onsdag 2 september 2020

"Ett frågetecken är ett halvt hjärta" av Sofia Lundberg

Författare: Sofia Lundberg
Titel: Ett frågetecken är ett halvt hjärta
Genre: Drama
Antal sidor: 356
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 11 augusti 2020
Första meningen: Det är skymning.

Baksidetext
Elin Boals lever det perfekta livet. Hon är framgångsrik fotograf i New York, hon är sedan länge gift med Sam och tillsammans har de sjuttonåriga dottern Alice. Men någonting har alltid saknats.

En dag får Elin ett brev från barndomsvännen Fredrik, han som en gång var hennes livlina under den fattiga uppväxten på Gotland. En röst från den barndom hon har gjort allt för att förtränga och som ingen annan känner till, inte ens hennes närmaste. Med det oväntade livstecknet kommer minnena och tankarna tillbaka. Det fjärmar henne allt mer från familjen och fyller henne med skam över det hon en gång gjorde, det som fick henne att fly och aldrig mer återvända.

Till sist förstår Elin att hon måste möta sitt förflutna för att kunna bli hel, för att rädda den familj hon har idag. Hon ger sig ut på en resa till en annan kontinent, men också till en annan tid och ett annat liv.

Min kommentar
För ett par år sedan dök det upp ett väldigt överraskande recensionsexemplar. Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg hör väl inte direkt till min "vanliga" genre och det är nog en av anledningarna till att den har blivit liggande. Jag har förstått det som att väldigt många gillar hennes böcker så jag har ju inte kunnat låta bli att vara nyfiken. Trots allt. I år hamnade hon på min Boktolva.

Ett berättargrepp som det nästan har gått inflation i nu är att berätta en historia med tidshopp. Så även i den här boken. Boken börjar i New York 2017, men vi gör ganska snart ett rejält hopp tillbaka till 1979 och Gotland. Nutidens tråd berättas i presens och dåtidens i imperfekt, vilket ju faktiskt är helt naturligt. Det gläder mig att Sofia Lundberg behärskar de här bytena, de sker utan att det blir vare sig hoppigt eller rörigt.

Elin, som allt handlar om, är en ganska sorglig person. Hon gömmer sig bakom kameran och låter den vara något slags skydd mot verkligheten. I stället för att vara med i ögonblicket tar hon ett foto, så hon kan titta och komma ihåg sedan. Hon låter allt (jobbet) gå före sin familj. Elin är kanske lyckad, men långt ifrån lycklig. Hennes man Sam gör egentligen likadant, men ibland har han tid och då tycker han att även Elin ska ha det. Dottern Alice känns oerhört jobbig, med en ganska rejäl brist på inlevelseförmåga och empati. Hon beter sig mer som om Elins barndom är en spännande berättelse. Inte något som faktiskt har hänt på riktigt. Låter det som att jag inte gillar dem? Det är helt rätt uppfattat. Men ingen har rätt, ingen har fel.

Allt är väldigt långsamt berättat. Förutom slutet. Där går det minsann undan och jag kan tycka att det går för enkelt, för snabbt. Hela historien känns kanske inte osannolik, men det är lite märkligt att allt blev som det blev. Jag har nog ganska svårt att tro på att man klarar att leva ett halvt liv utan att kolla upp vad det har blivit av alla från barndomen. Speciellt i den mer "nutida" tiden, där information bara är ett musklick iväg. Själv har jag nog kollat upp alla jag kände när jag var yngre.

Ett frågetecken är ett halvt hjärta är en otroligt tragisk historia om att man inte kan fly sitt förflutna. Livet är inget man kan regissera till perfektion. I alla fall inte de andra människor som finns i det. Det finns något här som lyckas få mig att alltid längta tillbaka till läsningen. Jag känner mig generös och drämmer till med en fyra i betyg.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,73 i genomsnitt (beräknat på 631 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Ett frågetecken är ett halvt hjärta: Boklysten, Romeo and Juliet och Nilmas bokhylla.

6 kommentarer:

 1. Jag har en annan bok av henne stående. Kanske dags att sätta upp henne på Boktolvan nästa år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också en annan bok av henne i hyllan, Den röda adressboken. Den ska tydligen vara ännu bättre.

   Radera
 2. Tyckte om den här! Har en tidigare bok av henne oläst i hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade egentligen tänkt att läsa Den röda adressboken först, men så blev det inte.

   Radera
 3. Å, jag har läst hennes bok Den röda adressboken och den tyckte jag mycket, mycket om. Det var så mycket i den jag kunde relatera till.
  https://tofflandel2.wordpress.com/2019/03/10/den-roda-adressboken/
  Den nya boken verkar minst lika läsvärd. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som har läst både denna och Den röda adressboken verkar tycka att adressboken är bättre. Jag kan ju inte jämföra. Än.

   Radera