onsdag 25 september 2024

Bok: Mörkare än döden av Cara Hunter

Författare: Cara Hunter
Titel: Mörkare än döden
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 406
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Hope to die
Översättare: Jan Risheden
Serie: Adam Fawley 6
Förlag: LB Förlag
Utgivningsår: (original) 2022 (min) 2023
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 7 september 2024




Första meningen: Det är en perfekt natt för det här.

Baksidetext
Oxfordpolisen får larm om att en kropp har hittats på en enslig gård i utkanten av staden och kriminalkommissarie Adam Fawley beger sig till mordplatsen. Vad som först verkar vara ett inbrott som gått snett visar sig snart vara något mycket värre.

Polisen finner kopplingar till en högprofilerad utredning från flera år tillbaka där en familj slets isär av mordet på ett barn och ett påstått rättegångsfel.

När pressen får reda på kopplingen blir de som galna och plötsligt är Fawley och hans team under hårdare granskning än någonsin förr. Och när man gräver i det förflutna hittar man sannolikt några skelett.

Min kommentar
Min utmaning Finish That Series går vidare och nu har jag då kommit till den senaste delen i Cara Hunters serie om Adam Fawley, Mörkare än döden. Det här är en av de bästa deckarserierna som finns just nu. Spännande, klurigt och ovisst.

Turligt nog, för mig, så fick Lotten två av den här boken och frågade mig om jag ville ha den. Vid tillfället så hade jag bara läst första delen, men jag tackade självklart ja. När vi båda var på läsretreaten i Varberg i februari så hade hon med sig den. Och nu är den då redan läst.

För mig, som läst alla tidigare delar, så är poliserna som gamla bekanta, men här är det inte färre än tre nya poliser i teamet. Två av dem tycker jag omedelbart om, den tredje ... not so much. Jag hoppas att resten av teamet smittar av sig så att han blir en större och bättre människa i nästa bok. Om han är kvar då. Chloe, en av de andra nya, känns som en intressant person och jag hoppas att hon blir kvar. Erica Somer saknar jag i den här boken. Hoppas hon kryar på sig och kommer tillbaka. Ruth Gallagher gästspelar även i den här boken, men betydligt mindre. Jag hade gärna sett mer av henne.

Jag är så otroligt glad för poliser som faktiskt utreder. Något jag inte kan säga tillräckligt ofta. De får absolut ingenting gratis utan får jobba för varenda ledtråd. Jag också. Ett plus är att jag varken vet mer eller mindre än poliserna. Transkriptionerna, av både förhör och faktiskt också en hel TV-serie, är jag nästan omåttligt förtjust i. Det är ett så effektivt sätt att ge oss information och föra historien framåt.

Detta är en helt osannolikt förfärlig historia. Det är så svårt att ta in att det finns människor som Camilla. Helst vill man ju inte tro det. Det är dock, i det här fallet, lätt att se vem hon har fått just de dragen från. Vilket på ett utsökt sätt får mig att komma in på detta med "intressanta" karaktärer. I Cara Hunters böcker är det skurkarna som är hemska. Det är inte alls som i de böcker av författare som hittar på "intressanta" (i betydelsen konstiga, psykopatiska, tablettknaprande och så vidare) poliser. Dessa författare borde läsa något av Cara Hunter och se att man är precis lika intressant om man är en vanlig och bra människa.

Mitt enda problem med de här böckerna har överhuvudtaget inte med historierna att göra, utan med layouten. Det finns ingen kapitelindelning. Vilket kanske kan tyckas som ett icke-problem. Tyvärr så innebär det att det är helt omöjligt att hitta rätt ställe när man går från pappersbok till e-bok, som jag gör när jag pendlar. Det önskar jag att Cara Hunter kunde tänka på när hon skriver sina böcker.

Medan jag läste så tyckte jag att Mörkare än döden nog var den minst sannolika boken i serien. Så fel man kan ha. När jag kom till slutet och efterordet så insåg jag att återigen så överträffar verkligheten dikten. Den är baserad på ett verkligt fall, minsann. Jag känner mig nyfiken, engagerad och, framför allt, involverad, eftersom jag får lösa gåtan ihop med polisen.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,34 i genomsnitt (beräknat på 6 444 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldObehaglig
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Mörkare än döden: Lottens bokblogg, Kapprakt och dagensbok.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar