fredag 7 januari 2022

Årberättelse 2021

När 2021 började så hade jag förhoppningen att det skulle bli bättre än 2020. Det är högst oklart om det blev så. Fortfarande inga resor och jag börjar känna mig understimulerad vad gäller nya intryck. Ingen läsretreat på Hotell Gästis blev det. Några "riktiga" kalas hade vi inte, men vi samlades i små klickar vid ett flertal tillfällen. Vi jobbar fortfarande hemifrån och mitt behov av att vara själv börjar kännas akut. Nej, förutom att vi faktiskt fick träffa alla under sommaren/hösten så var det inget bra år, det här heller.

Det här inlägget är egentligen (nästan) samma som detta, men här får man bilder också och lite kommentarer. Om sanningen ska fram så är det väl egentligen mest intressant för mig... Nåja, här är läsningen 2021 i bilder i alla fall.

2020 blev ju det första året på väldigt länge som jag skaffade mig färre nya böcker än vad jag läste. Huruvida det blev så 2021 beror lite på hur man räknar. Om man bara ser till antalet så lyckades jag igen, men om jag räknar bort de jag läste via en streamingtjänst så lyckades jag inte.

35 böcker köpte jag själv och 15 av dem köpte jag på bokrean. Förra året var siffrorna 25 respektive 13. 17 böcker var presenter och det är återigen något färre än året innan (då var det 20). Trenden att det blir färre håller alltså i sig. Jag har fortsatt vara väldigt restriktiv med att be om recensionsexemplar, men det kom en hel del intressant under året och jag bad om sex stycken. Ytterligare tre tackade jag ja till när de erbjöds mig. Totalt, med överraskningsböckerna, blev det 25 stycken (förra året var det 24). Samtliga som jag bett om/tackat ja till är lästa. Jag har även läst sju av överraskningarna. En bokträff blev det på hösten också och därifrån fick jag med mig fyra böcker. Totalt blev det alltså 81 nya böcker under 2021. 2020 var den siffran 70.

Antalet lästa böcker blev smått fantastiska 87 stycken. 2020 var det "bara" 84 och då läste jag ändå betydligt tunnare böcker. Sidantalet var nästan tillbaka på de nivåer jag hade för några år sedan, 31 996 för 2021 och för 2020 var det 29 084. Då har det ändå inte varit någon pendling till jobbet, men jag har börjat använda mina fikaraster till att läsa. Mitt läsmål har de senaste åren varit satt till 60 böcker och även den här gången klarade jag ju det med råge. Jag tycker om att ha det antalet lågt satt. Det är mer ett minimumantal än ett maximum.

Det blev några småkalas under året och det märktes direkt på antalet böcker som adopterades av någon annan. 42 böcker fick följa med någon familjemedlem hem och lämna plats för nya böcker. Det ligger fortfarande ganska rejäla högar här med böcker som vill flytta härifrån, men den finkänsliga familjen kunde inte med att plocka med sig hur många som helst.

Jag är förmodligen inte streamingtjänsternas bästa kund, men jag blev faktiskt förvånad när jag räknade till elva lästa böcker via dem. Förra året var det bara fyra. Det här är inte riktigt med sanningen överensstämmande, eftersom jag ibland läste samma bok både i fysisk form och streamingtjänst. Lite beroende på situation. Ingen bok lånades på bibliotek.

Mina utmaningar gick som planerat även 2021. Boktolvan är det inga som helst problem med. Inte heller med Finish That Series Challenge, även om den kräver lite mer. De 18 böcker som ingick där var fördelade på hela tio olika serier. Under året upptäckte jag att det verkade vara ett säkert sätt att få en författare att ge ut ytterligare en bok i serien genom att ta med den i den här utmaningen. Tre av de "färdiglästa" serierna är inte längre färdiga. Detta är i sanning ett evighetsprojekt. Jag vore ju inte jag om det inte blev ännu fler böcker som ingår i serier. Förutom de 18 i utmaningen så blev det ytterligare 35 stycken. Totalt 53 alltså. Av dessa är 19 stycken första delen i sin respektive serie och hela 29 stycken den senast utgivna/översatta.

Även 2021 blev det vara en enda utmaning till, Vi möts igen. Den som gör att jag äntligen läser de där halvt bortglömda gamla favoriterna. Sex böcker bestod den av och även de blev lästa.

När 2021 började så var 505 böcker i hyllan olästa, när året var slut så var de 510. Trenden med ett minskande antal (2020 minskade de alltså, med 10 stycken, 2019 ökade de med fyra och 2018 ökade de med 23) hann egentligen aldrig bli en trend. En ökning med fem stycken är ju dock ingen katastrof i sig. Och jag väljer att se det som att de elva jag läste via streamingtjänsten var elva böcker som jag faktiskt inte köpte alls.

Mina hyllvärmare ägnar sig fortfarande åt celldelning när jag tittar bort, de har under flera år bara blivit fler och fler. När året började så hade jag 439 stycken, när det slutar så har jag 434. En minskning med fem alltså! 2020 ökade de med nio, 2019 var siffran 22 och 2018 59. Det här verkar vara en trend. 2021 läste jag 47 hyllvärmare, 2020 läste jag 49 stycken.

Och så den älskade statistiken med tillhörande diagram från mitt ovärderliga bokprogram. Förmodligen är detta något som endast jag är löjligt förtjust i. Alla andra kan bara scrolla vidare. Bilderna är kanske i minsta laget för att man ska se något, men som vanligt blir så ska de bli större om man klickar på dem.

