måndag 3 januari 2022

Film: Don't look up (2021)

Titel: Don't look up
Originaltitel: Don't look up
Genre: Komedi
Regissör: Adam McKay
Manus: Adam McKay, David Sirota
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Jonah Hill, Mark Rylance
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: USA
Längd: 138 min
Serie: -
Såg den på Netflix 25 december 2021

Handling
Kate Dibiasky, en astronomidoktorand, och hennes professor Randall Mindy upptäcker en komet i vårt solsystem. En komet som är på direkt kollisionskurs med vår jord. Man skulle kunna tro att det är det som är problemet, men inget kunde vara mer fel.

Min kommentar
Det kommer en del intressant nytt nu och Don't look up placerades direkt överst på vill-se-listan. Trots att Leonardo DiCaprio är med. Någon större koll på vad det var för typ av film hade jag inte. Jag visste bara att jag ville se den.

Kanske hade jag fått för mig att det var en katastroffilm, eftersom jag hade sett ordet komet lite snabbt. När förtexterna rullade och jag såg Jonah Hills namn blev jag lite fundersam. För mig så passar han inte i den typen av film. Det gör han kanske inte heller, men detta är ingen katastroffilm. Detta är något så ovanligt som en katastroffilmskomedi. Något jag nog aldrig någonsin har sett förut.

Det är en veritabel stjärnkavalkad här, med väldigt många, väldigt kända namn. Jag gissar att de har varit lite sysslolösa ett tag, men den här filmen vill man vara med i. Till och med Leonardo DiCaprio är helt okej. Eventuellt så får jag revidera min uppfattning om honom. Jennifer Lawrence har jag nog inte sett i något på länge, så det här var kul, men jag hade nog aldrig känt igen henne.

Meryl Streep som president spelar över å det grövsta, men hon är så uppenbart Donald Trump att det bara blir realistiskt. Den knepige Peter Isherwell måste ju vara Elon Musk, kanske med en aning Mark Zuckerberg, men han får nog representera alla företagsledare vars enda mål är att tjäna pengar. Skit i att vi dör allihop. Bara jag hinner tjäna så mycket pengar som möjligt innan det kraschar.

Filmen är en underbar satir, men medan jag tittar så börjar jag fundera. Är det verkligen en satir? Ligger den inte obehagligt nära sanningen? Jag kan se så många likheter med vår verklighet, oavsett om det handlar om klimathotet, covid19 eller vanlig faktaresistens. För somliga människor så spelar det ju ingen roll vad vetenskapen och alla bevis säger. Om man bara, som i det här fallet, inte tittar upp och faktiskt ser kometen så finns den inte.

Jag kan tycka att filmen är lite för lång, men jag upplever den aldrig som tråkig eller seg. Bara utdragen. Den är symptomatisk för vår tid. När det är själva nyheten som är problemet. Inte innehållet. Och all självbevarelsedrift verkar vara puts väck.

Don't look up hamnar helt klart på årets topplista. Det får verkligen inte bli någon vana att en film med DiCaprio hamnar där, men nu är det faktiskt andra året i rad.Letterboxd hade den 3,2 i genomsnitt (beräknat på 99 361 betyg).
IMDb hade den 7,3 i genomsnitt (beräknat på 59 930 betyg).
Jag ger den 4,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

8 kommentarer:

 1. Den här står redan på nyfiken-på-listan. Som tur är då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag väl hade accepterat att det inte var en "riktig" katastroffilm och ändrat "mode" så överraskade den mig.

   Radera
 2. Hoppsan, eventuell revidering av Leonardo DiCaprio?! Sånt kan förstås hända ;) Är nyfiken på en annan film som han är med i, men drar mig lite för att se den. Kanske borde testa iaf, finns ju avstängningsknapp om det inte funkar….jag jag har omvärderat andra skådisar och han kanske ”växer till sig”…Vilken är den andra toppfilmen som DiCaprio är med i som du nämner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det händer ganska ofta att jag ändrar åsikt om kändisar, åt båda hållen, men DiCaprio har jag ju en ganska så cementerad uppfattning om. Men nu är han nära 😁

   Once upon a time... in Hollywood är den andra fantastiska filmen han var med i. Nu är det ju en Quentin Tarantino-film så det kanske inte ska räknas. Men ändå.

   Vilken har du tänkt titta på, eventuellt?

   Radera
  2. The Revenant, har du sett den? Lite nyfiken men får se hur jag gör…

   Radera
  3. Ja, jag har sett The Revenant. Som jag minns den så gillade jag den inte alls, men jag har tydligen gett den en trea i betyg https://bokslut.blogspot.com/2017/01/film-revenant.html 😲 Den är väldigt, väldigt lång och seg. Minns jag det som.

   Radera
 3. Ok, ja det låter ju inte så väldigt lovande, får se hur jag gör… ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den filmen hade ju DiCaprio i bild i stort sett hela tiden, i 2,5 timmar. Förmodligen påverkade det mitt omdöme 😳

   Radera