söndag 2 januari 2022

Smakebit på søndag: Vinnarna

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Nu är det ett nytt år igen och återigen önskar jag att det blir ett gott. Mina krav har sänkts, men min förhoppning är att det åtminstone blir bättre än de två föregående.

Helt utan att det egentligen var meningen och utan att egentligen tro på det så är detta tredje året i rad som påbörjas med en bok i serien om Björnstad av Fredrik Backman. Aldrig trodde jag väl att tredje och sista boken skulle komma lagom till det. Men nu är Vinnarna här och jag började läsa den igår.

Min smakebit är från bokens början, faktiskt hela första kapitlet:
Alla som kände Benjamin Ovich, i synnerhet vi som kände honom bra nog för att bara kalla honom Benji, visste nog innerst inne att han aldrig var en sådan som skulle få ett lyckligt slut.
    Vi hoppades förstås ändå. Herregud, som vi hoppades. Naiva drömmar är kärlekens sista försvarslinje så vi intalar på något sätt alltid oss själva att inga fruktansvärda tragedier ska drabba just dem vi älskar och att just våra människor ska undkomma ödet. För deras skull drömmer vi om evigt liv, önskar oss superkrafter och försöker bygga tidsmaskiner. Vi hoppas, herregud, som vi hoppas.
    Men sanningen är att sagor om pojkar som Benji nästan aldrig slutar med att de blir gamla män. De får inte långa historier och de dör inte fridfullt på ålderdomshem med huvudet på mjuka kuddar.
    Pojkar som Benji dör unga. De dör våldsamt.

28 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, det är nästan en knockout-början.

   Radera
 2. Det var en hård inledning. Tack för smakebiten och god fortsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En början som är typisk Backman, tycker jag.

   Radera
 3. Tror det kan vara lagom avstånd mellan böckerna. För mig blev det för länge...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan fortfarande inte fatta att tredje delen kom så perfekt.

   Radera
 4. Traditioner är till för att hållas. Själv har jag bara läst Ove av Backman och gillade den men har inte känt mig ett dugg sugen på att läsa mer av honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björnstad-serien är ganska annorlunda mot Ove, men visst känns det igen.

   Radera
 5. Den låg tyvärr inte i Tomtens säck, så jag får masa mig iväg till bokhandeln och köpa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej! Men den är värd masandet. Det vågar jag nästan lova.

   Radera
 6. Jeg har disse bøkene på leselisten (Det vil si at jeg ikke visste om denne tredje boken før nå). De er blant bøkene jeg ikke har hatt tid til å lese fordi jeg har lest så mye annet. Men jeg tror jeg muligens skal gjøre noe med det i år. Kanskje når den tredje boken blir oversatt så jeg kan lese dem i rekkefølge :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig har det nog varit bra att det har gått ett år mellan böckerna. De har krossat hjärtat så fullständigt att det har tagit ett år att reparera.

   Radera
 7. Jag har läst både Björnstad (som blev årets bok för mig 2020) och Vi mot er (en av årets böcker 2021) och har nu köpt Vinnarna som jag ska läsa lite längre fram. Backman tillhör definitivt de författare som sätter kraftfulla spår i mitt inre. Jag vet INGEN som kan skriva som honom. Ser fram emot Vinnarna. God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, båda de tidigare har varit med på topplistan det året jag läste dem. Och jag håller fullständigt med. Det finns ingen som kan krossa mitt hjärta så som Backman.

   Radera
 8. Tack för smakbiten. Håller själv på att läsa Vi mot er just nu och har planerat att läsa Vinnarna senare i år.

  SvaraRadera
 9. Det är så märkligt, jag började läsa första delen i serien då när det var ny och tyckte inte alls om den. Därför har jag inte fortsatt läsa de andra delarna och sitter som ett fån när jag inser hur populära böckerna är. Tack för smakbit, god fortsättning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så där kan det ju vara ibland. Alla kan ju omöjligt gilla samma.

   Radera
 10. Den sidan knäckte mig typ direkt. Tog en paus innan jag fortsatte :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis. Och det är inte direkt som att det blir lättare att läsa resten av boken.

   Radera
 11. Fastnade inte riktigt för Fredrik Backmans böcker. Och på den vägen är det. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ett speciellt sätt att skriva. Passar mig perfekt.

   Radera
 12. har inte läst något av Fredrik Backman, menjag såg filmen om Ove. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst nästan allt av honom.

   Radera
 13. Den här serien har jag inte varit så sugen på att läsa av någon anledning, men tyckte mycket om Ove och Mormor. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju verka som att den här serien handlar mycket om hockey och gillar man inte det så kan det eventuellt vara lite tungläst. Men egentligen så handlar böckerna inte alls om hockey.

   Radera
 14. Tack för smakbiten! Har inte orkat läsa den än. Vet att jag kommer älska den och få mitt hjärta krossat på samma gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har inte kommit halvvägs än och hjärtat är på god väg att gå i tusen bitar.

   Radera