måndag 25 mars 2024

TV-serie: Shantaram #1 (2022)

Titel: Shantaram
Originaltitel: Shantaram
Genre: Drama
Skapad av: Steve Lightfoot, Eric Warren Singer, Gregory David Roberts (bok)
TV-bolag: Apple TV+
Skådespelare: Charlie Hunnam, Shubham Saraf, Antonia Desplat, Elektra Kilbey, Alexander Siddig
Premiär: 2022-10-14
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 12
Avsnittslängd: 44-60 min
Såg den på Apple TV+ februari-mars 2024




Handling
En australiensisk heroinmissbrukare och bankrånare som rymmer från fängelset i fullt dagsljus. Med hjälp av ett falskt pass hamnar han i Bombay (det är 80-tal så staden har ännu inte bytt namn), där han söker botgöring genom att bland annat upprätta en hälsoklinik i slummen, samtidigt som han återigen trasslar in sig i den undre världen.

Min kommentar
Det var ett bra tag sedan jag såg att Shantaram hade blivit TV-serie och nästan lika länge har den legat på listan. Jag gillade ju boken så jag vet inte riktigt varför det har dröjt så, men det kändes helt enkelt aldrig som rätt tillfälle. Förrän nu då.

Nästan fjorton år har gått sedan jag läste boken och minns därför inte speciellt mycket. Uppenbarligen. Började den verkligen så där? Handlade boken verkligen om detta? Från start var i alla fall serien en solklar fyra och det höll i sig i ungefär två tredjedelar.

Charlie Hunnam, som jag trodde att jag inte sett i något tidigare, är klockren i rollen som Linbaba. Det visar sig att han har varit med i ganska många filmer som jag har sett. Shubham Saraf som Prabhu är också fantastisk, det är verkligen svårt att inte tycka om honom. Även honom har jag sett i en hel del. Alla gör sitt jobb riktigt bra, med en guldstjärna i kanten. Jag tror på dem allihop. Det är inte skådespelarna det är fel på.

Miljöerna är helt fantastiska, tror jag. Jag har ju aldrig varit i Indien, vare sig i slummen eller någon annanstans. Slummen är det som jag minns tydligast från boken - sammanhållningen, stoltheten och hur de alla värnade om varandra - det försvinner helt i alla maffiaaffärer och gängbråk.

När sista avsnittet av Shantaram slutade så blev jag jätteförvirrad. Inte slutade väl boken så? Dessutom avslutades det med ett "To be continued". Efter lite googling så visar det sig att detta inte är (ens) hela boken, utan typ bara de första 250 sidorna. En fjärdedel alltså, ungefär. Så blir det inte. Tack och lov, var min omedelbara känsla, men lite synd är det allt. Dock inte alls förvånande. Det är helt osannolikt utdraget. Och då trodde jag ändå att bokens sega mittenparti var helt borttaget. Men dit hade vi ju alltså ännu inte kommit.



Trakt.tv har serien 3,6 i genomsnitt (beräknat på 461 betyg).
IMDb har serien 7,4 i genomsnitt (beräknat på 15k betyg).
Jag ger den 3,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar