måndag 17 juni 2019

Film: The Post (2017)

Titel: The Post
Originaltitel: The Post
Genre: Drama
Regissör: Steven Spielberg
Manus: Liz Hannah, Josh Singer
Skådespelare: Meryl Streep, Tom Hanks, Bob Odenkirk, Matthew Rhys, Sarah Paulson
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Längd: 118 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 5 juni 2019

Handling
I juni 1971 tog New York Times, Washington Post och nationens stora tidningar modigt ställning för yttrandefrihet och rapporterade om The Pentagon Papers, den massiva mörkläggningen av regeringshemligheter som spände över fyra decennier och fyra amerikanska presidenter.

Vid den tiden försökte Washington Posts Katherine Graham fortfarande att hitta sin plats som landets första kvinnliga tidningsutgivare, och Ben Bradlee, tidningens labila men drivna redaktör, försökte förbättra den kämpande tidningens rykte. Tillsammans bildade de två ett osannolikt lag, då de var tvungna att samarbeta och fatta det djärva beslutet att stödja The New York Times i deras försök att bekämpa Nixonadministrationen i deras exempellösa försök att begränsa yttrandefriheten.

Min kommentar
Det var ett bra tag sedan jag köpte den här filmen och det gjorde jag egentligen bara på skådespelarna (Meryl Streep och Tom Hanks) och eventuellt regissör (steven Spielberg). Jag hade ingen aning om vad den handlade om och därför har den kanske inte heller lockat jättemycket. Nu var det i alla fall äntligen dags.

I början av filmen, första halvan skulle man kunna säga, så känner jag mig mest förvirrad. Här finns ingen etablering av karaktärer, vilket gjorde att jag inte hade en aning om vem som var vem eller vem som jobbade var. Jag upplevde det som att det bara var en massa gamla gubbar som pratade om pengar. Alla såg dessutom likadana ut. Tyckte jag. Allt detta kan också ha berott på en ständigt pratande sambo. Han kan prata sönder vilken film som helst om han inte är intresserad av det som händer på "duken". Det hade nog underlättat om jag hade varit mer fokuserad, men det känns också som att filmen är gjorde för den som redan vet en del om den här händelsen.

Ungefär halvvägs in i filmen så blir det i alla fall mycket mer intressant. Det är då det börjar handla om vad man egentligen får lova att skriva i tidningen. Det är ju ett engagerande och, tyvärr, fortfarande aktuellt ämne. Demokrati och yttrandefrihet är inget man ska ta lätt på. Det kan vara så att det som händer här banar väg för framtiden. Därför blir det extra sorgligt när det fortfarande finns människor som är beredda att sälja ut demokratin.

Meryl Streep gör en fantastisk gestaltning av en rädd kvinna som från början är i stort sett osynlig, till en som sätter ner foten och visar var skåpet ska stå. Även Tom Hanks gör sitt jobb bra.

Filmen är väldigt långsam och återhållsam, här finns inga stora gester. Tyvärr tycker jag att början förstör lite och gör det mesta rörigt. Här kunde ha tagits bort en del och det hade filmen tjänat på, för naturligtvis så är den alldeles för lång.Letterboxd hade den 3,4 i genomsnitt (beräknat på 84 027 betyg).
IMDb hade den 7,2 i genomsnitt (beräknat på 107 855 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Jag har för mig att jag tyckte det var en rätt tråkig historia, men att skådespelarna ändå lyckades få liv i den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var rätt trist ändra fram till mitten eller så. Då blev det bättre :)

      Radera