tisdag 8 augusti 2023

Book tag – nyfiken på ...

För ovanlighetens skull så har jag hittat den här taggen hos Just nu - just här, för väldigt längesedan.

1. Nämn en bokgenre som du skulle vilja ge chansen i år och läsa mer från
a) Deckare
b) Facklitteratur
c) Romance
d) Skönlitteratur
e) Biografi
f) Fantasy
g) Science fiction
h) Ungdomsbok
i) Klassiker
j) Noveller
k) Annan

2. Nämn någon eller några böcker som du ser mest fram mot att läsa under året
Jag har egentligen redan läst den bok jag sett fram emot mest i år, den kom nämligen i maj och det var Lova mig tystnad av Mattias Edvardsson. I övrigt har jag ingen aning.

3. Sverige är känt som världens främsta deckarland. Vi både skriver och läser mängder med deckare. Tror du att intresset för deckare kommer att hålla i sig? Har ditt eget intresse för deckare ökat eller minskat det senaste året?
Förutom ett gäng Agatha Christie när jag var runt 20 så läste jag inte speciellt mycket deckare förut. Mitt eget intresse för dem kommer nog inte att avta, eftersom jag ser dem som problemlösning och det är en av mina favoritsysslor. Andras intresse ... ja, det tror jag kommer att minska och egentligen skulle nog genren tjäna på det. Det släpps så väldigt många just nu och de är i stort sett likadana.

4. Nämn en eller flera karaktärer från böcker som du skulle vilja träffa och prata med
Roland, i Stephen Kings Det mörka tornet
Ruth Galloway i böckerna av Elly Griffiths
Tilly Bradshaw i böckerna av M W Craven

5. Ge exempel på böcker med snygga omslag
Jag är så tråkig att jag knappt lägger märke till omslagen, men jag vet att detta hade jag kunnat tänka mig som tavla.

6. Beskriv dig själv som bokläsare
Skeptisk, är nog ett bra ord. För mig är det viktigt att själva basen för historien är trovärdig. Om den är det så köper jag nästan vad som helst. Detaljer hänger jag ofta upp mig på, speciellt de där som inte stämmer. Om något som nämnts tidigare motsägs av något som kommer senare så blir jag väldigt irriterad. Däremot så minns jag inte detaljer i historien efter att jag har läst ut boken.

7. Den tredje och fristående delen i en serie ges ut. Du blir väldigt sugen på att läsa den, men har inte läst de två första delarna
a) Du hoppar rakt in i serien och läser den nyutkomna boken
b) Läser de första delarna i raskt takt för att snabbt komma till den tredje delen
c) Tror att du kommer att läsa delarna i ordning, men det slutar med att du inte läser någon del alls

8. Nämn en eller flera böcker som du läste som barn och/eller ungdom, och som hade stor betydelse för dig
Allt av Maria Gripe, skulle jag nog säga. Och av Hans-Eric Hellberg. För att inte tala om Idolen av Stig Malmberg, som jag läste minst tre gånger. Precis en sådan bok ville jag skriva när jag blev stor.

9. Använder du böcker för att medvetet påverka hur du mår och/eller tänker? Väljer du en viss bok om du är lycklig, om du har sorg, om du har problem?
Egentligen inte, jag är nästan inte alls någon humörläsare. Men jag har upptäckt att när det händer många jobbiga/stora saker så vill jag gärna över på feelgood-sidan.

10. Nämn en film eller teveserie du såg innan du läste boken den baserades på, och gillade båda versionerna
Det är något jag undviker, om jag kan. Det brukar inte bli så bra. Och då faller det ju direkt på det andra kriteriet. Men ... det finns en som jag kom på och det är Stekta gröna tomater. Filmen är helt fantastisk och boken är också väldigt bra, men inte riktigt samma historia.

11. Berätta om senaste gången du fick en aha-upplevelse när du läste en bok
När jag började läsa Makten av Naomi Alderman så tyckte jag att den var en helt vanlig actionthriller, fast med kvinnor som beter sig som svin. För mig blir inte en bok bra bara för att den kastar om könsroller. Svin är liksom svin oavsett. Slutet på boken fick mig att dra efter andan och plötsligt fattade jag storheten.

12. Nämn en eller flera böcker som fått dig så intresserad (nyfiken, besatt, upprörd, lycklig) att du googlat, läst på ännu mer, rest till samma plats för att få veta mer
Det gör jag väldigt ofta, i alla fall googlar efter mer information. Många böcker har fått mig att vilja åka till, till exempel, Island och Irland, och det har jag gjort. En plats jag inte varit på, än, men verkligen verkligen skulle vilja besöka är Garden of Cosmic Speculation, som ligger i Skottland. Det verkar vara ett helt fantastiskt ställe, men har bara öppet för allmänheten en dag varje år. Det är svårt att passa in och det är svårt att få biljetter. Parken nämns i Den långa vägen hem av Louise Penny.

13. Vad är viktigt för din bokläsning?
a) Handlingen
b) Budskapet
c) Språket
d) Att hålla sig uppdaterad om snackisarna
e) Stämningen
f) Att det är en bok av en ny, intressant författare
g) Att det är en bok av en favoritförfattare
h) Att det är ett snyggt omslag
i) Annat

14. Nämn en författare vars böcker du inte vill missa, och alltid läser när de kommer ut, men som du egentligen bara tycker är medelbra
När jag kom till slutet av den meningen insåg jag att nej, det finns inga sådana författare. Medelbra? Läser när de kommer ut? Nej.

15. Nämn en bok som är förknippad med en speciell händelse, bra eller dålig
Det är nog dessvärre så att nära hälften av mina böcker påminner mig om något, men jag får nog svara Fanny, av Erica Jong. Då tänker jag alltid på min fantastiska svensklärare på gymnasiet, den bästa lärare jag någonsin haft. Jag tror i och för sig att hon rekommenderade boken som ett dåligt exempel, men jag skrattade så jag grät när jag läste den.

6 kommentarer:

  1. Vilken bra tag! The Garden of Cosmic Speculation skulle jag också vilja besöka, men det känns otroligt att det blir av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar i stort sett omöjligt att lyckas passa in just den dagen de har öppet och dessutom få biljetter.

      Radera
  2. Kul och intressant! Ruth Galloway skulle jag också vilja träffa. Träffade i alla fall hennes skapare, Elly Griffiths, i höstas. Hon var supertrevlig. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju inte illa att ha träffat Elly Griffiths, det är ju nästan som att ha träffat Ruth.

      Radera
  3. Dan Browns böcker får mig alltid att googla som en tok :) Bea Uusmas Expeditionen fick mig också lite besatt ett tag efter läsningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. När jag läser Dan Browns böcker så har jag nästan en lista på saker som jag måste kolla upp.

      Radera