onsdag 19 juni 2019

"Slaskjobbet" av Christina Larsson

Författare: Christina Larsson
Titel: Slaskjobbet
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 334
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Ingrid Bergman 2
Förlag: Tre böcker Förlag
Utgivningsår: (original) 2008 (min) 2008
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 31 maj 2019Första meningen: Äntligen, tänkte Lennart.

Baksidetext
Vad döljer sig i frysboxen som änkan Elsa Karlsson och hennes hund Lufsen upptäcker på parkeringsplatsen en strålande oktobermorgon?

Vad har hänt fyra familjefäder bosatta i samma del av Göteborg, som spårlöst försvunnit under sommaren?

Kriminalkommissarie Ingrid Bergman och hennes sammansvetsade team tror sig snabbt ha löst fallet, men...

Samtidigt plågas Ingrid av sin egen familjetragedi som pågår och pågår.

Min kommentar
Förra året, på den årliga hotellweekenden i Göteborg, så läste jag första delen i den här serien. Jag tyckte inte speciellt mycket om den, det fanns liksom för mycket att störa sig på där, men alla författare förtjänar minst två chanser. Därför tog jag med mig andra delen när det var dags för årets hotellweekend i Göteborg. Böcker läses ju bäst i den miljö där de utspelar sig.

Även i Slaskjobbet befinner vi ju oss, självklart, i Göteborg. Det är visserligen inte speciellt ofta de är utanför polishuset, men när de gör det så är det mysigt att färdas på gator som man känner till. Precis som i 5:e Moseboken så sker det mesta av handlingen i utredningsrummen, vilket jag tycker är något positivt. Jag älskar logiska resonemang, analyser och slutsatser.

Ingrid, ja, vad ska man säga om henne? Jag tycker inte om henne. Hon sysslar uppenbarligen med projicering, eftersom hon skäller andra för att vara precis som hon själv är. Bland annat så klagar hon på griniga gubbar, men själv är hon inte heller speciellt trevlig. Hon har verkligen alla taggar ut. I Slaskjobbet får man lära känna henne mer och kanske på ett mer personligt plan då vi också fick träffa hennes familj; en förfärlig mor och två fega bröder. Även om jag fortfarande inte gillar Ingrid så känns det lite som att jag kanske kan lära mig att tycka om henne. Det övriga persongalleriet består nästan av fler poliser än andra karaktärer, men det är egentligen bara Ingrid som är viktig.

Det som jag gillar mest med den här boken är att poliserna faktiskt utreder. Inte för att jag känner till hur poliser jobbar, men det här känns trovärdigt. Det mesta av det jag störde mig på i första boken verkar vara borta. Slaskjobbet är både spännande och oviss. En väldigt positiv överraskning.

Goodreads hade den 3,46 i genomsnitt (beräknat på 48 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Slaskjobbet: Bokberoende, Mysterierna och Bokraden.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Debutromaner, särskilt i deckare/spänningsgenren, kan verkligen vara fylld med nybörjarmisstag. Jag är inte alltid lika generös och ger inte alla en andra chans, men kanske borde jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta författare kan jag tänka mig att ge en andra chans. Just debuten är ju lite vansklig att bedöma ett författarskap på.

   Radera
 2. Och Tofflan har också läst boken för snart nio år sen...
  https://tofflan.wordpress.com/2010/09/28/slaskjobbet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den har ju några år på nacken :)

   Radera