måndag 23 september 2024

Film: Mr Harrigans telefon (2022)

Titel: Mr Harrigans telefon
Originaltitel: Mr Harrigan's phone
Genre: Skräck
Regissör: John Lee Hancock
Manus: John Lee Hancock, Stephen King (bok)
Skådespelare: Donald Sutherland, Jaeden Martell, Joe Tippett, Kirby, Cyrus Arnold
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: USA
Längd: 104 min
Serie: -
Såg den på Netflix 16 augusti 2024





Handling
Craig, en ung pojke som i en småstad, blir vän med en äldre, tillbakadragen miljardär, Mr Harrigan. De förenas i sitt intresse för litteratur när Craig läser högt för Mr Harrigan flera gånger i veckan. De blir vänner, men när Mr Harrigan dör så upptäcker Craig att inte allt dött är borta.

Min kommentar
Tidigare i år så läste jag novellen Mr Harrigans telefon. Inte bara för att jag skulle kunna se filmen sedan, men det var faktiskt en ganska stor anledning. Som jag minns det så följer filmen novellen på ett bra sätt. Dock tycker jag att det blir mycket tydligare i filmen vad andemeningen är.

Huruvida detta är en skräckfilm eller ej beror nog mest på hur man definierar den genren. Om man har som krav att de måste innehålla splatter och jump scares så är detta ingen skräck. Om man "nöjer" sig med att filmen får en att fundera över lite skrämmande saker och skapar nervkittlande frågeställningar så är det skräck. Egentligen är det nog mer drama än skräck, åtminstone större delen av tiden, men jag kan inte kalla den drama på grund av det övernaturliga inslaget ...

Som vanligt, när det handlar om ett King-verk, så är det karaktärerna och relationerna som är grejen. Faktum är att det är en väldigt fin film, ända tills smartphonen gör entré. Man kan kanske säga att den handlar om teknik och vad den kan göra med oss. Och sorg och vad den kan göra med oss. Resultatet blir, typ, teknik som både kan förena och hemsöka oss.

Uppbyggnadsfasen är riktigt lång och tempot är långsamt. Och då menar jag väldigt långsamt. Man får verkligen lära känna både Craig och Mr Harrigan. Jag gillar dem mycket, båda två. Donald Sutherland som Mr Harrigan är fenomenal och detta är en av hans sista roller. Jaeden Martell har jag tydligen sett i flera filmer, men jag kände inte alls igen honom. Han är i alla fall mycket bra i denna.

Mr Harrigans telefon är mer obehaglig än läskig. Personligen så hade jag blivit rejält skrämd om detta hände mig. Ytligt sett så händer det kanske inte så mycket, men jag har inte tråkigt en enda sekund. Till och med sambon gillade den.


Letterboxd hade den 2,4 i genomsnitt (beräknat på 51 452 betyg).
IMDb hade den 6,0 i genomsnitt (beräknat på 39k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar