onsdag 9 augusti 2023

Bok: När repet brister av Belinda Bauer

Författare: Belinda Bauer
Titel: När repet brister
Genre: Thriller
Antal sidor: 348
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Snap
Översättare: Nils Larsson
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2019
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 30 juli 2023




Första meningen: Det var så hett i bilen att det kändes som om sätena höll på att smälta bort.

Baksidetext
"Nu är det Jack som bestämmer", sa deras mamma innan hon gick för att hämta hjälp. "Jag är strax tillbaka." Elvaårige Jack och hans två systrar sitter kvar i den kvalmiga bilen, där de småbråkar och gnäller och leker Ett skepp kommer lastat medan de väntar på sin mamma. Men deras mamma kommer inte tillbaka. Aldrig någonsin. Och Jacks och hans systrars liv förändras för all framtid.

Tre år senare vaknar den gravida Catherine While med en otäck känsla av att någon befinner sig i huset. Kort därefter hör hon ett ljud som bekräftar hennes misstankar. Catherine lyckas skrämma bort inkräktaren, men när hon återvänder till sovrummet väntar en obehaglig överraskning vid hennes säng. En kniv och ett kort meddelande: "Jag kunde ha dödat dig."

Mot bättre vetande väljer Catherine att inte polisanmäla inbrottet och hon berättar inte heller om det för sin man. Catherine blir inte kvitt oroskänslan, men har ingen aning om att hon nu dragits in i en historia som tog sin början en varm augustidag för tre år sedan, då en pojke och hans två systrar såg sin mamma för sista gången.

Min kommentar
Belinda Bauer har varit något av en favorit i många år nu och när jag kände att jag behövde säkra kort att läsa (efter en holmgång med en sällsamt tråkig bok) så tyckte jag att det kunde vara dags för När repet brister. Förväntningarna var höga och hon levde upp till dem allihop.

Även i den här boken handlar det om utsatta barn, något som verkar vara Belinda Bauers kännetecken. Hon gör det så fantastiskt bra. Jag blir så ledsen av att läsa det, vilket ju förmodligen är meningen, men det är så sällan det lyckas. Det kan ju bli en billig poäng, så att säga, men det görs på ett så fint sätt att det berör på djupet. Det är mörkt och tragiskt, men inte hopplöst.

Obrittiskt nog så är det väldigt få karaktärer här, inte ens tjugo stycken tror jag. De är komplexa och de flesta har både bra och dåliga sidor. En sak som jag verkligen älskar med Belinda Bauers böcker är att hon återanvänder sina karaktärer. Här dyker oväntat nog John Marvel upp och det är så kul att träffa honom igen. Jag blev ju mycket förtjust i honom i Det slutna ögat. Efter ett tag. Han var den enda jag egentligen kände igen, men även Reynolds, Elizabeth Rice och Veronica Reed är gamla bekantingar.

Något som är brittiskt är den vanliga dosen humor. Mestadels är det Marvel och Reynolds som står för det roliga. Det blir aldrig plumpt utan det är alltid med glimten i ögat. Oftast är det ironi, sarkasm och en nypa cynism. Precis som jag gillar. Tempot är väldigt långsamt, ingen action alls. Förutom kanske en jakt. Till fots. Det händer ändå riktigt mycket.

Att jag inte ens funderar över hur de olika trådarna hänger ihop, förrän en bra bit in i boken, är ett bevis för hur bra det här är. Eller, egentligen funderar jag aldrig över det. Det bara uppenbarar sig, plötsligt ser jag det. Bit för bit får vi veta vad som hände då, 1998, och hur det hänger ihop med det som händer nu, 2001.

Belinda Bauer skriver utan att använda för många ord. Hon skriver en inte på näsan, utan det finns en hel del mellan raderna. Och det är det som inte står i texten som gör historien obehaglig. Det är också nästan osannolikt befriande att läsa en bok som inte är full av vackra, men fullständigt onödiga, miljöbeskrivningar. Här är det människorna som är i fokus.

När repet brister är en märklig översättning av originaltiteln Snap, som säger mer om vad det handlar om. Den svenska titeln ... är det verkligen ett vedertaget uttryck? Jag har aldrig hört det. Nu har jag ingen mer oläst av Belinda Bauer i hyllan, så när översätts Exit?

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,81 i genomsnitt (beräknat på 24 103 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om När repet brister: Lottens bokblogg (originalspråk), Fru E:s böcker och Läsvärd eller inte?.

4 kommentarer:

  1. Hon är bra och pålitlig, men som jag minns det tyckte jag inte att det här var en av hennes bästa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag såg det i sin recension och lite överraskad blev jag 😲

      Radera
  2. Det var jag som översatte "När repet brister", jag hade hoppats på att få översätta "Exit" också, men Modernista tyckte tydligen inte att den var tillräckligt bra, så den lär inte komma alls på svenska nu, i varje fall inte på Modernista. Däremot har hon en ny bok på gång som kanske kommer på engelska nästa år

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har svårt att föreställa mig Belinda Bauer skriva en dålig bok. Kanske ska man ta och mejla Modernista och fråga.

      Radera