fredag 22 december 2017

Julenkät anno 2017

Den här lilla juliga enkäten hittade jag inne hos Lotten och den passar väl bra nu.

Finns det någon speciell bok du önskar dig? Eller är du en sådan person som har en lång lista på böcker? Vilken står i så fall överst på listan? Och i vilket format önskar du få boken?
Jag har en gigantisk lista, en liten del av den överlämnas till sambon inför varje jul och födelsedag. Den bok som stod överst vid första överlämningen (det har skett flera) var Fredrik Backmans Vi mot er. Inbundet är det som (oftast) gäller på önskelistan.

Finns det något annat bok/läsrelaterat som du önskar dig?
Nja, egentligen önskar jag ju mig flera bokhyllor, men det lär jag inte få. Så nej, förutom lästid är det inget annat jag önskar mig.

Nu är det här innan jul och man vet ju aldrig vem som läser bloggen – men finns det någon bok du kommer att ge bort i år? Eller finns det någon du skulle vilja tipsa om?
I min familj slutade vi med julklappar för nära 40 år sedan så den enda jag köper till är sambon. Han har abonnemang på Nextory så där blir det inga böcker. Om jag ska tipsa om böcker som fler borde läsa så är det Thomas Eriksons serie om Alex King. Nu börjar jag fundera över om jag måhända har glömt att tipsa svägerskor och svärmor om den...

Har du planerat din julläsning, eller får det bli som det kommer?
Jag gör ju en planering inför varje månad, men den är färdigläst ett bra tag innan månaden är slut. Så även den här gången. Vad jag ska läsa över julhelgen återstå alltså att se.

Det sägs att julen inte bara innebär läsande (vem sprider sådana rykten?) – vilken jultradition är viktigast för dig? Eller är det skönast att inte följa några traditioner alls?
När mina föräldrar avskaffade julklapparna, då för fyra decennier sedan, så förstördes julen för mig. Den har tack och lov återinförts nu med sambons familj, men jag kan inte plocka ut någon enskild del i julfirandet som är mer viktig än någon annan. Julafton firas hos en av mina svärfädrar (finns det ordet ens?) där det finns barn vartannat år. Tyvärr inte i år. Juldagen brukar sambon och jag göra vårt eget lilla julbord hemma. Och tja, det är väl allt.

Knäck, kola, ischoklad, mintkyssar, skumtomtar… – är det något julgodis som du inte kan motstå?
Nej, ostbågar är inget specifikt julgodis.

Har ni gran eller skippar ni det? Plast eller äkta vara?
Vi hade en riktig gran första året vi bodde ihop. Då bodde vi på fjärde våningen utan hiss. När granen skulle bäras ut så insåg vi att det där med äkta gran nog inte är för oss. Det var granbarr i precis hela trappen. Nu bor vi bara på tredje våningen, men har fortfarande ingen hiss så det blir plastgran även i år.

Finns det något som du gärna gör under julen som du ser extra mycket fram mot?
Juldagen är nog den dag som jag ser mest fram emot. Då är hela den där trevliga, men lite jobbiga julafton, över och jag kan få återhämta mig i lugn och ro. Och leka med mina julklappar.

10 kommentarer:

 1. Billy har fina överhyllor, ända upp till taket... utlysande av julefrid kl 10:55 i svt2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade ju kunnat vara en lösning, om jag inte redan hade sådana på alla hyllor :)

   Radera
  2. (en extrahylla för alla små pocket, ofta glest)

   Radera
  3. Det har jag funderat på, men jag klarar inte att att dela upp böckerna så. Inte än i alla fall. Det ska köpas en ny hylla, men det kräver lite planering att få med sig en sådan från IKEA.

   Radera
 2. Va, är inte ostbågar julgodis?
  Det där med barrande gran är knepigt. Vi brukar knöla ner den i en plastpåse för att i alla fall få alla barr på samma ställe. Minns inte riktigt hur vi fick ner den förra året, men vi har ju i alla fall hiss...
  Kul att du gjorde enkäten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, ostbågar är ju godis för hela året. Det funkar även till jul, men det är inget som man bara äter till jul :)

   Jag är tveksam till om vi någonsin mer kommer att ha en riktig gran. Det blir på tok för bökigt. Det funkar bra med plast :)

   Radera
 3. Kul lista!
  Önskar dig en riktigt god jul med massor av lästid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God jul och massor av lästid till dig också!

   Radera
 4. Önskelistan tar som aldrig slut :)

  SvaraRadera