torsdag 17 september 2020

Hett i hyllan #266

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Den andra och faktiskt sista från januari 2017.
Dödens märken av Veronica Roth är ett riktigt dåligt samvete...

Detta är tydligen första delen i en serie, dessutom, och det verkar ha kommit i alla fall en bok till. Jag har ju både läst och gillat hela hennes Divergent-serie om Tris och falangerna och jag trodde verkligen att jag skulle läsa den här ganska direkt efter att jag fick den. Sedan började det dyka upp negativa recensioner... Det brukar inte påverka mig jättemycket, men just i det här fallet så blev jag lite avskräckt. Veronica Roth kanske är en passande författare att ta med i utmaningen Vi möts igen nästa år...

Så här står det på baksidan:
Det är en värld full av våld och hämndlystnad. En värld där alla som föds utvecklar en "flödesgåva" - en unik förmåga avsedd att forma framtiden. De flesta har nytta av sina förmågor, men Cyra och Akos har gåvor som samtidigt gör det lättare för andra att kontrollera dem.

Cyra är syster till Ryzek, den brutale tyrann som regerar över Shotet-folket. Cyras flödesgåva ger henne en kombination av smärta och makt - vilket gör det möjligt för hennes bror att utnyttja henne för att plåga sina fiender. Men Cyra är mycket mer än bara ett vapen i sin brors händer: Hon är motståndskraftig, hon kommer snabbt på fötter, hon är smartare än han tror.

Akos är från den fredsälskande nationen Thuvhe och har en gränslös lojalitet till sin familj. Han skyddas själv av sin ovanliga gåva, men när han och hans bror fängslas av Shotet-soldater är Akos beredd att göra vad som helst för att få ut sin bror levande därifrån.

När Akos kastas in i Cyras värld verkar fiendskapen mellan deras länder och familjer oöverstiglig. De måste hjälpa varandra för att överleva - eller förgöra varandra Ska de kunna återta kontrollen över sina flödesgåvor, och återställa maktbalansen i sin värld?

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

9 kommentarer:

 1. En annan serie av henne? Det hade jag missat.
  https://lottensbokblogg.wordpress.com/2020/09/17/hett-i-hyllan-213/

  SvaraRadera
 2. Det här är nog inget för mig, misstänker jag. Fantasy är inte riktigt min grej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog mer en dystopi än en fantasy. Förutom det där att de har lite annorlunda förmågor 🙂 Hoppas jag...

   Radera
 3. Nu igen!
  http://mosstanten.se/2020/09/17/hett-i-hyllan-73-cows-of-our-planet/

  SvaraRadera
 4. Känner inte till boken fast jag hört talas om författaren. Min hyllvärmare finns här https://boklysten.blogspot.com/2020/09/hett-i-hyllan-266.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här serien verkar inte ha fått lika stor genomslagskraft som Divergent.

   Radera
 5. Den har jag läst, och tyckte inte så illa om, kritiken tror jag var en hel del om att en huvudperson hade "form av kroniska smärtor" och det var lite "gloriferat", om jag inte minns fel. Har fortsättningen som jag har tänkt att läsa men ännu inte kommit till.

  Mitt bidrag denna vecka finns här
  https://mittbokintresse.blogspot.com/2020/09/hett-i-hyllan-vecka-38-2020.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet att jag minns att kritiken gällde något som egentligen inte hade med själva historien att göra.

   Radera