lördag 23 december 2017

"Julfritt" av John Grisham

Författare: John Grisham
Titel: Julfritt
Genre: Humor
Antal sidor: 177
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Skipping Christmas
Översättare: Lennart Olofsson
Serie: -
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2001 (min) 2002
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 7 december 2017
Första meningen: Vid gaten var det fullt med trötta resenärer.

Baksidetext
Tänk dig ett år utan jul. Att inte behöva trängas i varuhusen, gå på julfester, äta en massa fet mat, få julklappar som man inte vill ha. Allt det där är just vad Luther och Nora Krank vill slippa när de bestämmer sig för att, för en gångs skull, strunta i att fira jul. De kommer inte att bjuda in grannarna på det traditionella julkalaset, de kommer att vara de enda på hela gatan som inte kommer att ha några juldekorationer eller någon julgran. När det väl blir jul ska de ha gett sig iväg på en härlig kryssning i Karibien. Men att strunta i julen är inte fullt så enkelt som de tror – de upptäcker snart att det kan få vådliga konsekvenser…

Min kommentar
Filmen Julfritt har jag sett x antal gånger och det tog nog ett tag innan jag förstod att den byggde på en bok. Skriven av ingen mindre än John Grisham, en av mina favoritförfattare. När boken sedan plötsligt stod i min mammas bokhylla kände jag ha-begäret drabba mig. Ändå tog det ett tag innan jag frågade om jag kunde ta den. Sedan tog det två år innan jag faktiskt läste den.

Det är väl överflödigt att påpeka att detta inte på något sätt påminner om John Grishams andra böcker, men så är det i alla fall. Här får vi träffa Luther och Nora som är utless på julens alla måsten. Och kostnader. Eller egentligen så är det ju mest Luther som känner så. Jag har inte alls svårt att relatera till detta, det var några år som jag körde våga-vägra-jul även om en del pynt alltid har kommit fram. Nu går jag mer all-in, men stressen totalvägrar jag. Det är banne mig inget annat än osunt och jakten på den perfekta julen är dömd att misslyckas.

Eftersom boken utspelar sig i USA och dessutom i något som väl måste betraktas som ett överklassområde så är det inte mycket som kan jämföras rakt av med "vanliga" svenska traditioner. Man måste dra ifrån ganska mycket. I alla fall i jämförelse med som det var när jag växte upp. I området där jag bor nu pyntas nästan ingenting, kanske finns det en ljusstake i en tjugondel av fönstren. Tyvärr, för när det är så mörkt som det är den här årstiden så uppskattar jag verkligen alla lampor.

Det jag däremot kan känna igen mig i är det där med att vissa människor tycker att man alltid ska tycka och göra som de tycker är rätt. Att man blir pådyvlad åsikter och traditioner som man inte alls är intresserad av. Tydligen får man bara göra som man vill om man gör som alla andra. Helt fräckt så struntar jag i det och gör som jag själv vill, oavsett vad andra tycker. Det borde Luther och Nora också ha gjort.

För mig är det helt obegripligt att de inte berättade för dottern att de skulle åka på kryssning i stället för att fira jul. Jag hade blivit glad om min mamma hade kostat på sig själv någonting. Till råga på allt elände så har familjen Krank vansinnigt odrägliga grannar som lägger sig i precis allt som händer på gatan. Inklusive självutnämnda "poliser". Jag hade blivit tokig om jag hade bott där.

Jag är lite osäker på vad boken egentligen vill förmedla. Om det är lika bra att erkänna sig besegrad och göra som alla andra vill eller vad det nu kan vara. För tyvärr så vågar inte Grisham gå hela vägen och slutet blir bara för mycket av christmas spirit.

Den här boken passar alla. Oavsett om julen är det allra bästa du vet eller om du är en grinch så kan du hitta saker här som du både kan glädja dig åt och bli arg av.

Boktipsets estimerade betyg var 3,0 och genomsnittet 3,0 (beräknat på 251 betyg).
Goodreads hade den 3,47 i genomsnitt (beräknat på 47 324 betyg).
Jag ger den 3,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Julfritt: Bina's books, Bokmalen och Boktanken.

Boken verkar inte längre gå att köpa ny.

8 kommentarer:

 1. Jag tror jag har den här stående oläst i hyllan. Ovanligt för att vara en Grisham i så fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skäms lite nu, men jag har flera olästa Grisham i hyllan...

   Radera
 2. den har jag oläst i bokhyllan trevlig jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas vi båda två får en trevligare jul än den de har i boken :)

   Radera
 3. Länge sen jag läste något av Grisham, den här har jag inte läst, minns inte om jag har sett den men kanske...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen går minst en gång varje jul. Och jag har sett att den finns på C More också :)

   Radera
 4. Grisham har jag inte läst något av, men den här kanske vore nåt. Hade ingen aning om att filmen baserade sig på en bok. Där ser man! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du aldrig har läst Grisham så är inte den här typisk för honom. På något sätt :) Det tog mig flera år att fatta att filmen byggde på en bok :o

   Radera