måndag 17 juni 2019

TV-serie: Chernobyl

Titel: Chernobyl
Originaltitel: Chernobyl
Genre: Drama
Skapad av: Craig Mazin
TV-bolag: HBO
Skådespelare: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Jessie Buckley, Emily Watson, David Dencik
Premiär: 2019-05-06
Produktionsland: USA | Storbritannien
Antal avsnitt: 5
Avsnittslängd: ca 60 min
Såg den på HBO maj 2019

Handling
Chernobyl skildrar den sanna berättelsen om en av historiens värsta katastrofer på grund av mänskliga faktorer. Miniserien fokuserar på kärnkraftsolyckan som inträffade i Sovjetunionen i april 1986 och avslöjar hur och varför det hände och berättar historierna om de människor som deltog och dog i olika uppdrag för att förhindra spridningen av radioaktivitet, samt Sovjetunionens försök att dölja olyckan.

Chernobyl är i första hand baserad på minnena från olika invånare av den evakuerade staden Prypjat, som skildras av den vitryska nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj i sin bok Bön för Tjernobyl

Min kommentar
Egentligen hade jag inte tänkt se den här serien. Jag visste helt enkelt inte om jag vågade. Det som hände den där gången i april 1986 är för evigt fastetsat i mitt minne. Ingen visste något. Alla var rädda för att det var nu det hände. Jag minns att jag var på jobbet och tittade ut genom fönstret. Det regnade. Vräkte ner. Det hade jag hört att det inte var bra. Jag visste inte om jag skulle våga gå ut. Men när min bror sa "se den" så gjorde jag det. Ändå.

Mestadels följer man forskare och partimän, men man får även se hur allt påverkade "vanliga" människor och då speciellt Lyudmilla Ignatenko som var gift med en av brandmännen som var först på plats. Det kommer även några scener med soldater och vad de måste göra. Allt känns så otroligt hopplöst.

Skådespelarna är lysande. Jag kan inte hitta något annat ord. Det gäller speciellt Jared Harris, Stellan Skarsgård, Jessie Buckley och Emily Watson. De hade inte kunnat göra det bättre. Det vimlar av svenskar här, regissören är svensk så det kanske inte är så konstigt. Till och med Fares Fares dyker upp.

Det är väldigt svårt att förstå inställning och reaktioner om man inte förstår det sovjetiska styret. Om partiets riktlinjer hade bestämt något så sa man helt enkelt inte emot. Åtminstone inte ostraffat. I en stat ruled by fear så får man de svar man vill ha, inte de man behöver. Jag blir så ledsen av den gamla Sovjettiden, kanske mest för att de verkar vara på väg tillbaka dit.

Det här är en väldigt intressant serie. Jag förstår ju att en del har ändrats för att göra det mer TV-vänligt och dramatiskt, men fakta har de inte ändrat på (min vana trogen så googlade jag ju så klart efter att ha sett klart serien). Allt kommer tillbaka, den där skräckkänslan av att nu är det kört. Och då visste jag inte ens hälften, visar det sig. Jag hade ingen aning om att det var så nära en fullständig katastrof. Det kanske i och för sig var lika bra.

Jag håller för övrigt med min bror. Se den. Var beredd på att bli deprimerad, rädd och arg, men se den.TV Time har serien 9,82 i genomsnitt.
IMDb har serien 9,6 i genomsnitt (beräknat på 310 447 betyg).
Jag ger den 5,0.


Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på discshop.

10 kommentarer:

 1. Åh, fullpott!? Funderat på att se den och det får jag nog ta och göra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kunde inte sätta något annat. Den var fantastiskt bra och så hemsk.

   Radera
 2. Åh, den där vill jag verkligen se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt tung att se, men så värd det.

   Radera
 3. Jag vill se den men vi har inte HBO (däremot Netflix och Viaplay). Så det är kanske läge att prova på HBO snart (under någon månad eller två).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att det är värt att prova HBO för den här serien. Man hinner lätt se klart den på en provperiod, det är ju bara fem avsnitt. Men jag orkade inte se mer än ett avsnitt i taget.

   Radera
 4. Tänkte kommentera att vi inte har HBO, när vi precis upptäckte att vi har det via Telia på TVn... Så nu är den hög prio!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där, vilken tur. Tror det kan vara bra att se den nu, under den ljusa årstiden. Annars kan det nog bli för deprimerande.

   Radera
 5. Lysande serie! Jag har också bloggat om den. https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2019/06/tjernobyl-i-backspegeln.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt fantastisk serie som gav mig ont i magen.

   Radera