I bokprogrammet så sätter man betygen 1-10, vilket ju egentligen blir samma sak som att sätta 1-5 med halva steg som jag gör här på bloggen. Lite drygt 51% har fått betyget 4 eller högre, vilket är bättre än 2020 då det var 48%. Jag tycker egentligen det är ganska bra, det är ju liksom mer än hälften. Dock så saknar jag fullpoängare. Det blev ingen alls av den sorten 2021. 2020 hade jag en enda.

Inbundet är solklart flest, drygt 63%, vilket inte alls är speciellt konstigt. Jag tycker bäst om dem. Den siffran var 66% för 2020, så det har minskat lite. Förmodligen beror det på att jag har läst fler e-böcker, 16%. 2020 var motsvarande siffra drygt 10%.

Det blev 94 olika författare, i där ingår ett författarpar och en hel hög från de två antologier jag läste. Siffran är mer som den brukar nu, 2020 var den bara 70, men då läste jag tydligen inte en enda antologi. 70 olika författare blev det, i där ingår fem olika författarpar. Det här är ganska mycket lägre än vad det brukar vara, men 2020 blev tydligen året då jag inte läste en enda antologi. Flest böcker blev det av Ninni Schulman, fem böcker hade jag med i min utmaning Finish That Series Challenge. Om vi ska ha en vinnare som inte vinner tack vare min utmaning så får det bli Jo Nesbø med tre böcker.

Det syns ju ganska så tydligt vilket som är mitt favoritförlag. Modernista toppar med 26 böcker. Eller nästan 30%.

32 deckare läste jag under 2021, nästan 37%, vilket är mer än 2020 då det var 32%. 2019 var det 40%. 2018 var den siffran 21%. 2017 var den 30% och 2016 41%.

Lite drygt 36% av böckerna jag läste var recensionsexemplar. Lite märkligt är det, eftersom jag medvetet försökte läsa fler av dem och så blir det färre. 2020 var det 40%, 2019 var siffran 50%, 2018 44% och 2017 50%.

47 av böckerna jag läste var hyllvärmare (köpta 2019 eller tidigare) och det gör 54%. En något lägre siffra än 2020 då den var 58% (2019 och 2018 var siffran 52%, 2017 37% och 2016 var den 51%). Det blev i stället lite fler nyutgivna böcker, 24%, vilket är mer än 2020 då det var 23% (2019 var det 21%, 2018 nästan 29% och 2017 var det 31%). Med tanke på antalet hyllvärmare i min hylla så är jag jättenöjd med den här fördelningen.

Författarens kön är inget jag väljer bok efter, men även 2021 blev det en klar majoritet för kvinnliga författare. Den här siffran är dock inte riktigt rättvisande. De två antologier jag har läst är inte med i den fördelningen, de ingår i stället under duo.

Om jag skulle påstå att jag inte föredrar svenska böcker så skulle det här diagrammet bevisa motsatsen. 47 av böckerna, 54%, har ursprungsland Sverige. Skillnaden mellan Storbritannien och USA har minskat. Förutom de tre så blev det lite spridda skurar, mestadels Europa. Eller faktiskt till och med Norden. Lite förvånad blev jag nog över Irland där, med fyra böcker.

Och jag läser klart mest på originalspråk. Svenska alltså.

Serier är ju uppenbarligen min stora last när det gäller böcker. Det blir alltid väldigt många, både böcker och serier. Nästan 61% av alla böcker jag läste ingår i någon serie. Antalet serier är 40 (eller 41, om man vill räkna den serie som antologierna ingår i). Lite fler än 2020 då antalet serier var 31.

Taggningsfunktionen har blivit en favoritfunktion och den är speciellt hjälpsam när det gäller olika utmaningar. Även bokrean får vara med här, men där syns ju inte vilken bokrea boken är köpt på...

Jag tänker att det här diagrammet kan vara intressant också. Det visar utgivningsår för de böcker jag har läst. Ursprungsåret alltså, inte min utgåva.

Det här diagrammet visar olästa böcker baserat på vilket år de är inköpta. Det är fortfarande en något deprimerande bild, men jag jobbar på det.

4 kommentarer:

  1. Såklart att du inte är den enda som älskar statistik! Vad bra du är ändå på att läsa dina egna böcker! Jag fick ju slita för att komma upp i 37 lästa! Men med så många olika bokcirklar blir det en hel del böcker som andra väljer åt mig. Skulle du inte kunna tänka lite som jag försökt nu på sistone och läsa dina allra äldsta hyllvärmare så blir det snyggare diagram. :) De är ju trots allt ganska få där mellan 1995-2010!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är typ du och jag som gillar statistik 😁 Jag är ju inte med i en enda bokcirkel, egentligen. Faktiskt just för att jag ju vill läsa mina egna böcker så långt det går.

      Problemet med de där äldsta böckerna är att de ofta är delar i en serie. Ibland en serie som jag kanske inte känner mig jättesugen på att läsa. Någon av dem är delar långt fram i serien och jag har ännu inte bestämt hur jag ska göra med dem. Men jo, jag vill väldigt gärna bli av med de där riktigt gamla. Faktiskt läser jag en från 2012 just nu 🙂

      Radera
    2. Haha,några till finns där allt! Aha, men då fattar jag att det blir extra knepigt. Själv lyckades jag ju läsa alla jag hade från 2012 så nu är de äldsta från 2013 och det ger mig en bisarr typ av tillfredsställelse. :D

      Radera
    3. Tycker inte alls att det är en bisarr känsla, jag kan helt klart relatera till den 😁 Den stora syndaren bland mina hyllvärmare är större delen av Guillous Hamilton-serie och nja, jag vet inte om jag är redo för att läsa den från början... Jag har funderingar på att ta med alla olästa böcker i min Finish That Series Challenge något år, men vi får se. Då skulle måååånga av surdegarna försvinna.

      Radera