måndag 18 december 2017

Film: Apornas planet: Striden (2017)

Titel: Apornas planet: Striden
Originaltitel: War for the Planet of the Apes
Genre: Science fiction
Regissör: Matt Reeves
Manus: Matt Reeves, Mark Bomback
Skådespelare: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Karin Konoval, Amiah Miller
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Längd: 140 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 1 december 2017

Handling
Caesar och de andra aporna tvingas in i en dödlig konflikt med en människoarmé som leds av en hänsynslös överste. När aporna lider enorma förluster brottas Caesar med sina mörka instinkter och beslutar sig för att hämnas sin art. Han drabbar samman med översten i en storslagen strid som kommer att avgöra båda arternas öde... och planetens framtid.

Min kommentar
De här ap-filmerna (som jag kallar dem) är något som jag alltid varit fascinerad av, ända sedan jag såg den allra första (och då menar jag den första, den som kom 1968) som jag såg någon gång på 70-talet. Tror jag. Jag kommer aldrig någonsin att glömma slutet på den. Hur de här nya hänger ihop med de gamla, om de nu gör det, om de är re-makes eller prequels eller... det har jag faktiskt inte en aning om. Det gör inget alls.

Här blir det så underligt att det är aporna som är "mänskliga". Det blir ju en extra liten tvist, men det är inte så fasligt många människor med. I alla fall inte "normala". Jag håller i alla fall på aporna. Min favorit är helt klart Bad Monkey (som till min stora överraskning spelas av Steve Zahn). För mig blir han liksom kuggen mellan vad som har hänt och det som händer. Dessutom är han rolig. Det går för övrigt inte att se att det är människor som spelar aporna och jag kan inte låta bli att undra över hur i hela friden de har gjort. Det är otroligt snyggt. Maurice är så ful att han nästan måste vara en riktig apa. Woody Harrelson gör en ganska bra insats som en av väldigt få människor, den fasligt endimensionella Colonel. Som för övrigt får ett passande slut.

Detta är en lite mer nedtonad film än de tidigare. Jag skulle säga att fokus ligger på känslor och inte action. Det finns visserligen även sådana scener, men inte fullt så många. Slutet är fantastiskt och väldigt talande.

De här nya filmerna har bara blivit längre och längre och den här är inte bara lite utdragen utan ganska mycket för lång. Inte för att den någon gång blir tråkig, men den hade definitvit vunnit på att göras kortare. De gamla filmerna är definitivt bättre, men de här nya är snyggare.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 497 betyg).
IMDb hade den 7,5 i genomsnitt (beräknat på 133 749 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer: