söndag 4 februari 2024

Smakebit på søndag: Blod säljer

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Just nu befinner jag mig på läsretreat i Varberg, dit jag kom redan i torsdags. Tyvärr så är det dags att åka hem igen i dag. Så många trevliga människor, både gamla och nya bekantskaper. Ibland är det faktiskt alldeles tillräckligt att man har ett intresse gemensamt.

Det har blivit mycket läsning de senaste dagarna och det kan ju aldrig vara fel. För ovanlighetens skull så tog jag med mig en novellsamling, men eftersom novellerna är skriva av Stephen King så är de mer som korta romaner. En av novellerna, titelnovellen Blod säljer, handlar om en kär gammal karaktär, Holly Gibney. Som förekommer i både Mr Mercedes-trilogin och i Outsidern.

Min smakebit är från novellens början:
I januari 2021 kommer ett litet vadderat kuvert adresserat till kriminalinspektör Ralph Anderson till familjen Conrad, som är Andersons närmaste grannar. Familjen Anderson är på långsemester i Bahamas och grannarna har lovat att ta hand om deras post tills de kommer hem igen den 3 februari. När Ralph öppnar det lilla paketet hittar han ett usb-minne betitlat "Blod säljer", rimligtvis en anspelning på medias förtjusning i sensationella nyheter. På minnet finns två saker. Den ena är en mapp som innehåller fotografier och ljudspektrogram. Den andra är ett slags rapport, eller intalad dagbok, från Holly Gibney, en kvinna som tillsammans med kriminalinspektören utrett ett fall som började i Oklahama och slutade i en grotta i Texas. Det var ett fall som för alltid förändrade Ralph Andersons verklighetsuppfattning. De sista orden i Hollys intalade rapport avslutar det avsnitt som är daterat 19 december 2020. Hon låter andlös.
    Jag har gjort mitt bästa, Ralph, men det är kanske inte tillräckligt. Trots all min planering finns det en möjlighet att jag inte kommer levande ifrån det här. Blir det så vill jag att du ska veta hur mycket vår vänskap har betytt för mig. Om jag faktiskt dör, och du väljer att fortsätta det jag har påbörjat, så var snäll och var försiktig. Kom ihåg att du har en fru och en son.
    [Där slutar rapporten.]

18 kommentarer:

 1. Ännu en påminnelse om hur mycket för LITE King jag läser!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan så att även jag läser för lite King.

   Radera
 2. Varbergs bokhotell är mysigt, tack för smakbiten, lite läskig titel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi bor inte på Gästis längre, de var för krångliga med sina gruppbokningar.

   Jag tycker det är en sann titel.

   Radera
 3. Så spännande! Tack för smakbiten!

  Läsretreat? Vilka är det som organiserar den? Låter ju jättekul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alldeles vanliga privatpersoner som ordnar just den här läsretreaten. Ett kompisgäng kan man nog kalla det och så hänger en massa andra människor på 🙂

   Radera
 4. Tack för smakbiten den vill jag läsa, jag har Hollyboken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är bra om man läser Outsidern först.

   Radera
 5. Kul med läsretreat! Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 6. Oh, nu blev jag sugen på King! Tack för smakbit

  SvaraRadera
 7. låter trevligt med läsretreat. har inte läst så mycket av King. hinner inte med allt jag skulle vilja läsa. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt trevligt att umgås med andra som gillar böcker.

   Radera
 8. Leseretrat høres kul ut.:) Og King da, må lese mer av ham. Leste mye av han før i tiden . Takk for smakebiten:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid kul att umgås med andra människor som också gillar böcker 🙂

   Radera
 9. Trevligt att ses! Jag konstaterar också att jag borde läsa King igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är synd att det blir så sällan.

   Radera