onsdag 20 december 2017

"Vedergällning" av Thomas Erikson

Författare: Thomas Erikson
Titel: Vedergällning
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 442
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Alex King 4
Förlag: Massolit Förlag
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2014
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 5 december 2017
Första meningen: Säkerheten är extrem under den här rättegången.

Baksidetext
En man i en skottsäker glasbur i en rättssal. Han har anmält sig själv för grova brott, han ska sköta sitt eget försvar och är tämligen säker på att han inte kan dömas. Det är ett oerhört märkligt rättsfall. En annan man i häkte i väntan på rättegång. Åtalspunkterna är många och spektakulära, och polisens femtiotusensidiga förundersökning är gedigen. Ingenting får gå fel, absolut ingenting, och därför kallar polisen in beteendevetaren Alex King som extra resurs. Men rättegången skjuts upp gång efter annan när den åtalades advokater mördas en efter en. Till slut verkar ingen längre vilja ta sig an hans fall. Ett gigantiskt hål i det svenska rättssystemet har uppenbarat sig.

Vad gör man med en mördare som inte går att döma? Och en som ingen vill försvara?

Min kommentar
Tack vare min avsluta-serier-utmaning så dröjde det inte speciellt länge mellan förra delen och den här. Den fjärde och sista(?). Det hjälper en hel del när minnet fortfarande är relativt intakt. Det som dock hjälper allra mest är att detta är bra. Väldigt bra.

Jag vet egentligen inte vad det är som får mig att gilla detta. Förmodligen är det en kombination av många saker. En av dem är definitivt det här med färgerna, det är så löjligt intressant. Vad jag själv är har jag sedan länge förstått, men nu har jag börjat kolla in andra också. Som sambon. Han är definitivt lika grön som jag är blå. Jag hoppas de färgerna går bra ihop, det verkar som att de gör det. Kanske hade vi behövt lite mer rött båda två så någon av oss tog tag i saker och ting. Nåväl, det var inte detta som det här inlägget skulle handla om.

Alex King är en svår nöt att knäcka och jag har nog lite svårt att tycka om honom. Han har väldigt svårt för att komma nära folk, han analyserar hellre än "connectar" (knyta an låter så himla konstlat), vilket gör att han känns lite distanserad. Det är dock väldigt lätt att relatera till honom och jag inser nu att det i stort sett är mig själv jag har beskrivit. Nina är inte med särskilt mycket i den här boken och det tycker jag är lite synd. Däremot är jag tacksam för att det inte är en massa relationstjafs och vardagsproblem. Det mesta som avhandlas har med historien att göra. Det gillar jag. Mycket.

Det som stör mig är det som varenda svensk deckare innehåller nu (många utländska också för den delen) och det är att huvudpersonen alltid blir personligt involverad och hamnar i livsfara. Jag är så otroligt less på det och det skulle vara så ofantligt skönt att läsa en deckare där det inte händer. Att jag skulle vilja läsa fler böcker om Alex King råder det i alla fall inget tvivel om. Slutet lämnar det öppet, men inte ens författaren verkar veta om det blir fler.

Om jag hade kunnat påverka så skulle jag mer eller mindre ha tvingat andra att läsa den här serien för den är så bra, spännande och välskriven. Det är synd att böckerna inte har fått mer uppmärksamhet. Själv måste jag nog ta och läsa den där Omgiven av idioter...

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,1 och genomsnittet 3,9 (beräknat på 24 betyg).
Goodreads hade den 3,68 i genomsnitt (beräknat på 22 betyg).
Jag ger den 4,0
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Vedergällning: Lottens bokblogg, Mysterierna och En Lundabos betraktelser.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

12 kommentarer:

 1. Håller med :-) Är förvånad över att serien inte fått mer uppmärksamhet, den är ju verkligen bra. Jag har också tänkt läsa Omgiven av idioter. Skulle låna den av en kollega men hon verkar ha glömt bort det, så nu tror jag att det blir biblioteket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle verkligen vilja tvinga folk att läsa de här böckerna :) Omgiven av idioter låter faktiskt som en bok som jag vill äga. Det kan aldrig skada att kolla upp saker lite emellanåt :)

   Radera
 2. Den står i pockethyllan och väntar.

  SvaraRadera
 3. Den ligger i min läsahög på stolen bredvid mig. Jag tycker väldigt mycket om den serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är synd att inte fler har upptäckt den här serien. Den är värd många läsare.

   Radera
 4. Har inte läst något av denna författare. Tack för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Serien har tyvärr inte fått så mycket uppmärksamhet, den är definitivt värd fler läsare.

   Radera
 5. Känner till författaren men har inte läst något. Låter spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prova gärna, det är en riktigt bra serie.

   Radera
 6. Inte läst något av denna författare, i vanlig ordning måste jag nog först kolla upp om böckerna går att läsa fristående. Men den här lät ju väldigt spännande, och det där med färgerna vill man ju veta mer om. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog att det skulle funka ganska bra att läsa böckerna som fristående, men det är, som vanligt, inget jag rekommenderar. Lite i huvudpersonens bakgrund kan nog bli rörigt, men om man inte bryr sig om det så ska det nog funka :)

   Radera