måndag 11 mars 2024

Film: The tender bar (2021)

Titel: The tender bar
Originaltitel: The tender bar
Genre: Biografi
Regissör: George Clooney
Manus: William Monahan, J R Moehringer (bok)
Skådespelare: Tye Sheridan, Ben Affleck, Lily Rabe, Christopher Lloyd, Daniel Ranieri
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: USA
Längd: 106 min
Serie: -
Såg den på Amazon Prime Video 17 februari 2024





Handling
J R växer upp i en typisk amerikansk förstad inte så långt från New York under ett sorglöst 1970-tal. J R växer upp med en mamma, som går från jobb till jobb, samt en frånvarande pappa. Till slut ser sig mamman tvungen att flytta hem till sina föräldrar. Där hela släkten verkar husera. J R tyr sig till sin morbror Charlie, som äger den lokala puben The Dickens. Där lär sig J R allt man kan behöva veta om livet.

Min kommentar
The tender bar är en film som har legat väldigt länge på listan, men av någon anledning så har det inte blivit av att vi har sett den. Eventuellt så kan det vara så att den hamnade på listan bara för att George Clooney är regissör och Ben Affleck är med, för hur kul låter den? Egentligen?

Det finns ju ett talesätt som säger att det krävs en hel by för att uppfostra ett barn. Den här filmen kan man säga illustrerar det, men här är det en bar. Filmen är otroligt berörande och jag blir alldeles varm i hjärtat. Jag önskar att alla pojkar i hela världen växte upp med sådana här manliga förebilder. Då hade världen varit en mycket bättre plats.

Kanske är filmens styrka att ingen egentligen framställs som offer, inte heller verkar de se sig själva som det. De accepterar skiten som händer dem, biter ihop och fortsätter jobba på. Trots allt elände så är det en hoppfull film, med massor av kärlek. Även kärlek till böcker, som verkar göra underverk.

Nu är jag ju förmodligen lite partisk, men jag tror att detta kan vara Ben Afflecks paradroll. Så olik annat han har gjort och han gör det mycket bra. Daniel Ranieri, som spelar unge J R, är lysande. Det verkar vara hans skådespelardebut, men jag är helt säker på att vi kommer att få se honom i mer filmer. Om han vill det själv.

Till och med sambon gillade den. Han varken somnade eller stirrade i sin mobil. Ett mycket gott betyg.

Det händer egentligen inte så mycket i The tender bar, det är en väldigt enkel och okomplicerad historia, som är både intressant och engagerande. Och berörande. Sa jag det? Bara för att man växer upp fattigt och utan pappa så betyder inte det att man blir en värsting. Det kan gå så här också.


Letterboxd hade den 3,1 i genomsnitt (beräknat på 31 203 betyg).
IMDb hade den 6,7 i genomsnitt (beräknat på 33k betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar