måndag 18 september 2017

Film: Swiss Army Man

Titel: Swiss Army Man
Originaltitel: Swiss Army Man
Genre: Drama
Regissör: Dan Kwan, Daniel Scheinert
Manus: Dan Kwan, Daniel Scheinert
Skådespelare: Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead, Antonia Ribero, Timothy Eulich
Utgivningsår: 2016
Produktionsland: USA
Längd: 97 min
Serie: -
Såg den på C More 1 september 2017

Handling
Hank är strandad på en öde ö och har gett upp allt hopp om att ta sig hem igen. När liket Manny spolas upp på land förändras allt. De två bli snabbt vänner och åker på ett fantastiskt äventyr för att ta Hank tillbaka till kvinnan i hans liv.

Swiss Army Man visar en värld fylld av fantasi och magisk realism men med riktiga karaktärer man kan relatera till i både drömmar och rädslor.

Min kommentar
Vi har, som sagt, problem med att hitta filmer att titta på, både Netflix och C More verkar ha lite varierande kvalitet på sitt utbud. Den här filmen hade högt betyg på IMDb och dessutom två skådespelare som jag gillar. Tyvärr är det inte alltid en garanti. Tydligen.

Nästan från start sätts nivån på humorn. Här finns en lång scen, 7-8 minuter, som består av fisar. För egen del så är det helt fel nivå på humorn. Dessvärre så blir det inte speciellt mycket bättre.

Detta är en väldigt märklig film, egentligen mer tragisk än rolig. Den är full av metaforer och trots att jag förstår dem så gillar jag det inte mer. Det är bara konstigt, men framför allt enfaldigt och barnsligt.

Det som räddar den här filmen från ett totalt bottennapp är Daniel Radcliffe och Paul Dano, som båda är briljanta. Och de måste ha haft fantastiskt kul när de spelade in. Det lyser igenom, men inte heller det hjälper.

Kanske hade filmen vunnit på om man hade dragit ner på den sanslöst dåliga humorn. Som det är nu så känns det som att filmen försöker vara smart och djup, den kunde till och med ha varit fin, men nu är den i stället bara fånig.

Förmodligen passar detta de som har den här typen av humor (kiss-och-bajs och billiga sexskämt/-anspelningar), men jag är osäker på om jag någonsin har haft den sortens humor. Jag har den definitivt inte nu.Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 486 betyg).
IMDb hade den 7,0 i genomsnitt (beräknat på 68 240 betyg).
Jag ger den 2,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

8 kommentarer:

 1. Den typen av humor har jag svårt för. Väldigt svårt för...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte riktigt min typ av humor heller, har nog aldrig varit road av den sorten.

   Radera
 2. Jag ser ju vad du skriver och sådär, men ändå känner jag mig märkligt lockad av texten. Se om den finns på finska Netflix. :) Och tusen tack för fina orden i bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt problem var ju egentligen bara det att jag inte klarade humorn. Om jag hade gjort det så tror jag att jag hade gillat filmen ganska mycket.

   Jag har saknat dig. Det har varit otroligt dåligt med boktips i vissa genrer :)

   Radera
 3. jag såg trailern och konstaterade att nej tack. Din recension bekräftar att det var rätt beslut.

  Har du förresten sett den nya Det-filmatiseringen? Jag är lite kluven till den och skulle gärna veta vad ett fellow fan tycker. Skrev om den här: https://kattslavenkoko.wordpress.com/2017/09/20/om-drivkraft-och-motiv/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt märklig film, mycket potential, men det slarvas bort med billiga skämt.

   Jag har inte sett den nya Det, går väldigt sällan på bio. Jag har dock förbokat filmen så den kommer väl så småningom. Då kommer det givetvis ett inlägg om den :) Vågar inte läsa ditt inlägg innan jag själv har sett den...

   Radera
  2. Okej, ser fram emot att läsa vad du tycker sen .-)

   Radera
  3. Får se när den släpps, men då kommer jag nog att se den ganska så snart :)

   Radera