onsdag 6 november 2019

"Pärlan som sprängde sitt skal" av Nadia Hashimi

Författare: Nadia Hashimi
Titel: Pärlan som sprängde sitt skal
Genre: Drama
Antal sidor: 474
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The pearl that broke its shell
Översättare: Boel Unnerstad
Serie: -
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 6 oktober 2019
Första meningen: Shahla stod utanför dörren, vår klargröna plåtdörr, som hade börjat rosta i kanterna.

Baksidetext
Rahima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäknelige och drogberoende far. Deras liv är hårt styrt eftersom de inte får vistas utomhus utan en manlig släkting. När fadern inte är tillgänglig kan de alltså inte gå till skolan eller handla mat. Deras enda möjlighet är att låta Rahina bli en bacha posh, det vill säga att hon klär sig som en ung pojke och kan ta ansvar för sina systrar. I samband med sin ökade frihet får Rahima höra historien om Shekiba, hennes gammelfaster, som periodvis också fick leva som man.

Men allt förändras när Rahima och hennes systrar hastigt gifts bort och Rahima blir fjärde hustru till Abdul Khaliq. Nu när hon vet vilken frihet männen har kan hon omöjligt anpassa sig till sitt nya liv.

Min kommentar
Pärlan som sprängde sitt skal dök upp här som en överraskning för ett bra tag sedan. Den hör inte direkt till sådant som jag brukar läsa, men eftersom jag verkligen gillade Khaled Hosseinis Tusen strålande solar när jag läste den för över tio år sedan så tänkte jag att det kunde vara intressant att läsa en lite nyare historia på samma tema.

Vi får ta del av två parallella historier. Den ena handlar om Rohima, som lever i nutid. Den andra handlar om Rohimas mormors farmor Shekiba och utspelar sig för runt hundra år sedan. Förutom de hundra åren som skiljer historierna åt så är det tyvärr inte speciellt mycket annat som har förändrats. Båda flickorna växer upp ute på landet i Afghanistan som sina fäders ägodelar. Ägorätten går sedan över till deras husbonde/man. Båda flickorna får under en period leva som bacha posh, som flicka utklädd till pojke, och får smak på friheten som kommer med ett par byxor.

Det här med bacha posh alltså... Jag fattar inte. Det är helt otroligt att det räcker att klä en flicka i byxor och klippa hennes hår för att hon ska bli behandlad annorlunda. Hela byn visste ju att Rohima var flicka, men byxorna gjorde att hon plötsligt kunde röra sig fritt i männens samhälle. Verkar hur underligt som helst.

Pärlan som sprängde sitt skal är en förfärlig historia, den gör mig arg, ledsen och förundrad, men även en aning hoppfull. Det finns personer som orkar kämpa emot. Jag blir så vansinnigt upprörd över hur människor kan behandla andra människor. Det gäller även vad kvinnor gör mot andra kvinnor. De är minsann inte mycket bättre. Principen katten på råttan och råttan på repet verkar vara ledstjärnan.

Jag tyckte först att Shekibas historia var lite seg, men den tog sig efter ett tag. Rent generellt så blev det lite för utdraget och boken hade kunnat bli ännu bättre om den hade tajtats till en aning. Rohimas moster Shaima är en höjdare, en typisk karaktär som jag gillar i vilken bok som helst, men här blir hon som en strålande ljuspunkt. Berättandet är osentimentalt och det görs ingen stor grej av de olika hemskheter som händer. Det är bara så det är. Fullkomligt normalt. Jag gillar ju den här stilen, när jag tillåts känna själv. Jag klarar inte när "tyck synd om ..." trycks ner i halsen på mig. Det behövs överhuvudtaget inte här.

Det blir så klart många funderingar längs vägen och det här sättet att tänka är helt främmande. Hur kan man tycka att det är okej för en medelålders man att ta sig en 13-årig fru? Hur kan man se en annan människa som en ägodel, som en möbel, om den går sönder så skaffar man bara en ny? Hur kan man tycka att det är flickans fel när pojkar tittar på henne? Hur kan man tycka att det mest logiska är att stänga in flickan i stället för att tillrättavisa pojken? Men vänta nu. Det här sista tycker jag mig känna igen...

Pärlan som sprängde sitt skal är inte riktigt en ny Tusen strålande solar, men den är ändå väldigt bra och tänkvärd. Friheten vi har här i Sverige, som tidigare generationer har kämpat för, är inget vi ska ta för givet.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,14 i genomsnitt (beräknat 32 119 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Pärlan som sprängde sitt skal: Just nu - Just här, och dagarna går och Malinbooknerd.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

  1. en stark och läsvärd debut:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/05/parlan-som-sprangde-sitt-skal-av-nadia.html

    SvaraRadera
  2. Den här ligger oläst hos mig sen 2015 trots att jag tror det är en bok i min smak. Kikar på ditt betyg och det var lovande!

    SvaraRadera