måndag 11 mars 2024

TV-serie: Critical (2015)

Titel: Critical
Originaltitel: Critical
Genre: Drama
Skapad av: Jed Mercurio
TV-bolag: Sky One
Skådespelare: Lennie James, Catherine Walker, Neve McIntosh, Kimberley Nixon, Prasanna Puwanarajah
Premiär: 2015-02-24
Produktionsland: Storbritannien
Antal avsnitt: 13
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på TV4 Play februari-mars 2024




Handling
Vi får följa ett traumateam, medan de fattar livsavgörande beslut, på ett stort traumacenter, där man behandlar kritiskt sjuka/skadade patienter. Varje avsnitt är baserat på en patient och försök att rädda hans eller hennes liv inom en timme. Allt som görs inom den första timmen är helt avgörande och kan avgöra om en patient lever eller dör.

Min kommentar
När jag av olika anledningar var tvungen att hålla mig horisontal större delen av dagarna så behövde jag en ny TV-serie att ägna min tid åt. Då dök lämplig nog Critical upp som ett tips på streamingtjänsten. När jag började titta så upptäckte jag att den var ganska gammal, från 2015, men jag tänkte att det inte spelade någon som helst roll.

Ända sedan Cityakuten, tror jag, så har jag varit väldigt svag för sjukhusserier (bland annat), men nu märkte jag att det faktiskt inte räcker med sjukhus. Jag behöver mer. Det enda dessa människor gör är att operera och vi får bara träffa dem på jobbet. Aldrig trodde jag väl att jag skulle säga att det liksom inte blir intressant när det inte handlar om människorna. Bara deras jobb.

Miljön är väldigt spaceig och det känns nästan som att se ett Star Trek-avsnitt. Allt är avskalat och sterilt. Till och med personalen. De har nämligen inte några namnskyltar, bara en som anger vilken roll de har - ST4, N8, ODP, CON och så vidare. Det är otroligt opersonligt. Något som förvånar mig mycket, eftersom serien är brittisk och britter älskar titlar, är att de inte kallar varandra doktor, utan mr och ms.

Det känns som att det pågår en hel del under ytan, men man får inte veta vad eller varför. Knappt vem. Vi får egentligen inte veta något alls om karaktärerna, ingen bakgrund alls. Till något. Jag vägrar ju att tycka att man är sitt jobb så detta blir inte så bra för mig. Vi lämnar överhuvudtaget aldrig sjukhuset, inte förrän i sista avsnittet, men då bara för en ödslig väg i mörker.

Varje avsnitt är om ett enda fall, eller vid ett tillfälle en stor trafikolycka. Operationerna är otroligt närgångna. Något som jag egentligen inte har ont av, men här är det ju det enda som händer. De skär i folk. Hela tiden.

Critical är inte dålig, men inte heller bra. Såvida man inte bara är intresserad av att se blodiga operationer, vilket jag tydligen inte är då. När sista avsnittet är slut så känner jag mig inte ett dugg nyfiken på vad som händer sedan. Jag förstår att det inte blev fler säsonger.



Trakt.tv har serien 3,65 i genomsnitt (beräknat på 50 betyg).
IMDb har serien 7,4 i genomsnitt (beräknat på 1k betyg).
Jag ger den 3,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar