måndag 24 januari 2022

Film: Encanto (2021)

Titel: Encanto
Originaltitel: Encanto
Genre: Animerat
Regissör: Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith
Manus: Jared Bush, Byron Howard
Skådespelare: Stephanie Beatriz, María Cecilia Botero, Jessica Darrow, Diane Guerrero, John Leguizamo
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: USA
Längd: 112 min
Serie: -
Såg den på Disney+ 6 januari 2022
Handling
Högt upp i bergen i Colombia finns en förtrollad plats kallad Encanto. Här, i ett magiskt hus, bor den extraordinära familjen Madrigal, där alla bär på fantastiska förmågor. Styrka, kontroll av vädret, fantastisk hörsel, tala med djur. Alla utom Mirabel, som trots det snart inser att hon kan vara familjens sista hopp.

Min kommentar
Ja, jag tittar på Kalle Anka varje julafton. Låt oss bara få det sagt på en gång. Varje år får man ju, förutom de gamla vanliga filmerna, även en smakbit på årets Disneyfilm. Den här gången var det Encanto. Den lilla snutten man fick se lockade mig inte precis att titta på filmen, men sedan ändrade jag mig. Många verkade ju ge den högt betyg.

Det finns egentligen mycket att säga om den här filmen, men jag är ingen proffstyckare så jag har lite svårt att få fram, i ord, vad jag tyckte. Det är mer en känsla. Lite "kul" är det att det första jag sa till sambon var "vilken press". För det är det den handlar om. Bland annat. Om familjens förväntningar. Om hur vägen till helvetet är kantad av goda intentioner. Om hur man inte låtsas om eller pratar om det som inte "passar in".

Filmen är väldigt fin, både vad gäller animering och historia. Och färgerna alltså. Det är så vackert. Dock är det inte lika mycket äventyr som man kanske förväntar sig. Den här är mer om människan och hur vi förväntas vara. En talang är visserligen en gåva, men man får göra vad man vill av den. Och man behöver inte bara göra den, hela tiden. Inte heller kan man lite på att andra människor, med sina talanger, ska fixa alla problem man själv kan ha.

Det vimlar av karaktärer här och tyvärr så hastas vissa bara förbi. Luisa är, så klart, en favorit. Ibland känns det som att filmen rusar fram som ett snabbtåg. Ändå är den nog lite längre än vad som är brukligt. Tyvärr är den inte lika humoristisk som de här filmerna brukar vara. Det enda roliga är egentligen när tigern vill äta upp råttan. Musiken är jag inte heller speciellt glad i, men det brukar jag inte vara.

Magin ligger i sammanhållningen, familjen. Eller vilka relationer man kan tänkas ha. Gamla abuela var så rädd för att något skulle förändras att hon höll på att krossa familjen. Man kan inte tvinga andra att leva som man själv gjorde. Först och främst lever man för sig själv.

Jag blev så ledsen på de andra i familjen, de var så elaka mot Mirabel. Bara för att hon inte kunde göra så extrema saker som de. Det finns ju liksom andra talanger än att vara stark, ha perfekt hörsel eller förmågan att tala med djur. Alla talanger är inte grandiosa. Allt viktigt är inte stort.

Encanto är en annorlunda Disneyfilm och jag är lite osäker på om mindre barn kan uppskatta vad den handlar om. På det djupare planet. Men man kan bara njuta av färgerna också. Och jag vill helt klart tala om Bruno.Letterboxd hade den 3,7 i genomsnitt (beräknat på 189 771 betyg).
IMDb hade den 7,3 i genomsnitt (beräknat på 67 959 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Jag lockades inte alls av snutten på julafton, mest för att jag inte begrep vad filmen handlade om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag var inte alls sugen på att se den efter den lilla snutten. Tyckte mest den var skrikig och precis som du fattade jag inte vad den handlade om. Men den var väldigt bra.

      Radera