onsdag 5 januari 2022

"Överlevaren" av Bethany Clift

Författare: Bethany Clift
Titel: Överlevaren
Genre: Science fiction
Antal sidor: 384
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Last one at the party
Översättare: Boel Unnerstad
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2021 (min) 2021
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 16 december 2021
Första meningen: "Dra åt helvete!"

Baksidetext
Det är december 2023 och världen som vi känner den är över. Hela mänskligheten har utplånats av ett virus: 6DM, Six Days Maximum - den längsta tid en människa har på sig innan kroppen har hunnit förstöra sig själv.

Men en kvinna i London har på något sätt ändå överlevt. En kvinna som tillbringat hela sitt liv med att kompromissa med vad hon velat, som dolt vad hon känt och desperat försökt passa in. En kvinna som är fullkomligt oförberedd på att konfrontera en framtid på egen hand.

Med en golden retriever som enda sällskap tvingas hon nu ta sig fram genom brinnande städer, navigera bland lik och råttor, på en slutgiltig resa för att bekräfta att hon verkligen är den enda överlevaren. Samtidigt brottas hon med sig själv och sina minnen. För vem är hon nu? När hon inte längre har någon annan att leva för? När hon bokstavligen är ensam kvar.

Min kommentar
Man kan tycka att det kanske är för tidigt att läsa en bok som handlar om en pandemi som utplånar hela mänskligheten, men jag håller inte med. Överlevaren lockade mig redan när jag såg den i somras, men jag har ju å andra sidan alltid lockats av dystopier. I december var mitt fokus lite nyare böcker och då stod den bland de första i kön.

När jag la märke till den här boken så tänkte jag att det låter lite som I am legend (filmen, boken har jag inte läst) och den liknelsen stämmer ganska bra även efter läsning. Med vissa skillnader. Andra filmer/böcker den påminner en aning om är Cast away (filmen) och Väggen av Marlen Haushofer. Jag skulle nog säga att detta är en blandning av alla tre.

Det är inget annat än fantastiskt att man kan skriva en hel bok om bara en enda karaktär och faktiskt få det bra. Halva (ja, jag tror nog att det är halva) boken är dock tillbakablickar där vi får lära känna denna namnlösa person. Eller lära känna vet jag inte om man kan kalla det. Hon känner nämligen inte ens sig själv. Det är i alla fall ingen sympatisk person vi får komma närmare, hon är inte helt lätt att tycka om. Däremot så är det lätt att känna både sympati och empati. Jag skulle tro att den typ av människa som hon är dessvärre är ganska vanlig nu för tiden. Den som tror att om man inte är lycklig precis hela tiden så är det något som är fel.

Jag tycker det är spännande att följa hennes väg till insikt. Både vad gäller henne själv och hur man ska överleva en apokalyps. Tack och lov för biblioteken och att böcker inte går på ström. Det är svårt att ens börja föreställa sig hur hemskt det skulle vara att vara ensam kvar. Och då är jag ändå inte den sociala typen. Denna namnlösa kvinna går igenom alla steg som finns för att hantera den nya verkligheten. Förnekelse. Sorg. Vrede. Hopp. Alltihop. Det är rena berg-och-dalbanan. Till sällskap har hon bara sin humor, av den svarta sorten (vilket kanske är lätt hänt under de här omständigheterna) och lite senare även en hund.

För mig är nog detta en av de mest trovärdiga undergångsberättelser jag har läst. Det här viruset skapar inga zombies. Ingen vild plundring, för plundringens egen skull, förekommer. Ingen omotiverad och fruktlös massflykt från städerna sker, vars enda följd blir långa bilköer och till slut en hel hög stillastående fordon som blockerar alla vägar. Precis så här kan jag faktiskt tänka mig att det skulle kunna vara. Slutet gillar jag. Det kan man fundera länge på.

Det blir lite extra nära att läsa Överlevaren mitt i en pandemi, det kan jag villigt erkänna, men den hade varit bra vilken tid som helst.

Goodreads hade den 4,16 i genomsnitt (beräknat på 2 376 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Överlevaren: Bokboxen och Vargnatts bokhylla.

6 kommentarer:

 1. Många som skriver om den. Jag blev tvungen att spara ner den på Storytel :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är helt annorlunda mot alla andra virusböcker/-filmer som jag har läst/sett. Så befriande med ett virus som inte skapar zombies...

   Radera
 2. Den låter intressant ju! Även om jag gillar zombies och annat oknytt. Har du läst Station Eleven? Också bra postapokalyptisk bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den var riktigt bra. Nu i efterhand minns jag inte riktigt varför den bara fick en fyra... Station Eleven är en bok som jag har hört väldigt mycket om, men läst den har jag inte. Än. Den står här i hyllan i alla fall.

   Radera
 3. Den här står ju och väntar i hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt den inte vänta för länge 😉

   Radera