torsdag 17 augusti 2023

Hett i hyllan #418

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ytterligare en bok från samma tillfälle som förra veckans, februari 2020.
Även den här boken, Kirke av Madeline Miller, kom sambon hem med från sitt jobb.

Jag tycker att denna syntes precis överallt ett tag och eftersom jag alltid varit intresserad av mytologi så blev jag naturligtvis väldigt nyfiken. Det kan hända att det kom ett litet glädjetjut när boken äntligen blev min. Och så står den då där, i hyllan, nästan bortglömd och lite övergiven. Frågan är nu bara om man ska läsa Odysséen först, så man känner till lite om Kirke och vad hon hittade på. Eller är det kanske bättre tvärtom?

Så här står det på baksidan:
Kirke är den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin. Madeline Miller lyfter ut Kirke ur Odysséen och ger henne en egen bok – som blir något så ovanligt som en kvinnlig äventyrsberättelse. Det är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

10 kommentarer:

  1. Kirke har jag läst. Den var bra och underhållande och från ett kvinnoperspektiv. Och det tycker jag verkligen behövs när det handlar om den gräsligt patriarkala grekiska mytologin.
    http://mosstanten.se/2023/08/17/hett-i-hyllan-217-drap-i-hastigt-mod/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju ändå en gräslig massa starka kvinnor även i den grekiska mytologin.

      Radera
  2. Åh, Kirke vill jag också läsa! Hos mig blir det feminism idag (igen).
    https://bokdivisionen.se/2023/08/17/hett-i-hyllan-feministisk-teori-fran-marginal-till-centrum/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst låter det som att den kan vara riktigt bra.

      Radera
  3. Svar
    1. Jag är ganska sugen på att läsa den snart.

      Radera
  4. En som jag också vill läsa, plus jag har samma fundering som du angånde läsa Odysén innan eller ev efter...i alla fall en bok jag längtar att få läsa, för jag har alltid gillat böcker baserade på mytologi
    min bok finns här
    https://mittbokintresse.blogspot.com/2023/08/hett-i-hyllan-vecka-33-2023.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske måste jag googla för att se om någon annan har funderat på samma sak.

      Radera
  5. Jag gillar mytologi, men den här har jag ändå inte införskaffat. Trots att det skrivs om den både här och där. https://lottensbokblogg.wordpress.com/2023/08/17/hett-i-hyllan-358/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade nog inte skaffat den om inte sambon hittat den på sitt jobb, men läsa den vill jag.

      Radera