söndag 9 januari 2022

Smakebit på søndag: Svinhugg

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det har varit en lugn och skön helg, men det hade varit trevligt om året hade börjat bättre ur vädersynpunkt. En dag så här långt har vi sett solen. En dag som man har kunnat vara ute och samtidigt njuta av det.

Årets första bok blev en tegelsten (Vinnarna av Fredrik Backman) och det visade sig att jag tänkte helt rätt när jag planerade för en lite mer lättsam bok att läsa efter den. Svinhugg av Marianne Cedervall har stått i hyllan i nästan tio år och nu är det äntligen dags att ta reda på om serien om Mirjam och Hervor är något för mig.

Min smakebit är från sida 78:
När lördagskvällen kom anlände Sylve, och Hervor och Mirjam slog följe med honom till puben. Ett varmt stilla försommarregn hade passerat och lövverket blänkte av naturens egna droppstenar. Hur de än hukade för grenarna på den halvt igenvuxna vägen kom de inte undan blötan, fukten trängde sig obönhörligt in i nacken och sipprade i rännilar nerför ryggraden på Mirjam. Hervor drog upp huvan på sin gamla parkas. Något paraply eller annat regnskydd var det ingen som tänkt på mer än Sylve. Hans urgamla sydväst gjorde god nytta i lövtunneln.
    Strax före kyrkan och Torstens gamla stuga stannade han och pekade in bland sly och snår. Mirjam huttrade av blötan i joggingskorna, men också av minnet från hennes egen nattliga promenad för en tid sedan.
    "Där får ni inte gå ner, naj."

22 kommentarer:

 1. En del soliga dagar, varierande väder, ute ändå, tack för smakbiten,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har det varit ungefär samma väder i åtta dagar nu; snö/regn, blåst, dimma. Inte speciellt varierande.

   Radera
 2. Jag har inte läst den serien ännu men har läst om Anki och Tryggve på Gotland och gillat den mycket. Men så utspelar sig den serien i många bekanta mijöer och jag gillar hästar så den har några plus för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är precis lagom lättsam efter Backmans känslo-berg-och-dalbana. Det här är faktiskt det första jag läser av henne, men det blir förmodligen inte det sista.

   Radera
 3. har inte läst något av Cederwall. ännu i varje fall. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tog ju tio år för mig att ta mig an den här boken så det är inte för sent 🙂

   Radera
 4. Känner till titel och författarnamn, men inte läst något. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättsam läsning, precis vad jag behövde nu.

   Radera
 5. Den kände jag inte till. Utdraget var ju riktigt trivsamt. Heja dig som tar tag i en 10-åring!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vill ju inte att de ska bli tonåringar i hyllan (även om det finns den sorten också). Jag vet egentligen inte vad det här är för genre. Det är inte deckare för här är ingen utredning. Däremot så begås det brott. Men det är brottslingarna det handlar om. Mysigt (oftast) och lättsamt är det i alla fall.

   Radera
 6. Jag antal att "Svinhugg" kommer från "Svinhugg går igen" som är ett uttryck i kortspelet kille. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis det svinhugg det handlar om, det som går igen 😁

   Radera
 7. Denne har jeg lest. Den heter Dødsønsket på norsk. Jeg har også lest Den svarte vinteren (Svartvintern) som kommer etterpå. Jeg likte begge to :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som fullt möjligt att jag läser fler böcker i den här serien.

   Radera
 8. Jag provade att läsa denna för några år sedan, i en iver över att kanske gilla feel-good. Men nej, det funkade dåligt för mig. Är nog en dysterkvist.
  Tack för smakbit, jag är jättenöjd med vädret! Anledning? Vi har gott om snö och det gillar jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag hade kallat detta för en feelgood, men vad det är har jag ingen aning om 🙂

   Det känns som att jag också hade varit nöjd med vädret om vi hade haft mycket snö och kallt. Här är det dessvärre en typisk skånsk vinter: snö/regn, minusgrader, tö. Repetera.

   Radera
 9. Här har det varit svinkallt och klart. Nu är det mer grått, snö men håller sig på minussidan än så länge.
  Det här är ytterligare en serie jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är en småtrevlig historia. Inget som jag kommer att minnas en längre stund, men underhållning så länge det varar 🙂

   Radera
 10. Svinhugg har jag läst! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Den här har jag läst, länge sen men har för mig att jag tyckte den var ganska ok, läste någon till, sen kände jag mig nöjd. ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att jag kommer att kasta mig över resterande delar, men de kan nog vara bra att ta till om man behöver något mer lättsamt.

   Radera