söndag 6 september 2020

Smakebit på søndag: I hjärtats bibliotek

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Jag har ju länge känt att jag behöver mer feelgood i mitt liv och för några veckor sedan upptäckte jag en nystartad grupp på Facebook, Feelgood-Kollektivet. En bokcirkel som bara läser feelgood (och kanske en och annan romance), en bok i månaden. Det tyckte jag lät som en utomordentlig idé och nu i september läser vi den allra första boken, I hjärtats bibliotek av Phaedra Patrick. Trots att både miss Marple och Lisbeth Salander nämns så är det absolut ingen deckare/thriller... 😁

Min smakebit är från sida 159-160 i e-boken:
    "Och hur tänker ni gå vidare, miss Marple?"
    "Jag föredrar Lisbet Salander." Martha ändrade ställning på stolen. "Ja, sedan går väl allting tillbaka till det normala, antar jag." Minnesbilder fladdrade förbi: hon själv som skrek "Nej" åt bokcirkeln, de orangefärgade plastkrabborna, Owens monogramförsedda röda tofflor och hon började undra vad som egentligen menades med normalt.
    "Och om det inte gör det?"
    Martha ryckte på axlarna.
    "Vad skulle Lisbeth göra?"
    Martha tänkte efter. Flickan med draktatueringen på ryggen skulle inte sitta stilla och göra ingenting. Hon skulle inte låta Lilian bestämma vad hon skulle göra. Hon skulle inte erbjuda sig att putsa kristallkronor eller vattna krukväxter. "Hon skulle ta saken i egna händer", sa hon. "Hon skulle fortsätta utredningen."

28 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Jag är också med i den bokcirkeln men har inte börjat läsa boken än... Visst hade man hela september på sig? Och skälet var detsamma, behovet av feelgood!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag fattar det som att man har hela september på sig att läsa boken. Kände att den passade bra nu så det fick bli så här tidigt. En feelgood i månaden borde väl hjälpa till 🙂

   Radera
 2. miss Marple är ju feelgood... nyfiken på denna, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om nu mord kan vara feelgood 🙂

   Radera
 3. Svar
  1. Den är mysig, men också ganska upprörande.

   Radera
 4. Tack för smakebiten den har jag läst.

  SvaraRadera
 5. Så Martha får möjlighet att välja identitet ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller mer personlighet då 😁

   Radera
 6. Jag vet inte vad som tagit åt mig, men får förfärliga allergiska reaktioner så fort jag läser ordet "feelgood"... fast jag vet att jag läst sånt som kan kategoriseras dit som varit jättebra. Knepigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis, jag har också vissa saker som jag inte tål. Det finns ju dock så väldigt många sorters feelgood och jag skulle nog vilja säga att det mesta är helt okej.

   Radera
 7. helt okänd bok för mig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har nog inte slagit igenom på bred front här i Sverige.

   Radera
 8. Tack för smakbiten och tack för tipset om gruppen på Facebook. Den ska jag absolut kika på! Den här boken har jag sett en del om och redan tänkt att jag ska läsa framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev så glad när jag hittade den gruppen. Det verkar som att jag inte tar mig an feelgood på egen hand, trots att jag vill. Att liksom bli "tvingad" kanske hjälper 🙂

   Radera
 9. Vilken bra idé att hitta en grupp som gillar samma sak som du! Själv föredrar jag historiska romaner med eländes-elände...
  Tack för smakbit, ha en riktig feel-good-söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så mycket att jag gillar det, mer att jag behöver det. De böcker jag läser är så fulla av elände att jag behöver en pick-me-up ibland 🙂

   Radera
 10. Känner till boken, mycket feelgood böcker som kommer märker jag. Inte minst på jobbet. Tror det kan vara många som behöver det nu. Läser en och annan som kan klassas som feelgood men föredrar nog lite mer åt feel bad hållet, fast inte för mycket för ofta, är väl det där med balans, inte helt lätt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra feelgood har ju en hel del svärta också. Det är väl bara att man på något sätt blir garanterad ett lyckligt slut 🙂 Balansen saknas nog en aning i det jag läser, det är bara elände i alla böcker.

   Radera
 11. Feelgood är trevligt ibland. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att man kan behöva att lyftas upp lite ibland.

   Radera
 12. Den där boken funderar jag på att läsa. Den verkar mysig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mysig, men den gör mig riktigt arg också.

   Radera
 13. Tack för smakbiten. Den ligger i min läsahög.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du gillar den när du läser den 🙂

   Radera
 14. Tack för smakbiten! Låyter som en mysig bok. Ska kolla upp den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara det att den handlar lite om böcker gör ju att den automatiskt blir mysig 🙂

   Radera