torsdag 27 juni 2019

Hett i hyllan #202

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu en från bokrean 2016.
Genom åren så har jag läst en hel del böcker som refererar till Jospeh Conrads Mörkrets hjärta. Det kunde kanske vara en bra idé att läsa den då. Tänkte jag.

Det känns som att boken borde ha nämnts under gymnasietiden, men jag känner inte igen den och jag vet egentligen inte speciellt mycket om den heller. Bara att väldigt många författare har inspirerats av den. Till och med Stephen King har nämnt den. Jag tror dock inte att boken är att betrakta som skräck, utan mer psykologisk och möjligtvis filosofisk. Mörk lär den vara i alla fall.

Så här står det på baksidan:
Sjöfararen och sjökaptenen Marlow för befäl över en flodångare som har i uppdrag att segla upp för Kongofloden till det innersta av Afrika, till den belgiska handelsstation som ligger längst bort, längst in i mörkrets hjärta. Det är sent 1800-tal och dessa områden är vita fläckar på européernas världskarta. Här i det okända, befolkat av svarta, härskar den vita elfenbensjägaren Kurtz oinskränkt och sprider skräck och död omkring sig. Kurtz är mer framgångsrik än alla de andra belgiska Bolagets elfenbensjägare tillsammans.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

12 kommentarer:

 1. Mörkrets hjärta har jag lättförståeligt länge sedan. Jag blev inte lika tagen som jag trodde att jag skulle bli men den är helt klart läsvärd. Min hyllvärmare:
  http://mosstanten.se/2019/june/hett-i-hyllan-10-de-nakna-och-de-doda.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den känns som ett måste för mig, eftersom den ofta nämns i de böcker jag läser.

   Radera
 2. Har inte läst men känner i alla fall till

  SvaraRadera
 3. Och här är min...
  https://lottensbokblogg.wordpress.com/2019/06/27/hett-i-hyllan-150/

  SvaraRadera
 4. Jo, den har jag läst. Strax efter avslutat gymnasium, tror jag. Förmodligen under ett avlägset 80-tal. Hett i hyllan hos mig är en gammal svintjock bok av Marilyn French som jag inte ens minns namnet på. Jag köpte den på bokrean för väldigt länge sedan och tänkte "den läser jag senare". Senare kom aldrig... Eller så är det dags nu!? /carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker har ju (oftast) inget bäst-före-datum så det funkar ganska bra att läsa även gamla :)

   Radera
 5. Känner igen författarnamnet. Min hyllvärmare finns här https://boklysten.blogspot.com/2019/06/hett-i-hyllan-202.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ju skrivit en del, men det var längesedan.

   Radera
 6. Mitt bidrag denna vecka

  https://mittbokintresse.blogspot.com/2019/06/hett-i-hyllan-vecka-26-2019.html

  SvaraRadera
 7. Den har jag inte läst. Blir nyfiken.Får se när det blir framöver....
  Ha en fin fredag och helg !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar på att ställa fram den i min prioriterade prioriteringshylla, men där (har jag bestämt) får det inte vara fler än fem böcker i taget (annars skulle jag snart behöva en prioriterad prioriterad prioriteringshylla) :)

   Radera