onsdag 4 september 2024

Bok: Hela sanningen av Cara Hunter

Författare: Cara Hunter
Titel: Hela sanningen
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 395
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The whole truth
Översättare: Jan Risheden
Serie: Adam Fawley 5
Förlag: LB Förlag
Utgivningsår: (original) 2021 (min) 2022
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 15 augusti 2024




Första meningen: Så du vet vad du ska göra?

Baksidetext
När en student på ett universitet i Oxford anklagar en av professorerna för sexuella övergrepp tror kriminalkommissarie Adam Fawley sig veta hur händelsen gått till.

Men det visar sig att fallet inte är så okomplicerat som han först trott. De klassiska rollerna som offer och förövare är ombytta och den här gången är det en manlig rugbyspelare som blivit utsatt av sin kvinnliga professor. Både offret och förövaren har allt att förlora, ändå ljuger en av dem.

När en kvinna hittas mördad vid en järnvägsbro ger Fawley fallet högsta prioritet. Ända tills han inser att alla spår i jakten på mördaren pekar på honom själv. Snart befinner sig Fawley i häktet och för hans kollegor har mardrömmen bara börjat.

Min kommentar
Cara Hunter har snabbt klättrat från att vara en författare jag gillar till en av mina storfavoriter. Efter fem böcker så vågar jag påstå att hon har en osviklig förmåga att kollra bort läsaren. Femte delen, Hela sanningen, är inget undantag. Det enda man kan vara säker på i de här böckerna det att inget är som man tror. Så man (jag) tror något annat.

Allra först i boken är en riktigt trevlig presentation av alla huvudpersonerna. Varför gör inte alla så? Det är ju toppen. Oavsett om man följer serien eller har fått för sig att läsa en del mitt i. Vilket jag absolut inte rekommenderar med den här serien. Framför allt för att böckerna är så bra. Speciellt om man gillar att inte alltid kunna lista ut exakt vad det är som har hänt.

Här finns så många vändningar och turer att man, med en inte lika kompetent författare, hade kunnat bli rejält yr i huvudet. Hoppas bara att detta nu var det sista av fallet med Alex. Dels för att jag tycker det är lite tjatigt när en tråd löper över många böcker, dels för att jag egentligen inte tycker att ändamålet alltid helgar medlen. Just i det här fallet så vill jag faktiskt inte fundera över om jag tycker att det de gjorde var rätt eller fel. Ibland är det ju inte så enkelt. Jag känner mig också lite trött på Adams personliga inblandning. Nu får det väl ändå räcka med avstängningar. Och värre.

En bit in i boken splittras historien och det dyker upp ett helt annat fall. Som man kanske kan tycka är irrelevant och ointressant. Det första fallet pausas i stort sett när detta andra hamnar på polisernas bord. Trogna Cara Hunter-läsare borde veta bättre än att avfärda den nya tråden. Ha lite förtroende för henne. I de här böckerna finns inget onödigt. Kanske kunde hanteringen av fallen ha hanterats på ett annat, bättre sätt, men jag tror ändå det var ett bra val att inte försöka manövrera dem samtidigt. Det kunde ha blivit rörigt på riktigt.

Antalet karaktärer är nästan löjligt högt. De är otroligt många. Ändå blir det inte rörigt eller svårt att hålla isär dem. Även om jag ibland fick stanna upp och tänka till lite. Många är ju också återkommande, här finns nämligen en försvarlig mängd poliser. Adam Fawley har man fått ganska bra koll på och jag tycker att jag kommer lite närmare de andra poliserna för varje bok. Jag gillar nog faktiskt allihop. Quinn lite mindre, men kanske kan det bli människa även av honom. De har i alla fall intressanta trådar och jag vill gärna veta mer om dem. Det känns också som att det skulle kunna bli bra spin-offs på både Ruth Gallagher och Giles Saumarez.

Hela sanningen avslutas med den nu sedvanliga knorren. Jag är osäker på om jag ens hade tänkt på den upplösningen av det enda fallet. Note to self: Bara för att någon ljuger om en sak så behöver inte allt annat vara lögn. Men oj, vad jag skulle vilja veta hur den självgoda poddaren kände det. Nu ser jag verkligen fram emot att läsa den sjätte och senaste delen.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,19 i genomsnitt (beräknat på 9 589 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Hela sanningen: Lottens bokblogg, JPS Media och DAST Magazine

6 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jag läser ju nästa del nu, som är den senaste. Nu kommer väntan att bli lång.

      Radera
  2. Jag ser fram emot att läsa den här boken (den ligger hemma och väntar). Men jag gillar inte det som startade i förra boken och som uppenbarligen får honom att hamna i häktet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den biten var frustrerande, men den historien avslutas här. Kan jag trösta dig med.

      Radera
    2. Det var skönt att höra! Då blir det kanske nästa bok jag läser :-).

      Radera
    3. Cara Hunter verkar ha insett att de flesta(?) inte gillar trådar som varar för länge 🙂

      Radera