på en gång. Det hade inte funkat att vänta en vecka på nästa avsnitt :)

   Det hade visserligen varit ett oväntat slut. Alla dör :)

   Radera