lördag 9 mars 2024

Bok: Blod säljer av Stephen King

Författare: Stephen King
Titel: Blod säljer
Genre: Skräck
Antal sidor: 501
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: If it bleeds
Översättare: John-Henri Holmberg
Serie: -
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2020 (min) 2020
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 6 februari 2024




Baksidetext
Skräckmästaren Stephen King har alltid briljerat som novellförfattare, och återvänder här till genren och till några av sina klassiska teman: ondska, galenskap och skrivkrampens plågor.

Min kommentar
King har ju varit min husgud i 40 år (i år faktiskt, tror jag) och jag köper alla böcker han skriver. Däremot så kan det dröja ett tag innan jag läser dem (han är ju väldigt produktiv och det finns ju andra böcker också, jodå, det finns det). När Holly släpptes förra året insåg jag att titelnovellen i Blod säljer inte bara hör ihop med Holly, utan till och med räknas som andra delen i hennes serie. Dessutom så har en av de andra novellerna filmatiserats och den vill jag ju gärna se. Det var ju bara att börja läsa.

Tre av novellerna är väldigt långa (alternativt så är det väldigt korta romaner), men med Kings mått så är det förmodligen normallängd. Generellt för alla novellerna här (och för Kings författarskap) så är det som vanligt karaktärerna som är Kings paradgren. Det är alltid vanliga människor, men i ovanliga situationer, vilket gör att det inte är några problem att relatera till dem. Precis som vanligt så avslutas novellsamlingen med Kings egna kommentarer om de noveller man just har läst. Utan att lägga någon som helst värdering av novellerna så brukar den texten vara det mest intressanta. Det är alltid spännande att få veta vilka små och vardagliga saker som kan trigga igång en författares fantasi. Och hur en idé kan dyka upp, för att sedan få ligga i malpåse för att den behöver något att hängas upp på. Om man är King så löser man ju det genom fler böcker.

Eftersom det är så få, bara fyra stycken, noveller i samlingen så är det möjligt att få med ett kort tyckande om samtliga.

Mr Harrigans telefon är först ut och det är ju då denna som har blivit en film. Ett av Kings favoritteman avhandlas här, tror jag. Den utspelar sig i början av 2000-talet så mobiltelefoner i allmänhet och smartphones i synnerhet är nytt. Det börjar som en uppväxtskildring, och det är ju något som King är en mästare på, med en riktigt fin relation mellan ung och gammal. Man kan säga att det hela utmynnar i mobilberoende i kubik. Det är väldigt tänkvärt om "ny" teknik. Hur bra den är från början. Hur beroende vi har blivit av den. Till slut kan den ju lösa allt. Personligen så tycker jag att King verkar ha en hälsosam syn på teknik.

Chucks liv är en berättelse i tre delar, som inte alls verkar hänga ihop, men ändå på något Kingskt sätt gör just det. Dessutom berättas den baklänges. Första delen, alltså den som utspelar sig sist egentligen, är den som jag tycker mest om av dessa tre. Den hade kunnat bli en egen historia.

Blod säljer räknas då som andra delen om Holly Gibney, en karaktär som första gången dök upp som en bifigur (mer eller mindre) i Mr Mercedes-trilogin. Jag tycker så mycket om Holly (något jag verkar ha gemensamt med King) och jag är så glad att han bestämt sig för att återanvända henne. Lite less är jag nog på hela den här El Cuco-grejen och jag hoppas, intensivt, att Hollys egen bok inte handlar om det. I övrigt så är det otroligt roligt att träffa Holly och Jerome igen. Jag skulle nog säga att denna inte ska läsas fristående. Den hänger väldigt tajt ihop med både Mr Mercedes-trilogin och Outsidern.

Råttan handlar om ännu ett av Kings favoritteman. En författare med problem. Det verkar han gilla att skriva om och jag tror ju att han vet vad han pratar om. Helst ska det vara så hemskt och självcentrerat (vad gäller författaren i historien alltså) som möjligt. Just det här med att bli helt avskuren från resten av världen är otäckt och ja, ibland får jag också för mig att det är jag som påverkar olika skeenden beroende på vad jag gör. Saker jag egentligen inte alls kan påverka. Detta är nog den som är mest som en klassisk King. Det verkar som att en gammal karaktär till dyker upp här, Al Stamper från Väckelse, men jag kan faktiskt inte riktigt avgöra om det är samma karaktär eller bara samma namn.

Ingen av novellerna i Blod säljer handlar om det som jag tror att de ska handla om, när jag börjar läsa. Jag skulle egentligen inte kalla någon av dem för skräck. Åtminstone inte allihop och definitivt varken blodiga eller jätteläskiga. Mer som verkligheten. Men med en Kingsk twist.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,99 i genomsnitt (beräknat på 93 693 betyg).
Jag ger den 4,0 (ett genomsnitt räknat på sammanlagt betyg dividerat med antal noveller därefter avrundat till närmaste "halvtal").
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Blod säljer: C.R.M. Nilsson, Bokblomma och Vargnatts bokhylla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar