torsdag 21 december 2017

Hett i hyllan #123

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Här är det fortfarande juli 2014.
Nordiska väsen av Johan Egerkrans suktade jag efter otroligt länge, men den var så förtvivlat dyr. Sedan hittade jag den plötsligt mycket billigare och då högg jag direkt.

Man hade ju kunnat tro (hoppas) att en sådan här hett eftertraktad bok skulle ha blivit läst omedelbums, men så har alltså inte skett. Efter vad jag har hört så är inte bara ämnet otroligt intressant, mytologi är bland det bästa jag vet, utan boken lär också vara fantastiskt illustrerad. Detta måste nog faktiskt åtgärdas ganska snabbt.

Så här beskrivs boken på baksidan:
De går under många namn de osynliga, oknytt, skrömt, de övernaturliga. De antar många former och de lockar, förför och förgör.

Nordens mörka skogar, djupa sjöar och höga berg hyser en mängd mytiska varelser. Vi ser dem inte om de inte väljer att visa sig, men de gör sig ständigt påminda. När någon mystiskt försvinner i skogen, när man hör märkliga ljud på vinden, när mjölken surnat över natten är det de övernaturliga som varit framme. Förr i tiden var de en naturlig del av vår värld, ett sätt att påminna människor om att ha respekt för naturen.

En del väsen finner man i hela Europa, som drumliga jättar, mystiska troll, skira älvor och eldsprutande drakar. Andra, som den skönspelande näcken, nattens mara, skogens huldra och mylingarna, är typiska för norden. De personifierar naturen i all dess nyckfullhet och en del av dem ÄR naturen.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

18 kommentarer:

 1. Hm, det här var en bok som jag faktiskt inte suktar efter :-)

  https://lottensbokblogg.wordpress.com/2017/12/21/hett-i-hyllan-71/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va?! Hur kan man inte lockas av detta ;)

   Radera
 2. Jo men den har jag och den andra, har läst lite i den. https://eggetbok.blogspot.se/2017/12/hett-i-hyllan-32.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, egentligen är det väl en bok som man ska bläddra i lite då och då. Inte läsa från pärm till pärm.

   Radera
 3. Den boken skulle jag vilja ha. Min hyllvärmare finns här https://boklysten.blogspot.se/2017/12/hett-i-hyllan-123.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får nog ta och plocka fram den. Om inte annat så passar den väl utmärkt nu i juletid :)

   Radera
  2. Har bläddrat och läst i den men inte läst hela.
   Här kommer mitt bidrag

   https://mittbokintresse.blogspot.se/2017/12/hett-i-hyllan-vecka-51.html

   Radera
  3. Jag tror den får plockas fram nu :)

   Radera
 4. Den här typen av böcker har varit favoriter hos mig sedan skoltiden, då jag plöjde böcker om mytologi, både nordisk, grekisk och romersk. Jag har försökt få våra tjejer att bli litet intresserade de också, bland annat genom att köpa hem en gammal teveserie som gick som julkalender om just mytologi. Jag googlade på den i min blogg, och här är den: https://justnujusthar.com/2012/11/26/julklappstips-till-barn-stjarnkikare/ Den gick inte hem, kan jag avslöja... ;) Filmerna var litet annorlunda 1981 än vad de än nu, 36 år (ups...) senare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig har det nog mest varit nordisk och grekisk mytologi. Den romerska kände jag mig nog inte lika lockad av, men det har ju slunkit ner lite av den också :) Gamla TV-serier till "nya" barn är nog inte så lyckat. Vi hade ju liksom inget annat, men nu är man ju van vid en helt annan kvalitet :)

   1981 låter som att det var bara ett kort tag sedan. 36 år låter betydligt mer. Fattar inte att jag går på det varje gång :)

   Radera
 5. Ibland blir en så lycklig när boken är köpt att hjärnan får släpp. Annars skulle en väl inte hamstra böcker :).

  http://frokenchristina.blogspot.se/2017/12/hett-i-hyllan-123.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är förmodligen en diagnos, men en av de mindre skadliga :)

   Radera
 6. Nordiska väsen vill jag köpa på mig någon gång.

  Här kommer min heta bok:
  https://lenasgodsaker.blogspot.se/2017/12/hett-i-hyllan-123.html

  SvaraRadera
 7. Svar
  1. Jo, det ville ju jag också och se hur det gick med det :)

   Radera
 8. Nu har jag knappt en bokhylla längre, bara ett par meter faktaböcker, när man flyttat typ tjugo gånger på lika många år så ruttnar man liksom på att bära runt på böcker, kanske inte jag men någon annan,,,,ska dock se vad som återstår i hyllan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sist vi flyttade så bad vi inte ens om hjälp, vi anlitade en flyttfirma. Det funkade mycket bättre :)

   Radera