söndag 16 juni 2019

Smakebit på søndag: Den onde samariten

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här helgen har varit lugn och skön, inga måsten och inga sociala evenemang. För mig. Däremot hade sambon sommarfest på jobbet i fredags, vilket betydde att jag fick rå mig själv hela kvällen. Det blev en maratonsession framför Netflix och deras version av Watership Down i form av en miniserie på fyra avsnitt. Den var riktigt bra, men så är jag väldigt svag för de där kaninerna.

Boken jag läser just nu tar jag mig väldigt långsamt igenom. Den onde samariten av Mason Cross är andra delen om Carter Blake, konsulten som är duktig på att leta upp personer som inte vill bli hittade. Jag funderade länge på varför jag inte orkade med några längre lässtunder och igår morse slog det mig; jag blir helt enkelt utmattad av all information som överfaller mig från sidorna. Tyvärr är större delen av den fullständigt ovidkommande. Annars är historien intressant.

Min smakebit är från sida 236:
"Den första som han grävde ner - den första som vi känner till - hette Rachel Morrow."
    Allen tog fram filen om henne på iPaden och förstorade bilden - en vanlig porträttbild - med en fingerrörelse. Den var alldeles säkert hämtad ur körkortsregistret och såg ut som de flesta sådana bilder brukar göra - man fick en tillräckligt god uppfattning om individens utseende, ras, kön, ålder, hårfärg och allt det övriga samtidigt som den inte riktigt klarade att återge något av personligheten. För länge sedan hade jag läst ett slags förklaring på hur det kom sig. Det hade visst att göra med kombinationen av stark belysning och den fotograferades vetskap om att bilden skulle komma att utgöra ett officiellt dokument under de närmaste fem till tio åren.

22 kommentarer:

 1. min man hade också fest på jobbet i fredas... tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. Hm, det lät ju inte så lovande med för mycket information. Men jag ska ge mig på den första i den här serien har jag tänkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar bara vara jag som inte riktigt kommer överens med de här böckerna :)

   Radera
 3. Känner igen det där. Det kan bli en lite jobbig läsning, det tar stopp ibland. Men är historien intressant vill man ändå veta hur det slutar. Trevlig söndag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu närmar jag mig slutet i alla fall :)

   Radera
 4. Det lät lite jobbigt med en massa onödig information runt ämnet. Tack för smakbit och trevlig söndag, här lackar svetten fast man sitter still!Alldeles kvavt i luften

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjärnan blir alldeles överhettad av all information.

   Radera
 5. Tack för smakbiten. Det var ett nytt författarnamn för mig. Jobbigt att överösas av information sådär kompakt, förstår att det kräver långsam läsning då. Men är infon överflödig kan man ju skumma... är ju kanske inte alltid så lätt att avgöra om den är det förstås. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Insprängt mellan allt det onödiga så finns det viktig information, så det är inte så lätt att skumma, tyvärr. Men nu är den snart slut :)

   Radera
 6. inte läst något av den här författaren. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är den andra jag läser och det kan vara den sista.

   Radera
 7. Känner till författaren men har inte läst något. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt många som gillar den här serien. Jag är nog inte en av dem.

   Radera
 8. Det var en ny författare för mig. För mycket info i böcker som inte är just faktaböcker är inte någon höjdare. Tackar för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns egentligen helt osannolikt att jag inte gillar detta. Jag borde vara helt frälst, men det är något som inte funkar.

   Radera
 9. Det var en ny författare för mig. Tack för smakbiten1 Jag var på poolparty med mitt arbetslag igår. Fint väder, gott sällskap och god mat och dryck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket sommarfester och liknande nu :)

   Radera
 10. Tack för smakbiten, och skönt med en lite lugnare helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot lugna helger ända fram till mitten av augusti nu :)

   Radera
 11. Har inte läst något av den författaren men blir nyfiken såklart. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min andra bok av honom och nu vågar jag nog dra slutsatsen att hans böcker underligt nog inte passar mig.

   Radera