torsdag 10 september 2020

Hett i hyllan #265

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Vi har tagit ett jättekliv fram till januari 2017.
Stolthet och fördom av Jane Austen dök upp som en överraskning. Och nej, jag har inte läst den tidigare. Tror jag.

Den här kom samtidigt som en annan bok (Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld) som tydligen skulle vara en modern version. Den har jag läst och den var inte riktigt min grej. Precis som jag antar att Stolthet och fördom inte är det. Den här gamla, brittiska romantiken passar inte mig alls. I alla fall inte som bok. Filmen har jag ju sett ett otal gånger. Det är nästan så att jag tror att jag har läst den, men jag är ganska säker på att jag faktiskt inte har det. Jag är nog osäker på om den någonsin blir läst. Den får vara hur mycket klassiker den vill...

Så här står det på baksidan:
Mrs Bennets enda mål i livet är att hennes döttrar ska bli gifta med (fina) rika män, detta på grund av att Longbourn är ett fideikommiss som endast kan ärvas på svärdslinjen. När Mr Bennet dör kommer därför egendomen att övergå till hans kusin, Mr Collins, och döttrarna blir arvlösa efter fadern. Därför blir Mrs Bennet mycket glad när hon får höra att just en sådan fin, rik man ska flytta in i det närliggande godset Netherfield. Denne man är Mr Charles Bingley som planerar att bosätta sig för ett tag på Netherfield tillsammans med sina två systrar Miss Caroline Bingley och Mrs Hurst samt Mrs Hursts make Mr Hurst.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

12 kommentarer:

 1. Den har jag läst och den passade mig bättre än dig, är jag ganska säker på.
  http://mosstanten.se/2020/09/10/hett-i-hyllan-72-sa-du-gula-hons/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att jag håller med. Den här typen av klassiker är ingen favorit.

   Radera
 2. Jag har inte läst den. Tror jag....
  https://lottensbokblogg.wordpress.com/2020/09/10/hett-i-hyllan-212/

  SvaraRadera
 3. Den har jag läst för länge sen. Min hyllvärmare finns här https://boklysten.blogspot.com/2020/09/hett-i-hyllan-265.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog tveksam till om jag någonsin läser den... Vi får se.

   Radera
 4. Den har jag läst ett par gånger, även om den inte är min favorit.
  Mitt bidrag finns här
  https://mittbokintresse.blogspot.com/2020/09/hett-i-hyllan-vecka-37-2020.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ett par gånger? Jag tror knappt att jag kan ta mig igenom den en gång... 😲

   Radera
 5. Stolthet och fördom står också bland mina olästa. Jag har faktiskt börjat på den en gång men kom inte in i den så den åkte tillbaka in i hyllan.
  Här kommer min bok: https://lenasgodsaker.blogspot.com/2020/09/hett-i-hyllan-v-37-2020.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske helt enkelt bara skulle göra pinan kort och ta tag i den. Och få bort den från hyllan.

   Radera
 6. Vilket fint omslag! Jag har bara läst "Förnuft och känsla" på engelska, blandar lätt ihop titlarna på de där två - "Sense and Sensibility" har jag läst. "Pride and Prejudice" har jag däremot inte läst. Dock har jag även läst Emma, Persuasion och Northanger Abbey. Jag är lite förtjust i Jane Austen ändå, även om det blir långt mellan gångerna jag läser något av henne.

  "Sanning och skvaller" har jag oläst. Då borde jag alltså läsa Jane Austens bok först. Vad bra att få veta det! Måste dock köpa eller låna den först, för jag har den inte. Fast det kanske räcker med att jag sett filmatiseringar flera gånger.

  Nu skrev jag för första gången på väldigt länge ett hett-i-hyllan-inlägg. Det går att läsa här: https://jmholmstrom.blogspot.com/2020/09/hett-i-hyllan-v-37-2020.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje gång jag läser någon av de här gamla brittiska klassikerna så... jag vill inte säga att jag lider, men jag trivs inte. Det tar alltså emot ordentligt att börja på denna.

   Jag tror inte att man måste ha läst Stolthet och fördom innan man läser Sanning och skvaller. Det hade inte jag. Det hjälper kanske att ha ett hum, men det har man ju ändå.

   Radera